Poți consuma alcool după vaccinare împotriva COVID-19?

Deși CDC, FDA și alte surse oficiale au lansat ghiduri pentru cei proaspăt vaccinați, nu se menționează nimic legat de consumul de alcool după vaccinarea de COVID-19.
  • Publicat:
Poți consuma alcool după vaccinare împotriva COVID-19?
Poți consuma alcool după vaccinare împotriva COVID-19?

Dacă îți aștepți rândul să te vaccinezi împotriva COVID-19, cu siguranță ai câteva întrebări legate de ce poți face și ce nu înainte și după vaccin, ca de exemplu dacă este sigur să sărbătorești imunizarea cu câteva băuturi. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) a lansat un ghid pentru cei proaspăt vaccinați și, deși se recomandă evitarea analgezicelor, recum Ibuprofen sau Tylenol (n.r.- Paracetamol), nu se menționează nimic de consumul de alcool.

Consumul de alcool după vaccinare

În Marea Britanie, experții au sfătuit recent să se evite consumul de alcool în primele zile de la vaccinare, ca sistemul imunitar să răspundă vaccinului. Chiar și în Rusia oficialii au venit cu recomandarea ca înainte de vaccinarea cu vaccinul Sputnik V, cetățenii să nu mai consume alcool timp de două luni. Cu toate astea, Alexander Gintsburg, medic, susține că această recomandare este extremă și că ar trebui să se renunțe la alcool în primele trei zile de la injectare, adăugând că acest ghid se aplică tuturor vaccinurilor.

Nici în Statele Unite nu există recomandări din partea oficialilor cu privire la consumul de alcool după vaccinare și nici în România nu există mențiuni făcute în acest sens. În urma cercetărilor făcute pe vaccinurile Moderna, Pfizer-BioNTech și Johnson & Johnson nu s-a cerut participanților la testele clince să evite alcoolul și nici nu se menționează că cineva ar fi avut probleme în urma rezultatelor. Nici ghidul publicat de FDA în privința vaccinării cu vaccinurile Moderna, Pfizer-BioNTech și Johnson & Johnson nu fac nicio referire la consumul de alcool.

Chiar dacă nu există nicio dovadă că în urma consumului de alcool poate fi afectată eficacitatea vaccinului împotriva COVID-19 sau că pot apărea alte efecte asupra sănătății, se recomandă evitarea băuturilor alcoolice. Efectele adverse ale vaccinului includ dureri, dureri musculare, oboseală, iar anumiți compuși care se regăsesc în alcool pot înrăutăți simptomele. După vaccinare, organismul are nevoie de timp să se refacă, iar din acest motiv trebuie să pui accentul pe odihnă și hidratare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân