Dacă nu se iau măsuri ACUM, peste 500.000 de copii din România vor suferi de această boală gravă până în 2030

Obezitatea infantilă constituie o problemă de sănătate publică în expansiune la nivel global, iar România nu face excepție.
  • Publicat:
Dacă nu se iau măsuri ACUM, peste 500.000 de copii din România vor suferi de această boală gravă până în 2030
Foto: Shutterstock

Până în 2030, aproape 500.000 de copii vor suferi de obezitate în România. Principalul factor al obezității la copii îl reprezintă mediul familial, avertizează specialiștii. Obezitatea infantilă poate avea implicații pe termen lung asupra stării de sănătate a copiilor, putând conduce la complicații semnificative în viața adultă.

Epidemia care pune în pericol sănătatea noilor generații

În ultimele patru decenii, obezitatea infantilă a devenit o problemă globală, în creștere alarmantă. Cu un număr estimat de aproximativ 124 de milioane de copii diagnosticați cu obezitate în întreaga lume, această epidemie pune în pericol sănătatea viitoare a generațiilor tinere.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din trei copii suferă de obezitate la nivel global, iar estimările Federației Mondiale a Obezității arată că, în absența unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate în România.

Mediul de acasă, principala cauză a obezității la copii

Potrivit specialiștilor, unul dintre factorii majori implicați în dezvoltarea obezității infantile este exemplul nesănătos din sânul familiei. 

Cauzele obezității infantile pot avea și componente congenitale, începând chiar din momentul nașterii sau chiar din perioada prenatală. Totuși, principalul factor cauzal al obezității la copii îl reprezintă mediul familial. Copiii nu au capacitatea de a decide singuri ce consumă în timpul meselor, iar responsabilitatea acestei alegeri revine părinților.

Din păcate, schimbările sociale din ultimii ani, lipsa timpului și ritmul de viață agitat au dus la diminuarea importanței mesei gătite acasă, la promovarea consumului de alimente fast-food și la creșterea unui tip de alimentație nesănătoasă și dezorganizată. Această problemă afectează nu doar familiile cu resurse financiare mai reduse, ci și pe cele mai privilegiate din punct de vedere economic”, avertizează Alexandra Alexandru, dietetician-nutriționist.

Alexandra Alexandru, dietetician-nutriționist

Un alt factor contribuitor la obezitatea infantilă este absența unui program de mese regulat și neglijarea unei alimentații sănătoase, preparate în mod controlat acasă, dar și tendința de a-i lăsa pe copii să-și gestioneze bugetul pentru alimente în timpul programului școlar.

În plus, este esențial ca familiile care au deja un membru supraponderal sau obez să acorde o atenție deosebită alimentației și dezvoltării copiilor, cu atât mai mult cu cât adesea copiii obezi pot fi, de fapt, malnutriți. Deși consumă deseori alimente bogate în calorii și grăsimi, ei pot suferi de deficit de nutrienți, minerale și vitamine esențiale pentru menținerea unei stări de sănătate optime, deoarece hrana procesată este hipercalorică, dar cu deficit de micronutrienți precum mineralele și vitaminele.

Chiar și în absența unor astfel de antecedente, toți părinții ar trebui să se implice în promovarea unui stil de viață sănătos. Medicul de familie joacă un rol crucial în educarea familiilor cu privire la alimentația sănătoasă și oferirea de sfaturi legate de un program de mese adecvat, informații despre nutriție echilibrată și încurajarea activităților fizice.

Începând chiar de la naștere, educația în acest sens devine crucială pentru prevenirea obezității infantile. În ceea ce privește un meniu adecvat pentru copii, este important să se acorde prioritate unui mediu de gătit in familie, acasă, cu ingrediente și proteine de calitate, cum ar fi carne slabă de curcan, vită sau porc, produse lactate adecvate vârstei (preferabil integrale, nu degresate), ouă și leguminoase. Fiecare meniu zilnic ar trebui să includă și legume bogate în fibre și grăsimi sănătoase, precum și gustări formate din fructe”, a adăugat dieteticianul Alexandra Alexandru.

Legătura dintre obezitate și tulburările psihice

Deși obezitatea în sine nu este recunoscută ca o tulburare psihică, există legături importante între aceasta și tulburările de alimentație compulsivă, depresie, tulburări bipolare și schizofrenie.

Medicamentele psihotrope pot avea, de asemenea, efecte secundare care contribuie la dezvoltarea obezității, iar obezitatea poate fi la rândul său un factor de risc pentru tulburările psihice.

Steliana Lefter, psiholog

Pe lângă aceste cauze externe, există și aspecte psihologice care pot contribui la obezitate și care necesită atenție din partea părinților. Este esențial ca aceștia să discute deschis cu copiii și să își asume responsabilitatea pentru schimbările necesare în stilul de viață al familiei.

Obezitatea copilului poate comunica o serie de nevoi și sentimente, cum ar fi căutarea atenției, a iubirii sau a ocrotirii, stomacul prea-plin poate fi un înlocuitor al prea-plinului inimii, un strat de izolare față de lumea lipsită de iubire, poate sugera o fugă de realitate sau lipsa unui sentiment al importanței, al autorității și al puterii.

Tocmai de aceea, e important ca un copil să simtă că trăiește în iubire care să includă și corpul, și spiritul, și sufletul și astfel să se simtă „rotund”, să fie important în loc de supraponderal”, a completat psihologul Steliana Lefter.

Obezitatea infantilă îi îmbolnăvește prematur pe copii

Obezitatea infantilă cauzează adesea complicații în bunăstarea fizică, socială și emoțională a copilului. Complicațiile la nivel fizic ale obezității infantile pot include:

Diabet de tip 2 – această afecțiune cronică afectează din ce în ce mai mulți copii, iar obezitatea și stilul de viață sedentar cresc semnificativ riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Colesterol ridicat și hipertensiune arterială – o dietă nesănătoasă poate determina copilul să dezvolte una sau chiar ambele afecțiuni. Ele se dezvoltă în timp, fiind posibil să ducă la infarct miocardic sau accident vascular cerebral mai târziu în viață.

Dureri articulare – greutatea suplimentară provoacă presiune pe zona șoldurilor, genunchilor și spatelui. De aceea, copilul se poate confrunta cu dureri.

Probleme de respirație – astmul apare mai frecvent la copiii supraponderali. Acești copii au, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta apnee în somn, o tulburare potențial gravă ce se caracterizează prin pauze respiratorii în timpul somnului care se repetă frecvent

Boala ficatului gras non-alcoolic – această tulburare, care de obicei nu provoacă simptome, determină acumularea de depozite de grăsime în ficat. Poate duce la cicatrici și leziuni hepatice.

Complicații sociale și emoționale – copiii care suferă de obezitate se pot confrunta cu tachinări sau chiar agresiune din partea colegilor. Acest lucru poate duce la pierderea stimei de sine. Crește astfel riscul de depresie și anxietate.

Sfaturi pentru a preveni obezitatea infantilă

Pentru a preveni creșterea în greutate a copilului dumneavoastră, țineți cont de aceste recomandări:

  • Dați un exemplu bun. Faceți din alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată un obicei în familie. Toată lumea va beneficia de avantaje și nimeni nu se va simți vizat.
  • Puneți la dispoziția lui gustări sănătoase. Spre exemplu, fructe cu iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, felii de morcovi cu humus sau cereale integrale cu lapte cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Învățați-l cu alimente noi și sănătoase. Nu vă descurajați dacă copilului dumneavoastră nu îi place imediat un aliment nou sănătos. Spre exemplu, broccoli. De obicei, este nevoie de mai multe expuneri la un astfel de aliment pentru ca cel mic să ajunge să îl accepte. Fiți perseverenți!
  • Fără recompense alimentare. A promite copilului bomboane sau dulciuri pentru un comportament bun nu este niciodată o idee bună.
  • Asigurați-vă că copilul dumneavoastră doarme suficient. Unele studii indică faptul că prea puțin somn poate crește riscul de obezitate. Lipsa de somn poate provoca dezechilibre hormonale care duc la creșterea apetitului.

Nu în ultimul rând, asigurați-vă că duceți copilul la medic, la un control de rutină, cel puțin o dată pe an. În timpul acestor vizite, medicul măsoară înălțimea și greutatea copilului și îi calculează indicele de masă corporală. O creștere semnificativă a acestui IMC poate fi un semn că copilul este expus riscului de a deveni supraponderal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân