Dietă, alimente interzise și tratamente naturiste pentru infecții urinare

Dr. Laura Panait vorbește despre importanța hidratării, păstrării igienei pentru prevenirea infecțiilor urinare, dar și despre dietă, ceaiuri, suplimente alimentare recomandate dacă apar tulburări la urinare.
  • Publicat:
Dietă, alimente interzise și tratamente naturiste pentru infecții urinare
Află cum se tratează infecțiile urinare prin metode naturiste de la dr. Laura Panait, foto Shutterstock

Infecțiile urinare sunt des diagnosticate la femei și mai ales vara. Însă și bărbații și copiii pot suferi de infecții urinare. Uneori chiar și anxietatea poate duce la tulburări ale urinării. Despre tratamentele naturiste și ceaiurile recomandate de medici în caz de infecții urinare, am stat de vorbă cu dr. Laura Panait, medic de familie cu competențe de ultrasonografie generală.

 

CSÎD: Pot avea infecțiile urinare și cauze ce țin de sfera psihologică?

Dr. Laura Panait: Dezechilibrele stării emoționale pot duce la tulburări ale micțiunii/urinării și implicit rezultă și infecții urinare. Însă acestea sunt cazuri particulare. Mai degrabă în caz de anxietate și stres întâlnim enurezisul nocturn – micțiuni nocturne necontrolate (copilul face pipi în pat). Aici vorbim despre copiii cu vârsta de peste 3 ani la care maturarea sfincterelor ar trebui să fie completă.

CSÎD: Ce tratamente naturiste ajută la tratarea infecțiilor urinare?

Dr. Laura Panait: În primul rând vreau să subliniez importanța rezultatelor investigațiilor paraclinice (sumarul de urină și urocultura) în luarea deciziei pentru tratament. Nu în toate cazurile sunt suficiente preparatele naturiste. Dintre cele mai cunoscute, mentionez produsele pe bază de extract de merișor care conțin substanțe ce împiedică adeziunea bacteriilor la peretele tractului urinar și înmulțirea lor.

Aceste preparate pot fi folosite ca și adjuvante la tratamentul antiinflamator și antibiotic când se impun.

 

CSÎD: Ce ceaiuri ajută la tratarea infecțiilor urinare?

Dr. Laura Panait: Consumul de ceai de mătase de porumb, ceai din cozi de cireșe sunt frecvent recomandate în timpul infecțiilor urinare.

Evitați salata de roșii, lactatele în caz de infecții urinare

CSÎD: Ce alimente nu sunt recomandate în infecțiile urinare?

Dr. Laura Panait: Se evită alimentele acide (ex: citrice, roșii, carne vită, carne pui, lactatele), consumul de zahăr și îndulcitori, sucuri, băuturi carbogazoase.

Consumul de apă ajută la păstrarea sănătății aparatului urinar

CSÎD: Ce comportant ajută să evităm infecțiile urinare?

Dr. Laura Panait: Hidratarea corespunzătoare precum și igiena corespunzătoare sunt primele reguli pe care trebuie să ni le însușim și să le aplicăm.

De asemenea excesul de cafea, tutun, anumite excese alimentare (alimente care mențin PH-ul acid), consumul nejustificat și în exces al antibioticelor sunt câteva dintre măsurile de care putem ține cont.

Dr. Laura Panait, medic de familie, foto arhivă
Dr. Laura Panait, medic de familie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân