Pandemia care îmbolnăvește copiii. Medic: „Părinții nu înțeleg gravitatea acestui fenomen și cred că problema se rezolvă de la sine”

Pandemia care îmbolnăvește copiii. Medic: „Părinții nu înțeleg gravitatea acestui fenomen și cred că problema se rezolvă de la sine”
Sursa foto: Shutterstock

Pandemia înseamnă pentru mulți oameni, cel puțin de la o vreme încoace, doar coronavirus. E firesc, de mai bine de doi ani se vorbește foarte mult despre COVID, vaccinuri, mască, distanțare și spălat pe mâini. Dar dacă în cazul pandemiei de coronavirus persoanele afectate sunt cu precădere adulții și vârstnicii, când vine vorba despre pandemia de obezitate, copiii sunt în prim-plan.

Lipsa de mișcare, exemplul alimentar prost din familie, școala online, dependența de telefoane și jocuri, toate acestea contribuie din plin la o pandemie tăcută acum, dar foarte zgomotoasă la vârsta adultă. Este vorba despre pandemia de obezitate infantilă, un fenomen cu care și România se confruntă de câțiva ani buni.

Potrivit studiilor internaționale, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, numărul copiilor diagnosticați cu obezitate ajungând la aproximativ 124 de milioane. În România, singurul studiu oficial conține date din 2015 și arată că ponderea copiilor cu probleme de greutate este de peste 25% în categoria 7-9 ani. Altfel spus, 1 din 4 copii este supraponderal sau obez, potrivit Institutului Național de Statistică.

În lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii vor suferi de obezitate în România, spun reprezentanții Federației Mondiale a Obezității.

Abundența de dulciuri, produse de patiserie și sucuri răcoritoare este o tentație cărora prea puțini copii îi rezistă. La fel și părinții, care la rândul lor au o alimentație dezechilibrată și transmit acest lucru mai departe în familie, celor mici. Cu alte cuvinte, copiii mănâncă ce mănâncă și adulții. Uneori în cantități egale sau poate chiar mai mari, în ideea „mai mănâncă un pic, să crești mare, să te faci voinic”.

Pandemia de obezitate la copii: „gras și frumos” în accepțiunea părinților și bunicilor înseamnă un viitor adult cu boli cronice în ochii medicilor 

Pandemia de obezitate infantilă înseamnă un risc foarte crescut de apariție a comorbidităților la vârste din ce în ce mai mici. Boli precum diabetul sau steatoza hepatică (boala de ficat gras), considerate boli ale adulților, sunt acum deseori descoperite în prezent la copiii cu obezitate.

Mai mult, obezitatea la copii și adolescenți crește semnificativ riscul de apariție a infarctului și accidentului vascular cerebral, dar nu numai. Tulburări endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, ortopedice, dermatologice, psihosociale sunt diagnosticate frecvent la copii cu surplus ponderal și necesită tratament de lungă durată, uneori pentru toată viața.

Glicemia crescută, nivelul mare de colesterol, tensiunea arterială mărită, pubertatea precoce sau, din contră, întârziată, grăsimea în exces pe vasele de sânge, toate acestea sunt probleme cu care se poate confrunta un copil cu obezitate.

Alimentația echilibrată trebuie să înceapă cât mai curând în copilărie

… și părinții trebuie să fie un exemplu pentru copiii lor. Cu alte cuvinte, degeaba i se spune unui copil să nu mănânce dulciuri, chipsuri, să nu bea sucuri, dacă părintele face exact pe dos sau dacă nu acordă importanță acestor aspecte în alimentația celor mici.

Copiii învață prin imitarea comportamentului părinților și, în consecință, lucrurile bune, dar și cele mai puțin bune deprinse de copil sunt de cele mai multe ori oglinda familiei.

Lipsa de mișcare și consumul excesiv de alimente bogate în sare, zahăr, grăsimi sunt principalele cauze ale obezității, atât la copil, cât și la adult. Iar credința populară conform căreia „un copil gras este un copil sănătos” nu face decât să încurajeze supraalimentarea inutilă a copilului, cu consecințe care se vor vedea atât de termen scurt, cât și pe termen lung.

În ultima perioadă observ din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate în cabinet. Din păcate, în multe dintre cazuri, părinții nu înțeleg gravitatea acestui fenomen și consideră că au un copil mai bine făcut sau mai pufos, a cărui problemă se va rezolva singură odată cu creșterea, pe principiul lasă, mamă, că te înalți tu și nu o să mai fii așa de pufos.

Realitatea este că, dacă nu se fac modificări în ceea ce privește alimentația acestor copii, ei vor deveni adulți obezi sau supraponderali și vor avea numeroase riscuri asociate de sănătate, spune dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, doctor în medicină.

Alegerea alimentelor sănătoase este esențială în etapele de sugar și copil mici, deoarece formarea preferințelor culinare are loc timpuriu. Pe lângă dieta echilibrată, specialiștii recomandă odihnă suficientă, limitarea timpului petrecut în fața ecranelor și practicarea regulată a activităților fizice, minimum o oră zilnic.

Nu e doar voinic! Trebuie luate urgent măsuri pentru combaterea obezității infantile

Pentru a preveni această explozie de probleme de sănătate asociate obezității infantile, specialiștii recomandă să fie luate măsuri urgent. Iar părinții sunt primii care trebuie să se implice și să își asume această responsabilitate. Mai întâi prin schimbarea propriului stil de viață!

Un părinte care mănâncă sănătos, nu are în casă „tentații” și face mișcare zilnic va fi imitat de copil, care la rândul lui va beneficia de aceste schimbări.

În niciun caz nu trebuie învinovățit copilul pentru greutatea sa! Stigmatizarea nu face decât să crească riscul de depresie, mâncat pe fon emoțional sau tulburări alimentare de tip bulimie, avertizează medicii.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, le recomandă părinților să utilizeze Testul Greutății, un instrument care poate indica riscul de obezitate la copii.

Echipa de specialiști a INSMC (…) a demarat un proiect adresat uneia din cele mai dificile provocări la adresa stării de sănătate a copiilor din România – pandemia de obezitate. Din 1975 numărul de supraponderali și obezi s-a triplat, până la ora actuală fiind afectate de exces ponderal 2 miliarde de persoane în lume.

Deoarece rata excesului de greutate la copil se află într-o creștere accelerată în ultimii 10 ani in România, am decis să încercăm să ajutăm părinții acestor copii.

Instrumentul pe care îl propunem este Testul Greutății, un calculator al indicelui de masă corporală (IMC sau BMI – body mass index). Vă rog foarte mult să distribuiți cunoștințelor dvs. care au copii. Ar putea fi un prim semnal de alarmă asupra greutății acestora, scrie dr. Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pe site-ul testulgreutatii.ro, lansat de Institutul National pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” împreună cu Ministerul Sănătății, părinții pot calcula indicele de masă corporală al copiilor, iar în cazul în care constată nereguli, le pot cere sfaturi medicilor.

De asemenea, pot descărca gratuit Ghidul pentru Părinți, unde sunt prezentate informații de la specialiști privind alimentația copiilor încă de la naștere, precum și tipuri de mișcare pe care micuții să le practice cu plăcere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian