Diareea călătorului, musafirul nepoftit în vacanță. Ce microorganisme ne fac zile fripte în concediu și cum scăpăm de scaunele apoase

  • Publicat:
Diareea călătorului, musafirul nepoftit în vacanță. Ce microorganisme ne fac zile fripte în concediu și cum scăpăm de scaunele apoase
Sursa foto: profimediaimages.ro

O afecțiune des întâlnită în timpul verii, diareea călătorului ne poate strica vacanța, mai ales dacă am plănuit un concediu în țări exotice. Crampe abdominale, scaune moi, apoase, stări de greață și vărsături – toate acestea sunt simptome specifice diareei de cauză infecțioasă. Foarte important, boala se poate transmite prin contactul cu o persoană care are deja diaree sau prin consumul de apă sau alimente contaminate!

Află mai jos ce semne dă diareea călătorului, care sunt cauzele și cum se tratează această afecțiune.

Cauzele diareei călătorului

Principala cauză a diareei constă în pătrunderea anumitor agenți infecțioși în tractul digestiv. Printre aceștia se numără:

Sunt la risc să se îmbolnăvească de diareea călătorului persoanele care nu respectă regulile de igienă personală, care consumă alimente nespălate, insuficient preparate termic sau contaminate după ce au fost preparate, cele care beau apă din surse contaminate, copiii incluși în colectivitate, persoanele care călătoresc frecvent. De asemenea, scăldatul în ape contaminate poate constitui un factor de risc.

Cum se manifestă diareea călătorului

Simptomele acestei afecțiuni pot apărea după sau în timpul vacanțelor. În general, manifestările sunt moderate, cu scaune de consistență scăzută. Există însă și cazuri severe, când pacientul poate elimina peste 20 de scaune apoase pe zi, la fiecare 20-30 de minute.

Alte simptome ce pot însoți scaunele diareice sunt: durerile sau crampele abdominale, balonarea, febra, stările de greață, vărsăturile sau prezența mucusului ori sângelui în materiile fecale.

De asemenea, pot apărea simptome de deshidratare, ca urmare a cantității crescute de electroliți și fluide pierdute prin scaun. Acestea pot consta în slăbiciune, crampe musculare, amețeală, senzație de sete, gură uscată, ochi roșii, uscați, urină de culoare închisă, lipsa transpirației.

Cum se tratează diareea călătorului: ceaiuri și medicamente pe care să le ai în trusa de vacanță

Pentru formele ușoare sau moderate de diaree pot fi administrate medicamente care nu necesită rețetă de la medic, cum ar fi cele pe bază de loperamidă sau diosmectită.

De asemenea, sunt utile soluțiile de rehidratare pe bază de electroliți, apa și ceaiul de mentă neîndulcit.

Alte tipuri de ceaiuri indicate în diaree, balonare, gaze sau dureri abdominale sunt cele de ghimbir, fenicul, lămâie, mușețel, rădăcină de lemn dulce, busuioc sfânt (tulsi), ceaiul verde și cel negru.

Pentru restabilirea consistenței scaunelor sunt permise și recomandate alimente precum orezul fiert, pastele fierte, brânza de vaci, sticksurile, grisinele, covrigeii, bananele, merele coapte, supa de pui și legumele fierte. Pe măsură ce scaunele se reglează se revine treptat la alimentația normală.

În cazurile severe sau persistente de diaree, cu precădere la copii mici, gravide, vârstnici, bolnavi cronici, este necesară prezentarea la medic pentru un tratament adecvat. Poate fi necesară administrarea unui antibiotic (ciprofloxacină, metronizadol), dar numai după efectuarea analizelor de depistare a virusurilor, bacteriilor sau paraziților din materiile fecale.

În concluzie, pentru a preveni diareea călătorului și toate neplăcerile care vin la pachet cu ea și îți pot strica vacanța, respectă cu strictețe măsurile de igienă personală, bea apă doar din surse sigure și spală foarte bine fructele și legumele înainte de a le consuma.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Ce este azoospermia și cum se tratează?
Ce este azoospermia și cum se tratează?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”