Mestinon, 60 mg, drajeuri

Producător: ICN Pharmaceuticals Switzerland AG/Ltd.
Substanță activa
Bromura de piridostigmina
Clasa ATC
N07AA
Format
drajeuri
Afecțiuni
tratamentul miasteniei gravis, dificultati de urinare aparute post-operator
Producător
ICN Iberica S.A.
Acțiune terapeutică
inhibitori de colinesteraza, ajuta la transmiterea impulsului nervos de la creier la muschi, acestia contractandu-se normal; alte medicamente cu actiune asupra sistemului nervos, parasimpatomimetice, anticolinesterazice

Ce este Mestinon?

Ce este Mestinon?

Mestinon contine ca substanta activa piridostigmina, care face parte din grupa inhibitorilor de colinesteraza. Ea ajuta la transmiterea impulsului nervos de la creier la muschi, acestia contractandu-se normal.

Un drajeu contine bromura de piridostigmina 60 mg si excipienti: nucleu: amidon de porumb, stearat de magneziu, amidon de cartofi, povidona K 30, di oxid de siliciu coloidal anhidru, talc; strat de drajefiere: guma arabica atomizata, oxid rosu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), parafina lichida usoara, parafina, amidon de orez, zahar, talc.

Grupa farmacoterapeutică: alte medicamente cu actiune asupra sistemului nervos, parasimpatomimetice, anticolinesterazice.

Indicatii si contraindicatii

Pentru ce este utilizat Mestinon ?

Mestinon este utilizat in tratamentul miasteniei gravis. In conditiile in care impulsul nervos nu poate fi transmis de la creier la muschi, musculatura oboseste repede, in cazurile grave aparand paralizia musculara. Acest medicament faciliteaza transmiterea impulsului nervos catre muschi.

De asemenea, acest medicament este utilizat in cazul in care impulsul nervos nu este transmis de la creier la intestin (ileus paralitic), digestia alimentelor fiind afectata, concomitent cu aparitia constipatiei. Medicamentul ajuta la prevenirea simptomelor, dar nu trateaza si cauza acestora.

Mestinon poate fi utilizat in cazul dificultatilor de urinare aparute post-operator.

Cand nu trebuie utilizat Mestinon?

Daca sunteti alergic (hipersensibil) la bromura de piridostigmina, la oricare medicamente care contin bromuri sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

Daca prezentati obstructie mecanica la nivelul tractului intestinal sau urinar sau oeritonita. Daca aveti astm bronsic. Daca aveti boala Parkinson.

Daca sunteti tratati cu miorelaxante depolarizante cum este suxametoniu.

Cand trebuie sa utilizati cu prudenta medicamentul?

  • la pacientii care au suferit recent interventii chirurgicale la nivelul tractului gastro­intestinal sau urinar;
  • la pacientii cu bradicardie, insuficienta cardiaca, ocluzie recenta a coronarelor (infarct miocardic), hipotensiune arteriala, vagotonie, ulcer gastro-duodenal, epilepsie, diabet zaharat;
  • utilizati si alte medicamente, chiar si dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Acest lucru este foarte important, deoarece medicamentele utilizate concomitent isi pot potenta sau diminua efectele.

Bromura de piridostigmina antagonizeaza efectul curarizantelor antidepolarizante.

Bromura de piridostigmina prelungeste efectul curarizantelor depolarizante.

Actiunile barbituricelor si ale morfinei pot fi potentate de bromura de piridostigmina.

Atropina antagonizeaza efectele muscarinice ale bromurii de piridostigmina, in special bradicardia si hipersecretia glandelor exocrine.

Insuficienta renala

La pacientii cu insuficienta renala poate fi necesara scaderea dozei.

Datorita continutului in zahar, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazei-izomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Copii

La copii cu varsta sub 5 ani se recomanda forme farmaceutice adecvate varstei.

Mestinon poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alapteaza?

Trebuie sa anuntati medicul dumneavoastra daca sunteti insarcinata sau daca planificati o sarcina. Medicul dumneavoastra va decide daca puteti utiliza acest medicament.

Bromura de piridostigmina poate trece in cantitate mica in laptele matern, de aceea, alaptarea nu este recomandata daca mama trebuie sa utilizeze Mestinon.

Cum se utilizeaza Mestinon?

Adulti

Ileus paralitic, constipatie severa datorata scaderii motilitatii gastro-intestinale, retentie urinara post-operatorie: doza recomandata este de un drajeu Mestinon (60 mg bromura de piridostigmina) la fiecare 4 ore.

Miastenia gravis: doza recomandata este de 1-3 drajeuri Mestinon (60-180 mg bromura de piridostigmina) de 2-4 ori pe zi; ocazional, se pot administra doze mai mari. Efectul maxim apare in 15-30 minute dupa administrarea orala. Durata efectului in timpul zilei este de 4 ore; in timpul noptii, din cauza activitatii fizice scazute, efectul dureaza mai mult de 6 ore. Se recomanda alegerea momentului administrarii astfel incat efectul maxim sa corespunda perioadei de activitate fizica intensa.

Pareza centrala si periferica (tentativa de tratament): doza totala zilnica variaza intre 60­360 mg bromura de piridostigmina, in functie de severitatea simptomelor.

Copii

La copiii cu varsta sub 6 ani, doza recomandata este de 30 mg bromura de piridostigmina (se recomanda forme farmaceutice adecvate varstei).

La copiii cu varsta intre 6-12 ani, doza initiala recomandata este de un drajeu Mestinon (60 mg bromura de piridostigmina).

Doza totala zilnica variaza intre 30-360 mg bromura de piridostigmina.

La nou-nascuti se prefera administrarea neostigminei.

Drajeurile se administreaza cu putina apa sau orice bautura nealcoolica.

Daca ati uitat sa utilizati o doza, utilizati-o cat mai curand posibil, iar doza urmatoare utilizati-o la ora obisnuita. Aceasta inseamna ca puteti utiliza doua doze odata. Daca ati omis mai mult de o doza, adresati-va imediat medicul dumneavoastra.

Nu va recomandam sa modificati doza; daca aveti impresia ca efectul medicamentului este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului dumneavoastra. Anuntati intotdeauna medicul dumneavoastra cand doriti sa opriti tratamentul.

Daca ati utilizat mai multe drajeuri decat vi s-a recomandat, adresati-va medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Care sunt reacţiile adverse posibile ale Mestinon

Este posibil ca reacţiile adverse sa apara chiar in cazul tratamentului corect efectuat. Astfel, pot sa apara greata, varsaturi, stare de rau, diaree, dureri abdominale si hipersalivatie, cresterea secretiilor lacrimare, hipersudoratie, bradicardie, mioza, crampe musculare, fasciculatii si oboseala musculara.

Ca si alte medicamente care contin bromuri, pot sa apara eruptii cutanate care dispar dupa intreruperea tratamentului.

Daca prezentati oricare dintre aceste reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra.

Cum se pastraza Mestinon

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Alte informatii

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 20 drajeuri. Cutie cu un flacon din sticlă brună a 150 drajeuri.

Producător

ICN Ibérica S.A., Spania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

ICN Pharmaceuticals Switzerland AG/Ltd. Rührbergstrasse 21, CH-4127 Birsfelden, Elveţia

Data ultimei verificări a prospectului

Decembrie, 2005

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă