Hemoroizii – sfaturi privind alimentația și metode de tratament în funcție de stadiul bolii

Hemoroizii sunt prezenți la toată lumea! Practic, anusul nu se poate închide complet fără ajutorul hemoroizilor.
Hemoroizii - sfaturi privind alimentația și metode de tratament în funcție de stadiul bolii
Foto: profimediaimages.ro

Hemoroizii sunt niște dilatații venoase normale care au, de exemplu, rolul asemănător garniturilor de cauciuc din jurul geamului, și anume, de etanșare, de a nu permite trecerea necontrolată a gazelor sau a materiilor fecale. Abia atunci când se dilată din diferite cauze, cresc excesiv în dimensiune și iau forma unor saci care alunecă din interiorul anusului spre exterior, putem vorbi despre apariția simptomelor neplăcute, adică boala hemoroidală.

Lipsa fibrelor, cauza principală a hemoroizilor

Peretele hemoroizilor începe să se schimbe și să își piardă din elasticitate de la vârstă de 30 de ani prin îmbătrânirea fiziologică. Prin urmare, hemoroizii sunt foarte rari la persoanele mai tinere și predomină între vârsta de 45 și 65 de ani. Prin pierderea elasticității, hemoroizii nu își vor mai reveni la dimensiunea normală după trecerea scaunului.

Orice creștere a presiunii la nivelul anusului din cauza constipației, a sindromului de colon iritabil sau a comportamentului nesănătos de defecare (ex. timpul îndelungat petrecut la toaletă, exercitarea unei presiuni forțate asupra anusului) poate modifica structura hemoroizilor pe termen lung.

„Constipația și tulburările de defecație pot fi rezultatul unei alimentații dezechilibrate cu un aport insuficient de fibre”, explică dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgia colorectală, oncologică, minim invazivă și proctologie.

Modificările hormonale și presiunea abdominală crescută din timpul sarcinii fac ca pielea, vasele de sânge și musculatura pelvină să devină mai elastice.

„Sunt afectate și venele picioarelor și hemoroizii. În plus, tranzitul intestinal este încetinit în timpul sarcinii și tendința de constipație crește, agravând boala hemoroidală”, adaugă medicul.

Studii ulterioare sugerează că un stil de viață sedentar, un consum crescut de alcool, obezitatea și consumul de alimente picante sunt posibili factori declanșatori. Dar sunt discutate și cauzele genetice ale bolii hemoroidale.

Hemoroizii
Foto: Shutterstock

Ce simptome dau hemoroizii 

Atunci când hemoroizii cresc în dimensiuni, prin iritația produsă de trecerea scaunului, are loc o inflamație, iar mucoasa („pielea”) care îi acoperă începe să secrete mai mult lichid. Acest lichid la nivelul anusului este, de regulă, agresiv și provoacă disconfort: mâncărimi, durere, usturime.

În cele mai multe cazuri aceste simptome pot fi gestionate cu ușurință de către pacient. Există însă și situații în care evoluția lor se complică, disconfortul este crescut prin pierderea involuntară de scaun, fiind necesară intervenția medicului chirurg proctolog.

Un alt semn foarte important este sângerarea, care poate fi identificată în vasul toaletei sau pe hârtia igienică. Când avem acest simptom, este obligatoriu să mergem la medicul proctolog, dar trebuie să facem și o colonoscopie, pentru a exclude o problemă mult mai gravă, cum ar fi cancerul de colon.

Ce să mănânci și ce să eviți dacă ai hemoroizi

În primul rând este necesar să evitați alimentele grase sau sărace în fibre, deoarece acestea încurajează constipația, iar constipația provoacă mai mult disconfort și sângerare. Este vorba mai ales despre lactate, carne și alimente procesate.

Se recomandă o dietă bogată în fibre (25-30 de grame pe zi), cum ar fi fulgi de ovăz, fasole, nuci și pâine din cereale integrale.

În lipsa acestora se recomandă tărâțe de psyllium bogate în fibre, care reglează tranzitul intestinal și scad agresivitatea lichidului secretat de către hemoroizi.

Hemoroizii - sfaturi privind alimentația și metode de tratament în funcție de stadiul bolii
Foto: envato

Evitați un stil de viață sedentar. Nu rămâneți în poziția șezut pentru perioade lungi de timp, pentru că inactivitatea pune mai multă presiune asupra vaselor de sânge din jurul zonei anale, mai ales dacă sunteți supraponderal.

Evitați utilizarea excesivă a laxativelor. Folosirea lor pentru mai mult de o săptămână poate masca alte probleme care cauzează constipație.

Evitați igiena locală cu hârtie igienică sau șervețele umede parfumate care ar putea irita și mai mult zona afectată. Este recomandat ca după fiecare scaun să realizați igienă locală cu dușul, apoi să uscați zona anală prin tamponare ușoară cu prosopul.

În timpul utilizării toaletei este recomandată poziționarea picioarelor pe o scăriță, astfel încât coapsele să fie la un unghi mai mic de 90 de grade cu trunchiul, pentru a relaxa musculatura pelvină și a facilita evacuarea scaunului.

Ce complicații dau hemoroizii netratați

Dacă lucrurile nu evoluează pozitiv, ba mai mult, există o sângerare semnificativă, este necesar să vă adresați unui medic proctolog. Din pricina sângerării, se poate instala anemia, prin reducerea numărului de celule roșii, dar sângerarea poate fi și semnul unei afecțiuni mai grave.

„O altă complicație este trombozarea și strangularea hemoroidului. Un hemoroid trombozat este un hemoroid exteriorizat care dezvoltă un cheag de sânge în interior. Acest lucru este foarte dureros, iar durerea poate dura câteva zile.

Hemoroizii sunt foarte inflamați și pot părea violet sau albaștri. După ce un cheag într-un hemoroid trombozat dispare, este posibil ca pielea să rămână slăbită, ceea ce este un lucru inconfortabil, pentru că scaunul și ștergerea zonei pot provoca iritație și durere”, avertizează dr. Octavian Popescu.

Un alt risc este cel de apariție a abceselor sau fistulelor, din cauza iritației locale și a prezenței bacteriilor din scaun. Acestea necesită tratament de urgență pentru a evita instalarea unei septicemii.

hemoroizii
Foto: Shutterstock

Tratamentul medical al hemoroizilor

Există multe tipuri de creme care alină mâncărimea sau senzația de arsură, însă hemoroizii odată crescuți în dimensiune nu mai pot reveni la forma inițială decât prin operație.

Dacă tratamentul la domiciliu eșuează sau aveți sângerări rectale, trebuie să discutați cu medicul chirurg specializat în proctologie. În funcție de stadiul bolii hemoroidale, există și tratamente nechirurgicale care pot reduce foarte mult simptomele sau le pot îndepărta total, cum ar fi:

  • Banda de cauciuc: plasarea unei benzi minuscule în jurul hemoroidului, creându-se o presiune care întrerupe alimentarea cu sânge, astfel încât hemoroizii se micșorează.
  • Scleroterapia: injectarea unei substanțe în hemoroizi pentru a-i micșora și cicatriza.
  • Coagularea cu infraroșu/laser: tratament cu lumină infraroșie care întrerupe alimentarea cu sânge a hemoroizilor.

„În stadiile avansate este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta hemoroizii, care necesită anestezie generală. În funcție de numărul hemoroizilor afectați se pot aplica metode clasice sau metode minim invazive. Metoda clasică necesită îndepărtarea hemoroidului afectat, în urma căreia va rămâne o mică rană deschisă care va trebui să se vindece singură în timp. Metodele minim invazive constau în repoziționarea completă și circulară a hemoroizilor, nelăsând în urmă răni deschise, ceea ce ușurează vindecarea și elimină durerea”, explică medicul.

În general, procesul de recuperare este uneori dureros, dar intervenția chirurgicală, fie clasică, fie minim invazivă, este foarte eficientă și reduce reapariția hemoroizilor în proporție de 95%.

Boala hemoroidală este adesea considerată jenantă. Mulți nu îndrăznesc să vorbească despre simptomele lor sau să meargă la medic. Unii se tem de un control proctologic sau de o boală gravă. În cele mai multe cazuri însă, în spatele simptomelor se află boli inofensive. Este important ca simptomele să fie verificate de un medic chirurg cu experiență vastă în proctologie pentru a avea un diagnostic corect și a putea trata eficient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Octavian Popescu - Medic specialist chirurgie viscerală
Dr. Octavian Popescu este chirurg supraspecializat în oncologie şi operează, după o experienţă de 9 ani într-o clinică de oncologie şi chirurgie generală din Germania, la Spitalul Memorial Băneasa, Institutul We Care Surgery. Educaţie: 2006 - 2012, Universitatea de Medicină și Farmacie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân