Din ce cauză crește tensiunea? Alimente, boli și medicamente care cresc valorile tensiunii arteriale

  • Publicat:
Din ce cauză crește tensiunea? Alimente, boli și medicamente care cresc valorile tensiunii arteriale
Sursa foto: Shutterstock

Multe persoane se plâng că au tensiunea crescută, deși au un regim sărac în sare. În consecință, din ce cauză crește tensiunea? Iată câteva cauze surprinzătoare ce pot declanşa hipertensiunea arterială.

Consumul excesiv de sare, alcoolul şi stresul se numără printre factorii de risc majori implicați în declanșarea hipertensiunii arteriale. Însă există şi cauze mai puţin cunoscute ale acestei afecţiuni care afectează milioane de adulţi din lumea întreagă. Cum este, de exemplu, singurătatea sau hipotiroidia.

Vezi mai jos câteva cauze mai puțin cunoscute ale creșterii tensiunii arteriale.

Din ce cauză crește tensiunea? 7 cauze mai puțin știute

Singurătatea

Da, singurătatea și supărarea îți pot crește tensiunea arterială. Un studiu care s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, realizat de Universitatea din Chicago, a arătat că există o asociere clară între singurătate şi hipertensiune arterială în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Zahărul

Excesul de zahăr este dăunător atât pentru siluetă, cât şi pentru tensiunea arterială. Specialiştii spun că, de fapt, zahărul este mai dăunător decât sarea în ceea ce priveşte sănătatea inimii. De vină este mai ales fructoza, care se găseşte de obicei în alimente procesate şi băuturi răcoritoare.

The American Heart Association (AHA) recomandă femeilor să nu depăşească un consum zilnic de şase linguriţe de zahăr (100 de calorii), iar bărbaţilor – 9 linguriţe de zahăr (150 de calorii). De exemplu, o cutie de băutură răcoritoare (330 ml) poate conţine peste 9 linguriţe de zahăr.

Medicamentele

Anumite medicamente pot creşte tensiunea arterială, potrivit unui studiu publicat în Archives of Internal Medicine. Printre acestea se numără acetaminofenul (paracetamol) administrat zilnic, ibuprofenul, naproxenul, anumite antidepresive sau suplimente alimentare (ginseng, lemn dulce), decongestionante, antiastmatice etc.

Probleme ale tiroidei

Hipotiroidia poate provoca hipertensiune arterială, potrivit unui studiu publicat în Journal Hypertension. Variaţiile în secreţia de hormoni ar contribui la creşterea nivelului de calciu din organism, efect care este asociat cu hipertensiunea arterială.

Apneea de somn

Apneea de somn – întreruperea respiraţiei în timpul somnului – are drept caracteristică lipsa mişcărilor muşchilor respiratorii. Este o boală gravă, care pune în pericol viaţa, iar incidenţa ei este relativ mare.

Printre efectele sale se numără şi hipertensiunea. Însă schimbările în stilul de viaţă pot fi de mare ajutor, potrivit National Sleep Foundation.

Băile fierbinţi şi sauna

Este recomandată evitarea acestora, mai ales în condiţiile în care ai fost deja diagnosticat cu hipertensiune arterială. Băile fierbinţi şi sauna provoacă dilatarea vaselor sangvine, la fel și exercițiile fizice intense. Dacă medicul ți-a recomandat evitarea activităţilor fizice solicitante, atunci trebuie să se renunţi şi la băile fierbinţi.

Bisfenol A

Potrivit unui studiu publicat în revista Hypertension, bisfenolul A, prezent în compoziţia ambalajelor din plastic, poate contamina alimentele şi băuturile din aceste recipiente. Dar acest compus este asociat și cu un risc mai crescut de instalare a bolilor cardiace şi a hipertensiunii. Specialiştii recomandă folosirea ambalajelor şi recipientelor din sticlă, porţelan, oţel inoxidabil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân