Semne neobișnuite DIABET. Ochii îți arată dacă ai glicemia mare

  • Publicat:

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar privirea poate spune multe și despre starea de sănătate. În cazul diabetului, ochii pot da anumite semnale de avertizare. Multe cazuri de diabet sunt diagnosticate târziu, când boala nu mai poate fi întoarsă din drum, pentru că simptomele sunt considerate banale și ignorate multă vreme. 

Acordă mai multă atenție acestor semne pe care le dau ochii tăi. Dacă mergi la medic din timp, poți „prinde” la timp boala, înainte să apară complicațiile și când tratamentul este mult mai simplu și eficient.

Retinopatia diabetică afectează ochii 

Ochii pot da indicii atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină și nivelul glicemiei e crescut. Dacă vezi în ceață, e foarte posibil ca vinovatul să fie diabetul – fie cel deja instalat, fie prediabetul, care îți lasă o fereastră de timp în care încă mai poți lua măsuri pentru a preveni boala.

Apoi, există o situație mult mai gravă: diabetul zaharat scăpat de sub control poate duce la retinopatie diabetică. Este o complicație care se poate manifesta prin vederea deformată a obiectelor din jur și care poate duce la orbire dacă nu este tratată la timp. Se estimează că o persoană cu diabet din 3 va face retinopatie diabetică.

Simptomele retinopatiei diabetice apar de regulă la câțiva ani de la debutul diabetului zaharat și sunt localizate la nivel retinian. Boala poate fi însă asimptomatică o perioadă îndelungată. Ulterior, apare scăderea acuității vizuale, în special când este afectată macula.

De asemenea, este posibil ca pacientul să se confrunte cu o imagine deformată și distorsionată a obiectelor din jur.

Această patologie trebuie tratată la timp. Este necesară prevenirea complicațiilor, pentru ca acuitatea vizuală scăzută să nu devină ireversibilă.

În lipsa unui tratament, retinopatia diabetică poate duce la complicații precum: hemoragie vitreană (vasele de neoformație fragile se sparg, sângerarea produsă ocupând cavitatea vitreană, generând astfel scăderea acuității vizuale), edem macular, dezlipire de retină sau glaucom neovascular.

Cataracta și glaucomul, complicații ale diabetului

Pacienții cu diabet sunt mult mai expuși riscului de a dezvolta cataractă la vârste tinere. În plus, diabetul dublează riscul de cataractă. Cel mai frecvent pacienții cu cataractă descriu o încețoșare progresivă a vederii, cu scăderea sensibilității la contrast și denaturarea culorilor (acestea par mai terne, mai întunecate).

Există și forme particulare de cataractă care scad vederea mai ales la lumina puternică sau care scad dioptriile pacienților hipermetropici. Aceștia constată că încep să vadă mai bine la distanță (uneori chiar și la aproape) fără ochelari.

O altă complicație des întâlnită în rândul pacienților cu diabet este glaucomul, care poate fi depistat în cadrul unui simplu control oftalmologic.

Durerile de cap, de ochi, vederea în ceață, roșeața oculară, lăcrimarea excesivă și pierderea vederii se numără printre simptomele comune ale glaucomului. Trebuie știut faptul că, la fel ca în cazul cataractei, diabetul dublează riscul de glaucom.

Persoanele cu diabet sau hipertensiune arterială sunt mult mai expuse riscului de glaucom, din cauza lezării vaselor de sânge și a nervilor de la nivelul ochilor. Glaucomul neovascular este un tip de glaucom secundar care apare atunci când vasele mici de sânge acoperă sistemul de drenaj al globului ocular.

Este necesar ca pacientul cunoscut cu diabet zaharat să meargă la control oftalmologic periodic. De asemenea, valorile glicemice trebuie să fie bine controlate medicamentos și să nu existe, pe cât posibil, fluctuații mari ale acestora.

Alte semne de glicemie crescută 

Atunci când pancreasul nu produce destulă insulină, nivelul de zahăr din corp nu mai este reglat corespunzător. Astfel apare hiperglicemia – nivelul crescut al glucozei din sânge.

Când se întâmplă acest lucru, corpul poate da anumite semnale:

  • Urinare frecventă (chiar şi în timpul nopţii)
  • Impotenţă
  • Pierderea sensibilităţii la nivelul membrelor inferioare sau superioare
  • Dificultăţi de concentrare
  • Gură uscată
  • Infecţii recurente
  • Tăieturi şi răni care se vindecă greu
  • Senzaţie de sete permanent
  • Probleme digestive
  • Piele uscată
  • Prurit (mâncărimi ale pielii)
  • Creşterea în greutate
  • Foame excesivă
  • Oboseală constantă

Surse: nhs.uk, mayoclinic.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân