Dieta după vaccinul anti-COVID. Ce să mănânci și ce să eviți după vaccinare

  • Publicat:
Dieta după vaccinul anti-COVID. Ce să mănânci și ce să eviți după vaccinare
Sursa foto: Shutterstock

Dieta după vaccinul anti-COVID poate juca un rol important în prevenirea sau ameliorarea eventualelor reacții adverse care pot apărea după vaccinare. Printre cele mai frecvente reacții adverse semnalate după vaccinul anti-COVID, indiferent că acesta este Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, se numără:

  • Durerea la locul injecției
  • Febră ușoară și/sau frisoane
  • Oboseală și slăbiciune
  • Dureri musculare
  • Amețeală
  • Confuzie
  • Senzație de greață
  • Umflarea ganglionilor axilari

Potrivit specialiștilor de la CDC, dieta după vaccinul anti-COVID trebuie să includă neapărat supa de pui. Iată motivul!

Supa de pui are efect antiinflamator

După vaccinare, este destul de probabil ca reacțiile adverse să survină pe fondul unor mici inflamații cauzate de acțiunea proteinei spike, care începe să producă anticorpi.

Durerea de mână, febra, durerile musculare, toate acestea sunt reacții frecvente ale organismului atunci când se luptă cu o infecție sau încearcă să producă anticorpi pentru o viitoare infecție: răceală, gripă, COVID, vaccin antigripal sau vaccin anticoronavirus.

De aceea este important ca dieta după vaccinul anti-COVID să includă alimente care sprijină imunitatea (deci bogate în vitamina C) și te ajută să te refaci mai rapid. Iar supa de pui este unul dintre aceste alimente bogate în apă, vitamine, minerale și substanțe nutritive benefice organismului în astfel de momente-cheie.

Și supa minestrone sau supa din oase de vită sunt opțiuni bune de luat în calcul după vaccinarea anti-COVID.

Potrivit Healthline, supa de oase conține doi aminoacizi – glicină și arginină – care au puternice proprietăți antiinflamatoare.

Adaugă în supă și cartofi, linte, fasole, broccoli, morcovi, ardei gras, țelină, ceapă, pătrunjel, alimente cunoscute pentru efectul lor antiinflamator și imunomodulator.

Ceaiul care te pune pe picioare după vaccinare

În cazul în care simți că îți crește temperatura corpului, e foarte important să te hidratezi. Cu apă, sucuri naturale sau ceaiuri. Sau toate la un loc!

Ceaiul de ghimbir cu lămâie și miere, de exemplu, poate face minuni pentru stările de oboseală, greață, amețeală, febră ușoară și dureri musculare.

Și ceaiul verde este indicat după vaccinarea anti-COVID, pentru un „shot” bine-venit de antioxidanți benefici și hidratare optimă.

Alte alimente recomandate în dieta după vaccinul anti-COVID sunt: fructele și legumele proaspete, peștele (somon, macrou, sardine, anșoa, hering), nucile, uleiul de măsline.

De evitat în dieta după vaccinul anti-COVID: alcoolul și alimentele hipercalorice

De evitat după vaccinul anti-COVID: chipsuri, dulciuri, prăjeli, fast-food, mezeluri, în general alimente foarte procesate.

Cât privește consumul de alcool, specialiștii spun că ar trebui să ne limităm la 1-2 pahare în primele 48 de ore după vaccinarea anti-COVID. Alți experți sunt mai stricți și recomandă evitarea consumului de alcool timp de 3 zile, înainte și după vaccinare.

Chiar și în Rusia, oficialii au venit cu recomandarea ca înainte de vaccinarea cu vaccinul Sputnik V, cetățenii să nu mai consume alcool timp de două luni.

Cu toate acestea, Alexander Gintsburg, medic, susține că această recomandare este extremă și că ar trebui să se renunțe la alcool în primele trei zile de la injectare, adăugând că acest ghid se aplică tuturor vaccinurilor.

Motivul? Este posibil să fie inhibată producția anticorpilor protectori sau reacțiile adverse post-vaccinare să fie resimțite mai puternic. După vaccinare, organismul are nevoie de timp să se refacă, iar din acest motiv trebuie să pui accentul pe odihnă și hidratare.

Reacțiile frecvente după vaccinul anti-COVID nu ar trebui să persiste mai mult de 48 de ore și pot fi ameliorate și cu medicamente care se eliberează fără rețetă medicală, precum paracetamol (pentru febră), ibuprofen sau acetaminofen (pentru durerile de cap), diclofenac (unguente pentru durerile de mână sau cele musculare).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”