Incontinența urinară după naștere – cauze, remedii, alimente și băuturi de evitat

Incontinența urinară după naștere - cauze, remedii, alimente și băuturi de evitat
Sursa foto: Shutterstock

În timpul sarcinii și după naștere, multe femei se confruntă cu cel puțin un anumit grad de urinare involuntară, numită incontinență urinară. Aceasta este foarte frecventă, dar există strategii care pot ajuta la gestionarea și la diminuarea ei.

Pierderea controlului vezicii urinare poate avea loc în timp ce râzi, strănuți, tușești sau efectuezi o activitate obositoare. Unele femei se confruntă cu scurgeri urinare asociate cu urgența, acea senzație de „trebuie să merg acum la baie”. Altele se confruntă cu ambele tipuri de scurgeri.

Aflăm de ce apare incontinența urinară după naștere și ce remedii sunt de ajutor de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Cauzele incontinenței postpartum

Poți da vina pentru acest simptom postpartum comun pe mușchii slăbiți de sarcină și de naștere din jurul vezicii urinare și pelvisului, care pot să controleze mai greu fluxul.

În plus, pe măsură ce uterul se micșorează în săptămânile care urmează nașterii, acesta se așază direct pe vezica urinară, comprimând-o și făcând mai dificilă oprirea fluxului.

Schimbările hormonale din timpul sarcinii și după aceasta pot afecta și ele vezica urinară.

Cât timp durează incontinența urinară după naștere

Poate dura câteva săptămâni sau chiar luni până când incontinența urinară după sarcină dispare și îți recâștigi controlul complet al vezicii urinare, deși există măsuri pe care le poți lua pentru a-l recupera mai repede.

Practică exerciții Kegel

Urmează aceste sfaturi pentru a îmbunătăți controlul vezicii urinare.

Sunt una dintre cele mai bune modalități de a-ți întări planșeul pelvin atât în timpul sarcinii, cât și postnatal. Încearcă să lucrezi până la trei seturi de câte 10 exerciții Kegel pe zi, ținând fiecare strângere timp de 10 secunde în timp ce stai în picioare.

De asemenea, le poți folosi ca o ultimă linie de apărare atunci când simți nevoia să tușești, să strănuți, să râzi sau să ridici ceva greu.

Antrenează-ți vezica urinară

Urinează la fiecare 30 de minute (înainte de a simți nevoia) și apoi încearcă să prelungești în fiecare zi intervalul de timp dintre ieșirile la baie.

În timp, antrenarea vezicii urinare te poate ajuta să ajungi la ceea ce se consideră a fi intervale de urinare mai normale, la fiecare 3-4 ore în timpul zilei și la 4-8 ore noaptea.

Crește aportul de fibre

Acest lucru te poate ajuta să eviți constipația după sarcină, astfel încât intestinele pline să nu pună o presiune suplimentară asupra vezicii urinare.

Bea suficiente lichide

Deși ar trebui să continui să bei cel puțin opt pahare de lichide în fiecare zi (reducerea apei pentru a controla urinarea nu face decât să te facă vulnerabilă la deshidratare și la infecții ale tractului urinar), s-ar putea să îți fie de ajutor să limitezi aportul de lichide în jurul orei de culcare, dacă te confrunți cu incontinență în timpul nopții.

Evită aceste alimente și băuturi

Cafeaua, citricele, roșiile, băuturile răcoritoare și alcoolul trebuie evitate, deoarece îți pot irita vezica urinară și pot face ca urinarea să fie mai greu de controlat.

Folosește tampoane postpartum

Acestea ajută la absorbția scurgerilor de urină.

Menține o greutate sănătoasă

Kilogramele în plus pot pune o presiune suplimentară asupra vezicii urinare.

Când să te adresezi medicului

Dacă simptomele nu se ameliorează după câteva săptămâni și după ce ai încercat unele dintre strategiile de mai sus, adresează-te medicului.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Cele mai bune alimente pentru ficat
Cele mai bune alimente pentru ficat
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân