Colonul iritabil – cum îi recunoști simptomele

Din punct de vedere anatomic, colonul are 4 regiuni: ascendent, transvers, descendent și sigmoid.
  • Publicat:
Colonul iritabil - cum îi recunoști simptomele
Simptomele colonului iritabil pot schimba starea de dispoziție, foto Shutterstock

Multe persoane de diverse vârste se plâng că suferă din când în când de balonare, flatulență, crampe abdominale. Aceste simptome pot avea diverse cauze – cea mai comună fiind alimentația neechilibrată sau chiar mâncatul pe fugă ori cina la ore târzii din noapte. Însă, dacă aceste simptome sunt însoțite de episoade de diaree fără o cauză aparentă, de episoade de constipație fără o cauză aparentă este cazul să cereți sfatul unui medic. Ar putea fi vorba despre sindromul colonului iritabil. Despre principalele simptome ale acestei afecțiuni am stat de vorbă cu dr. Laura Panait, medic specialist medicina de familie,  competență ultrasonografie generală.

CSÎD: Ce este colonul? Ce funcții îndeplinește colonul?

Dr. Laura Panait: Colonul este parte a intestinului gros, aflându-se între cec și rect (partea terminală a intestinului gros). Rolul lui este de a extrage apa și sarea din excremente înainte de defecație/ eliminarea materiilor fecale. În colon se secretă potasiu și clor-ioni importanți pentru organism.

Colonul iritabil – boală inflamatorie intestinală

CSÎD: Auzim tot mai des despre colonul iritabil. Ce este colonul iritabil?

Dr. Laura Panait: Colonul iritabil este o boală inflamatorie intestinală care duce la modificarea peristalticii intestinale care determină pasajul dificil al bolului fecal cu perturbarea procesului de digestie, absorbție al nutrienților și sintezei de vitamina K și B7.

 

CSÎD: Când se poate declanșa această boală?

Dr. Laura Panait: Această boală poate debuta încă din copilărie și este întâlnită mai frecvent la femei decât la bărbați.

CSÎD: În ce condiții se poate declanșa colonul iritabil?

Dr. Laura Panait: Factorii de risc sunt extrem de variabili: stres, alimentație necorespunzătoare, sedentarism, tulburări hormonale, intoleranțe alimentare (ex.lactoza, gluten), consum de medicamente(antibiotice), toxiinfecții alimentare.

Sindromul colonului iritabil – simptome

CSÎD: Ce simptome are colonul iritabil?

Dr. Laura Panait: Ca și tablou clinic acești pacienți prezintă:

Dureri abdominale

Flatulență/ balonare

Diaree

Greață

Alternanță diaree-constipație

Senzatie de defecație/golire incompletă

Scaune modificate (prezența de mucus).

Dr. Laura Panait, medic de familie, foto arhivă
Dr. Laura Panait, medic de familie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân