Cum afectează diabetul pielea?

Diabetul este o boală metabolică care afectează multiple organe, iar pielea nu reprezintă o excepție.
  • Publicat:
Cum afectează diabetul pielea?
Foto: envato

Diabetul este o boală metabolică care afectează multiple organe, iar pielea nu reprezintă o excepție. Există două moduri destul de des întâlnite prin care diabetul îți poate afecta pielea, indiferent că te confrunți cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2.

Piele uscată

Diabeticii sunt predispuși la o piele extrem de uscată. Nu se știe cu exactitate care este motivul pentru care pielea se usucă, dar poate sugera că nivelul glicemiei este crescut.

Un pacient cu diabet va face mai multe drumuri la baie pentru a urina, pentru că în felul acesta se elimină excesul de zahăr, iar pierderea fluidelor poate deshidrata corpul și poate usca pielea. Pielea uscată nu este deloc confortabilă pentru nimeni, dar pentru diabetici poate fi severă.

În cazul pacienților cu diabet și piele uscată, pielea se crapă și pot apărea leziuni, iar acesta este un semn că bariera protectoare a pielii a fost compromisă, ceea ce rezultă subțierea și slăbirea pielii.

Mai puțin colagen și elastină

Pacienții cu diabet se confruntă și cu nivelul redus de colagen și elastină, două proteine esențiale pentru o piele sănătoasă. Colagenul menține volumul pielii, în timp ce elastina ajută la menținerea elasticității și fermității pielii. Deși elastina și colagenul se reduc în mod natural odată cu trecerea anilor, în cazul diabeticilor acest proces este mai accelerat.

Totul are legătură cu glicația, un proces natural care afectează pe toată lumea, dar care este mai accelerat în cazul pacienților cu diabet. În timpul glicației, grăsimile sau proteinele din piele devin mai puțin flexibile. Procesul de glicație poate interfera cu procesul natural de regenerare al pielii din moment ce colagenul și elastina nu se repară la fel de ușor, ceea ce duce și la apariția ridurilor și liniilor fine.

Cel mai bun mod de a combate pielea uscată este vizita la medic. Acesta îți va controla și regla nivelul glicemiei. În plus, sportul practicat cu regularitate ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, crește circulația sangvină, care ajută la transportarea nutrienților necesari către piele și reduce inflamațiile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân