5 simptome de cancere ale capului și gâtului pe care le confunzi cu o răceală banală

În România, în anul 2020, au fost diagnosticate peste 4000 de cazuri noi de cazuri de cancere ale capului și gâtului și s-au înregistrat peste 2300 de decese.
  • Publicat:
5 simptome de cancere ale capului și gâtului pe care le confunzi cu o răceală banală
Foto: shutterstock

Oficial suntem în acea perioadă a anului în care multe persoane în jurul nostru tușesc, strănută sau prezintă simptome de răceală. Există situații însă, în care aceste simptome pot fi confundate cu o banală răceală, dar ele pot semnala prezența unor probleme serioase de sănătate. În România, în anul 2020, au fost diagnosticate peste 4000 de cazuri noi de cazuri de cancere ale capului și gâtului și s-au înregistrat peste 2300 de decese.

Aceste cancere afectează gura, nasul și gâtul, iar simptomele sunt foarte ușor de confundat cu o banală răceală. Durerea cronică de urechi sau senzația că urechile sunt permanent înfundate pot fi semne care să indice prezența unui cancer. De asemenea, gâtul inflamat sau durerea la atingere poate indica o problemă. Usturimea în gât care persistă mai bine de două săptămâni, schimbarea vocii, acestea sunt alte semne care trebuie să-ți ridice semne de întrebare.

Usturimea în gât

Cu toții ne confruntăm din când în când cu usturimea în gât. Se poate simți ca o mâncărime supărătoare și chiar să ai un gust ciudat în gură. Potrivit NHS, usturimea în gât poate fi simptomul unei alergii, răceli sau altei probleme ale tractului respirator. Cu toate astea, este unul dintre cele mai comune simptome ale cancerului de gât. Alte semne sunt tusea, schimbarea vocii, durerea de urechi și dificultatea la înghițire.

Umflarea gâtului

Atunci când ai gâtul umflat sau te ustură acesta poate fi un semn că organismul luptă împotriva unei infecții, precum gripă sau răceală. În cazul unei infecții superficiale, nodulii limfatici se inflamează, dar în cel mult două săptămâni se retrag, scrie NHS. Dacă persistă, ar putea fi un indicator al leucemiei sau limfomului. Alte semne ale leucemiei mai sunt febra, frisoanele, infecțiile frecvente, sângerările nazale recurente și apariția vânătăilor.

Afte

Aftele pot apărea în cavitatea bucală, pe interiorul obrajilor, pe buze sau chiar pe limbă. Potrivit NHS, acestea pot fi declanșate de alergiile alimentare, răceală sau chiar cancer. Dacă este vorba de un cancer, atunci printre simptome mai apar și pierderea în greutate, probleme de vorbire, respirație urât mirositoare și dureri bucale.

Urechi înfundate

Urechile înfundate pot fi semnul unei răceli neplăcute. De multe ori, acest simptom apare atunci când trompa lui Eustache se inflamează. NHS menționează că este un simptom al unui tip de cancer foarte rar- carcinom nazofaringian.

Voce răgușită

Schimbarea vocii poate fi un semn de laringită din cauza corzilor vocale care se irită sau se inflamează. Poți rămâne chiar și fără voce, iar dacă această schimbare persistă mai bine de trei săptămâni, ar putea fi vorba de cancer laringian.

Surse:

https://www.nhs.uk/

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân