Cum scade consumul de legume și fructe riscul de apariție a celor mai frecvente boli

O dietă bogată în legume și fructe poate reduce riscul de apariție a mai multor boli, inclusiv a diabetului sau a bolilor de inimă.
  • Publicat:
Cum scade consumul de legume și fructe riscul de apariție a celor mai frecvente boli
Moduri în care consumul de legume și fructe poate scădea riscul de apariție a celor mai frecvente boli Sursa foto: Shutterstock

Dacă ai intrat în Noul An cu noi rezoluții, atunci ar trebui să te gândești să pui pe primul plan consumul a cât mai multe legume și fructe în următoarele 12 luni. Pe lângă că acestea sunt delicioase, pot ameliora starea ta de sănătate în 2023.

De-a lungul timpului, s-a demonstrat că dietele pe bază de plante ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea a 25 de boli diferite, care variază în simptome și severitate.

Specialiștii au studiat câteva dintre bolile care pot fi tratate sau care pot avea un risc mai redus de dezvoltare prin consumul mai multor legume și fructe.

Află mai departe cum consumul mai multor legume și fructe te poate ajuta în ceea ce privește starea ta de sănătate în anul care tocmai a venit!

Boli cardiovasculare

Una dintre principalele cauze de deces o reprezintă bolile cardiovasculare. Din fericire, un studiu publicat în Jurnal of Geriatric Cardiology, a descoperit că alimentele pe bază de plante pot îmbunătăți considerabil starea de sănătate a inimii și pot reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

O dietă cu alimente integrale, pe bază de plante este bogată în fibre, are puține grăsimi saturate și grăsimi trans și este concentrată în fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase. Toate acestea contribuie semnificativ la scăderea colesterolului din organism, la scăderea inflamației și la reducerea riscului de apariție a tuturor celorlalte boli cronice și debilitante, majoritatea fiind agravate de o dietă inflamatorie, bogată în proteină animală.

Accidentul vascular cerebral

La fel ca și în cazul bolilor de inimă, studiile au arătat că dietele pe bază de plante pot ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Consumul unei diete pe bază de plante care include legume cu frunze verzi, cereale integrale și fasole, a condus la o reducere cu 10% a riscului de accident vascular cerebral.

Diabetul

Un alt studiu din 2017, publicat tot de Journal of Geriatric Cardiology, subliniază, de asemenea, că numărul persoanelor care suferă de această boală continuă să crească, arătând în același timp că dietele pe bază de plante pot ajuta la prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2.

Atunci când mâncăm alimente pro inflamatorii, cum ar fi produse de origine animală și alimente procesate, se inițiază un răspuns la insulină și un răspuns inflamator în corp. Inflamația și glicemia crescută, asociate cu consmului de alimente procesate și unele produse din carne, pot crește riscul de diabet de tip 2. Aparent, o dietă cu alimente integrale, pe bază de plante, modifică acest lucru și contribuie cu succes la scăderea inflamației și glicemiei.

Boli de rinichi

O altă problemă gravă care afectează o bună parte din populație o reprezintă bolile de rinichi. Diabetul și hipertensiunea arterială cresc riscul afecțiunilor renale. Aceasta situație poate fi prevenită sau gestionată cu o dietă pe bază de plante.

Dietele pe bază de plante sunt ideale pentru prevenirea bolilor cronice de rinichi. În plus, dietele care acordă prioritate legumelor și fructelor pot ajuta la scăderea riscului de simptome grave legate de bolile renale, precum și la întârzierea progresiei acestora.

Atunci când consumăm preponderent alimente vegetale integrale, tensiunea arterială și riscul de diabet ar putea să scadă și, prin urmare, ne putem reduce riscul de apariție a bolilor de rinichi.

Surse: eatthis.com, thistle.co, healthyvegitableandfitness.blogspot.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân