Electromiografia, analiza indicată când ești suspect de sindrom de tunel carpian

Electromiografia (EMG) este o investigație folosită pentru diagnosticarea afecțiunilor neuromusculare, inclusiv sindromul de tunel carpian.
19.02.2021 | Paula Rotaru
Electromiografia, analiza indicată când ești suspect de sindrom de tunel carpian

Electromiografia presupune aplicarea unui stimul electric de mică intensitate pe traiectul nervului cercetat și înregistrarea răspunsului muscular. Acest stimul electric este mijlocit de electrozi de suprafață (discuri metalice care se lipesc pe piele) sau de ace-electrod foarte fine.

Electrozii vor transmite un curent electric de intensitate mică pe care îl vei resimți ca un spasm muscular, ca niște înțepături ușoare. În timpul EMG, specialistul verifică dacă există activitate electrică spontană a mușchiului în repaus și activitatea electrică a mușchiului când acesta se contractă ușor.

Deși electromiografia cu ac este considerată o metodă invazivă,  pacienții nu resimt decât un mic disconfort și, eventual, o mică durere la locul înțepăturii, care trece de la sine în câteva zile.

Cu toate acestea, procedura este contraindicată persoanelor care urmează tratament cu anticoagulante sau care suferă de hemofilie, deoarece există risc crescut de sângerare.

În cazul celor care au implantat un pacemaker sau aparat Holter, de asemenea, este contraindicată electromiografia, deoarece aplicarea de curent electric poate determina disfuncția acestor dispozitive.

Ce simptome pot indica necesitatea efectuării unei electromiografii

Medicul neurolog poate recomanda electromiografia atunci când ai simptome ce pot sugera o afecțiune a nervilor sau a mușchilor. Printre aceste semne se numără:

  • Senzație de amorțeală și furnicături (ace, înțepături) la nivelul unui membru
  • Slăbiciunea musculară
  • Senzația de arsură sau răceală
  • Durerile sau crampele musculare (cârceii)
  • Durerile la nivelul mâinilor sau picioarelor

Electromiografia – ce afecțiuni poate depista

Electromiografia poate fi necesară pentru a diagnostica sau elimina diverse patologii, cum ar fi:

Nu folosi creme sau uleiuri pe piele înainte de procedură

Deși electromiografia nu presupune să stai nemâncat cu câteva ore înainte de testare, medicul ar putea recomanda evitarea consumului de băuturi cu cafeină și fumatul cu 2-3 ore anterior procedurii.

De asemenea, se recomandă dușul înainte de electromiografie, pentru a îndepărta uleiurile naturale de pe piele. Totodată, este contraindicată folosirea cremelor, loțiunilor sau uleiurilor pe piele înainte de testare, potrivit mayoclinic.org.

În cazul în care urmezi un anumit tratament, inclusiv cu suplimente din plante, informează medicul înainte de investigație. Dacă iei pastile cu piridostigmină (relaxant muscular), este foarte important să-i comunici medicului acest lucru înainte de electromiografie.