Boli de piele asociate diabetului. Cum îți afectează pielea și ce poți face în acest sens?

Dacă te numeri printre pacienții cu diabet, cel mai probabil știi deja cum această boală îți afectează corpul. Iată o listă cu boli de piele asociate diabetului.
  • Publicat:
Boli de piele asociate diabetului. Cum îți afectează pielea și ce poți face în acest sens?
Foto: envato

Dacă te numeri printre pacienții cu diabet, cel mai probabil știi deja cum această boală îți afectează corpul. Din cauza nivelului crescut al glicemiei pot apărea numeroase simptome și complicații, multe dintre ele vizibile la nivelul pielii. Iată o listă cu boli de piele asociate diabetului.

Keratoza pilară

Pacienții cu diabet pot dezvolta o afecțiune numită keratoză pilară, cauzată de acumularea celulelor moarte și keratinei (o proteină regăsită în piele, păr și unghii) care blochează foliculii piloși. Astfel rezultă mici puncte roșii, inflamate care pot apărea pe brațe și care, deși sunt inofensive, pot provoca mâncărimi supărătoare. Keratoza pilară este o afecțiune de piele frecvent întâlnită, mai ales în rândul diabeticilor și rezultă o piele extrem de uscată. Într-un studiu publicat în Diabetes Care, 12% dintre subiecții cu diabet de tip 1 se confruntau cu keratoză pilară și doar 1.5% din grupul de control sufereau de această afecțiune.

Nu există leac pentru keratoza pilară, dar vestea bună este că afecțiunea poate dispărea de la sine, mai ales dacă pielea este hidratată și ușor exfoliată cu regularitate.

Acanthosis Nigricans

Acanthosis Nigricans este o afecțiune de piele care presupune închiderea pielii la culoare în anumite zone. Poate apărea la ceafă, subraț, genunchi, coate și palme și are o textură ca de catifea. La baza acestei afecțiuni poate sta o acumulare a insulinei, un hormon care regleză cantitatea de glucoză din sânge. Pacienții cu diabet de tip 1 nu pot produce suficientă insulină, în timp ce pacienții cu diabet de tip 2 pot avea rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că excesul de zahăr din sânge face ca pancreasul să producă mai multă insulină.

Pacienții cu un istoric medical familial de diabet au un risc crescut să dezvolte această afecțiuni chiar dacă ei nu se confruntă cu diabetul.

Dermopatia diabetică

După cum numele sugerează, dermopatia diabetică este unică la pacienții cu diabet, dar mai puțin comună spre deosebire de cele două afecțiuni enumerate anterior. Aceasta este caracterizată de piele fermă în zona gambelor și poate rezulta atunci când terminațiile nervoase și vasele de sânge se deteriorează. Din fericire, deși nu este deloc plăcută la atingere, nu este dureroasă și nu rezultă complicații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân