Melanomul ocular poate imita o infecție. Care sunt semnele și cum se tratează

Află totul despre semnele și simptomele specifice în melanomul ocular, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer ocular, dar și despre diagnosticarea și prevenția lui.
  • Publicat:
Melanomul ocular poate imita o infecție. Care sunt semnele și cum se tratează
Sursa foto: Shutterstock

Melanomul ocular, la debut, din păcate nu provoacă niciun simptom. De aceea, afecțiunea este adesea diagnosticată în timpul unui examen oftalmologic de rutină. Acesta fiind un motiv în plus pentru pacienți de a nu omite importanța controalelor oftalmologice. Mai mult, datele statistice arată că acest tip de cancer are mari șanse de tratare, condiția esențială fiind diagnosticarea timpurie.

Melanomul ocular este o afecțiune malignă care se dezvoltă dintr-un grup de celule numite melanocite. Practic, acest tip de cancer apare la nivelul celulelor care produc pigmentul irisului. Dar se poate dezvolta și la nivelul țesutului conjunctiv al ochiului.

În literatura de specialitate este specificat faptul că melanomul ocular poate afecta mai multe segmente oculare, și anume: orbita, pleoapele, irisul, coroida, corpul ciliar.

Cu toate acestea, locul de predilecție pentru dezvoltarea melanomului ocular este coroida (melanomul coroidian), aceasta având o structură bogat vascularizată, situându-se în spatele retinei.

Melanomul ocular: cauze și factori de risc

Principalele semne și simptome ale melanomului ocular sunt:

  • ochiul este roșu
  • scăderea acuității vizuale
  • modificarea culorii irisului
  • dureri oculare
  • afectarea vederii periferice
  • apare o formațiune atipică la nivelul pleoapei
  • vederea dublă

Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că, cele mai frecvente simptome sunt atipice. Adică, de multe ori, acestea pot să indice o infecție oculară.

Din păcate, complicațiile melanomului ocular pot fi grave. Printre acestea regăsim: glaucomul secundar, pierderea vederii, pierderea unui ochi, dar și apariția metastazelor.

De aceea este absolut necesară o examinare laborioasă în ceea ce privește examenul biomicroscopic al ochiul, dar și o serie de investigații paraclinice menite să vizualizeze amănunțit organul vizual.

Printre factorii de risc regăsim:

  • factorii genetici, ereditatea având un rol important
  • irisul de culoare deschisă
  • expunerea la radiațiile UV
  • expunerea la medii toxice

Cum se stabilește diagnosticul de melanom ocular

În timpul unui consult oftalmologic amănunțit, oftalmologul poate decela modificări la nivelul globului ocular sugestive pentru o neoplazie (afecțiune malignă).

Astfel, examenul oftalmologic va fi completat cu o serie de investigații paraclinice pentru a contura un diagnostic.

Principalele investigații necesare stabilirii diagnosticului sunt:

  • ecografia oculo-orbitară
  • biomicroscopia ultrasonică
  • tomografia în coerență optică
  • angiofluorografia

Cum se tratează melanomul ocular

Tratamentul leziunilor maligne intraoculare poate varia în funcție de localizare, mărime, extensie la structurile învecinate. Acesta poate fi efectuat de către medicul oftalmolog sau în colaborare cu o echipă multidisciplinară, după caz.

Intervenția chirurgicală constă în îndepărtarea țesutului ocular afectat (de exemplu, excizia tumorii palpebrale, îndepărtarea unui fragment de iris, sau corp ciliar etc.).

Există însă și situații în care este nevoie de îndepărtarea chirurgicală a întregului glob ocular (enucleație) atunci când formațiunea tumorală invadează ochiul în proporții foarte mari.

Alte modalități de tratament, în funcție de caz:

Melanomul ocular poate fi prevenit prin protejarea ochilor de lumina soarelui cu ochelari de soare polarizați, de calitate. Efectul benefic al acestora poate fi completat de o pălărie de soare atunci când suntem expuși.

De asemenea, se recomandă un consult oftalmologic efectuat cel puțin o dată pe an sau mai des, în funcție de caz.

Dr. Marina Istrate, medic specialist oftalmolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân