De ce te doare spatele când tușești și ce remedii te scapă de durere

21.11.2021
De ce te doare spatele când tușești și ce remedii te scapă de durere
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te doare spatele când tușești, iar asta se întâmplă deja de ceva timp, ar fi cazul să faci o vizită la medic. Tusea și durerile de spate, mai ales dacă sunt însoțite și de alte simptome (febră, amorțeală, senzație de sufocare), pot semnala unele afecțiuni grave.

Poziția pe care o adopți atunci când tușești pe termen lung, cu spatele curbat, poate pune presiune asupra cutiei toracice și coloanei vertebrale, determinând apariția durerilor lombare, cervicale, de umeri sau a senzației de greutate în piept și lipsă de aer.

Dar cât este normal să dureze astfel de dureri? Și când pot semnala probleme mai serioase?

Află mai jos care sunt motivele pentru care te doare spatele când tușești, când e cazul să mergi la medic și ce soluții te pot ajuta să ameliorezi simptomele.

Hernia de disc, un motiv pentru care te doare spatele când tușești

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, discurile intervertebrale se uzează și nu mai absorb atât de bine șocurile, inclusiv tusea.

De asemenea, studiile arată că persoanele care suferă de sciatică prezintă un risc mai crescut de a dezvolta hernie de disc, durerile înrăutățindu-se în timpul unui episod de tuse.

Hernia de disc poate cauza amorțeală sau senzație de furnicături în partea de jos a spatelui, însoțită frecvent de durere care se lasă pe unul sau ambele picioare. În cazurile severe, simptomele pot include incontinență urinară sau fecală.

Pentru ameliorarea simptomelor se recomandă odihna. Totodată, pot fi administrate antiinflamatoare nesteroidiene sau aplicate comprese reci pe locul dureros.

Cu toate acestea, în cazurile grave poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru repararea discurilor herniate.

Întinderea musculară cauzată de tusea puternică, o explicație pentru durerile de spate resimțite

O altă cauză pentru care te doare spatele când tușești poate fi faptul că tusea este puternică, repetitivă și persistentă, determinând astfel o întindere musculară. Durerea poate fi mai intensă în anumite poziții, fiind însoțită și de senzație de amorțeală, înțepeneală, rigiditate sau sensibilitate ori slăbiciune musculară.

Evitarea pozițiilor care agravează durerea, compresele reci, antiinflamatoarele și odihna sunt, și în acest caz, remedii care ajută la ameliorarea simptomelor.

Totuși, dacă manifestările durează mai mult de 4 săptămâni, programează o vizită la medic pentru investigații amănunțite.

Te doare spatele când tușești? De vină poate fi stenoza spinală

Odată cu îmbătrânirea, riscul de a te confrunta cu stenoză spinală este semnificativ mai crescut. Această afecțiune constă în pătrunderea discurilor vertebrale în canalul spinal, punând astfel presiune pe nervii din această zonă.

În consecință, apar simptome precum dureri la nivelul coloanei vertebrale, dureri la mers, la statul în picioare, precum și dureri puternice când stai în poziția aplecat, când tușești de exemplu.

Stenoza spinală poate cauza și amorțeală sau crampe în zona lombară ori la nivelul picioarelor. De asemenea, există riscul apariției incontinenței urinare.

Măsurile terapeutice constau în gimnastică medicală, antiinflamatoare, injecții cu cortizon în canalul spinal, purtarea unui corset special pentru menținerea coloanei într-o anumită poziție sau, în cazurile unde nu se obțin rezultate și simptomele sunt severe, se poate recurge la intervenții minim invazive sau operații clasice.

Cancerul de plămâni, un motiv serios să mergi la medic dacă tușești de mult timp și te doare spatele

Deși se întâmplă mai rar, este posibil ca durerea de spate apărută în timpul tusei să fie cauzată de cancerul pulmonar. Acest lucru este valabil cu precădere fumătorilor sau celor care sunt expuși la fumul de țigară.

Dacă sunt prezente și simptome precum dureri de oase, firișoare de sânge în salivă, scădere nejustificată în greutate, senzație de sufocare, respirație șuierătoare, oboseală excesivă, neapărat mergi la medic, pentru că sunt semnele clasice ale cancerului de plămâni. Cu cât acesta este depistat mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari, iar opțiunile de tratament, mai eficiente.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?