Viața cu insuficiență cardiacă: recomandări pentru o calitate mai bună a vieții

Viața cu insuficiență cardiacă poate fi o provocare pentru cei diagnosticați.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Viața cu insuficiență cardiacă: recomandări pentru o calitate mai bună a vieții

Diagnosticul de insuficiență cardiacă nu este unul ușor de primit și nici unul pe care să-l ignori. Pentru a avea o viață de calitate în ciuda unui astfel de diagnostic, ai nevoie de un plan de tratament bine pus la punct, de o comunicare bună cu medicul cardiolog și cel de familie și de schimbarea stilului de viață. Cu răbdare, dorința de a fi bine, cu curaj și încredere, sigur vei reuși. Iată câțiva pași de urmat atunci când ai insuficiență cardiacă:

Comunică bine cu medicii care se ocupă de tine

Este important să simți că ai în medicii de lângă tine aliați, că faci echipă atât cu medicul cardiolog, cât și cu medicul de familie. Semnalează-le orice simptome te neliniștesc, astfel încât aceștia să reușească să personalizeze cât mai bine schema de tratament în funcție de celelalte problem de sănătate, de stilul tău de viață, dar și de firea ta. Dacă îți respecți schema de tratament, îți adaptezi stilul de viață acestui diagnostic, ești motivat și implicat și comunici constant și eficient cu medicul tău cardiolog, dar și cu cel de familie șansele să ai o calitate a vieții mai bună cresc simțitor.

Insuficiența cardiacă: planul de tratament adecvat

Atunci când îți este prescris tratamentul pentru insuficiență cardiacă, medicul cardiolog ar trebi să colaboreze cu medicul de familie ( sau cu tine) pentru a afla istoricul tău medical, celelalte probleme de sănătate ai, ce tip de viață ai, pentru a ști cum să dozeze medicația recomandată. Pentru ca planul de tratament să fie un succes este important să le comunici acestor medici – cardiolog și medicul de familie – evoluția stării tale, ce simți în timpul acestui tratament, dacă ai dureri, dacă simți disconfort sau te deranjează ceva.

Este important să știi că insuficiența cardiacă nu poate fi vindecată, însă poate fi tratată astfel încât să fie ameliorate simptomele. Eficiența tratamentului depinde și de dorința pacientului, a cadrelor medicale, dar și a membrilor familiei de a se implica în acest tratament și de a fi cu toții o echipă. Un plan de tratament pentru insuficiența cardiacă poate conține: schimbări ale stilului de viață, medicație, anumite dispozitive medicale și intervenții chirurgicale.

Schimbări ale stilului de viață

Urmarea recomandărilor despre dietă, exerciții fizice și alte obiceiuri vă poate ajuta să atenuați simptomele insuficienței cardiace, să încetiniți progresul bolii și să vă îmbunătățiți viața de zi cu zi. De fapt, persoanele cu insuficiență cardiacă ușoară până la moderată pot duce adesea o viață aproape normală. Modificările importante ale stilului de viață pot include:

Renunțarea la fumat

Fiecare puf de nicotină din fumul de tutun crește temporar ritmul cardiac și tensiunea arterială. Persoanelor care renunță la fumat le cresc șansele de ameliorare a insuficienței cardiace.

Grija maximă la greutate

Creșterea sau pierderea bruscă în greutate pot fi un semn că dezvoltați insuficiență cardiacă sau că insuficiența cardiacă progresează. Cântăriți-vă la aceeași oră în fiecare dimineață, de preferință înainte de micul dejun și după urinare.

Limitarea lichidelor și, mai ales, a alcoolulului

Dacă aveți insuficiență cardiacă, corpul va reține lichide. Multor oameni li se prescriu diuretice pentru a le ajuta să scape de apă și suplimente cu sodiu pentru a reduce volumul de muncă al inimii. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre cantitatea de lichid de băut în fiecare zi. Iar în ceea ce privește alcoolul, ar trebui să fiți foarte atenți. Beți cu măsură: nu mai mult de una până la două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi pentru femei. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă este bine să beți alcool.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”