Crioterapia, procedura de îndepărtare a negilor şi papiloamelor

Terapia la rece este o procedură dermatologică ideală pentru îndepărtarea negilor şi a papiloamelor.
  • Publicat:
Crioterapia, procedura de îndepărtare a negilor şi papiloamelor
FOTO: Shutterstock / Crioterapia, procedura de îndepărtare a negilor şi papiloamelor

Crioterapia, cunoscută şi ca ”terapia la rece”, este o procedură dermatologică prin care se expune la temperaturi extrem de scăzute o singură zonă sau întregul corp, pentru o perioadă scurtă de timp. De-a lungul timpului, această procedură şi-a dovedit eficienţa în îndepărtarea într-un timp scurt şi fără disconfort prea mare pentru pacient a unor excrescenţe ale pielii de la nivelul feţei, mâinilor, fiind totodată acceptată mai uşor de copii faţă de alte tipuri de tratament. Foarte multe dintre leziunile pielii sunt inofensive, dar faptul că sunt vizibile creează un disconfort. În plus, pot fi chiar dureroase din cauza poziţiei de pe corp.

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, spune că această tehnică este o opţiune excelentă pentru tratamentul leziunilor epidermice benigne, cum ar fi papiloame, condiloame, veruci plane, keratoze seboreice sau actinice localizate chiar şi în zone mai puţin accesibile ale corpului.

Procedura, pas cu pas

Aparatul pentru crioterapie constă într-un aplicator de titan conectat la un tub cu azot lichid de unică folosinţă care garantează calitatea şi eficienţa tratamentului prin asigurarea unei presiuni constante în timpul procedurii. Cu o temperatură aplicată constantă, de -89 ° C, stiloul poate îngheţa până la o adâncime de 3 mm şi un diametru de 10 mm după un timp de aplicare de 12 secunde.

„Îngheţarea uşoară, pentru un timp scurt, a zonei duce la separarea dermoepidermică, utilă în tratarea leziunilor epidermice benigne. Prin intermediul crioterapiei celulele mai sensibile din epidermă sunt distruse, în timp ce dermul este lăsat intact. Pacienţii vor simţi un disconfort asemănător cu o pişcătură de ţânţar, însă fiecare individ este diferit, aşa că intensitatea durerii poate varia”, explică Dr. Laurenţiu Vlădău, dermatolog.

Post tratament poate fi observat fenomenul de hipopigmentare (dezvoltarea de pete pale), însă studiile şi experienţa clinică indică faptul că repigmentarea apare adesea pe parcursul mai multor luni datorită melanocitelor nedeteriorate din foliculii de păr sau a migraţiei melanocitelor de la marginea zonei îngheţate.

În ceea ce priveşte cicatrizarea, ţesutul cicatricial poate fi format după tratament. Necroza se formează şi se curăţă după aproximativ 10 până la 14 zile. Cu toate acestea, aceste informaţii sunt orientative, deoarece fiecare pacient are proprietăţi diferite ale pielii şi tehnica fiecărui medic va varia, de asemenea.

Riscuri şi reacţii adverse

Crioterapia este o procedură de obicei bine tolerată, dar există riscul să apară unele dureri şi disconfort post tratament, caz în care pot fi de folos analgezice precum paracetamol, administrate în primele 24 de ore.

„Alte reacţii relativ frecvente ale oricărui tip de crioterapie sunt amorţeală, furnicături, roşeaţă şi iritaţie – efecte secundare aproape întotdeauna temporare. De asemenea, pacienţii pot observa o umflare şi roşeaţă în zona tratată, dar care ar trebui să dispară pe parcursul a două-trei zile”, explică specialistul dermatolog.

Crioterapia nu este indicată persoanelor care suferă de diabet sau alte afecţiuni care afectează nervii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân