Îți curge des sânge din nas? Aceste băuturi cresc riscul de hemoragie nazală

  • Publicat:

O hemoragie nazală apărută din senin poate fi consecința excesului de cafeină. De cele mai multe ori, hemoragia nazală este cauzată de uscăciunea pasajelor nazale, care survine în caz de umiditate nepotrivită, praf, dar și ca urmare a consumului excesiv de băuturi care conțin cafeină, potrivit American Academy of Family Physicians

Excesul de cafeină poate cauza hemoragie nazală

Printre aceste băuturi cu cafeină ce pot cauza hemoragie nazală dacă sunt consumate excesiv se numără cafeaua, anumite ceaiuri, sucuri răcoritoare, dar și energizantele.

Potrivit studiilor, excesul de băuturi bogate în cafeină deshidratează organismul, lucru valabil și în cazul mucoasei nazale. Atunci când pasajele nazale sunt uscate, vasele de sânge se inflamează și pot duce la hemoragie.

Se recomandă consumul a maximum 3 cești de cafea zilnic pentru a preveni astfel de efecte neplăcute, conform National Institutes of Health.

De asemenea, pentru a preveni uscăciunea la nivelul nasului folosește un spray cu apă de mare, bea mai multă apă, respiră adânc atunci când faci duș fierbinte și folosește un umidificator în cameră, mai ales în lunile reci de iarnă, pentru a menține umiditatea în limitele normale.

Alte cauze ale hemoragiei nazale

Loviturile la nivelul feței, traumatismele locale prin joacă și scobitul în nas sunt printre cele mai frecvente cauze ale hemoragiilor nazale. Alergiile sezoniere, virozele respiratorii (gripă, răceală) și consumul excesiv de alcool sunt alte posibile cauze pentru care îți curge sânge din nas.

Apoi, poate fi vorba despre un cheag de sânge, o tulburare de coagulare a sângelui, o tumoră la nivelul nasului sau boli precum insuficiența cardiacăleucemia sau hemofilia, dar astfel de situații sunt mai rar întâlnite.

Sângerarea nazală (epistaxis) în timpul verii poate fi în schimb cauzată frecvent de tensiunea arterială crescută, diverse alergii sau umiditatea scăzută. Mucoasa nazală se poate usca excesiv în lunile cu temperaturi caniculare, cauzând o scădere a producției de mucus și, implicit, sângerare, scrie pentadocs.com.

Alte posibile cauze ale sângerărilor nazale pot fi: anumite medicamente (anticoagulante, aspirină), suflarea cu putere a nasului, folosirea excesivă a spray-urilor nazale, carența de calciu, zinc sau vitamina C, efortul fizic intens, insolația sau expunerea la substanțe chimice iritante.

Primul ajutor în caz de hemoragie nazală

În cazul în care îți curge sânge din nas sau o persoană se confruntă cu această problemă, iată care sunt măsurile de prim ajutor pe care trebuie să le cunoști:

  1. Pentru oprirea sângerării nazale, rămâi în picioare, respiră pe gură și înclină ușor capul spre înainte (nu pe spate). Sângele care ajunge în gură nu trebuie înghițit!
  2. Aplică presiune pe fosele nazale timp de 10 minute sau folosește pungi cu gheață învelite într-un prosop pe obraz/frunte pentru a produce vasoconstricție și a determina oprirea sângerării.
  3. Dacă sângerarea nazală nu se oprește după 20-30 de minute de compresiune a foselor nazale, solicită ajutor medical de urgență.
  4. Dacă sângerarea se oprește, odihnește-te într-un loc ferit de căldură și zgomote pentru câteva ore și evită activitățile intense și suflarea nasului până a doua zi.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult