Cine alimentează știrile false despre vaccinare: top 12 nume legate de mișcarea antivaccin

  • Publicat:
Cine alimentează știrile false despre vaccinare: top 12 nume legate de mișcarea antivaccin
Robert F. Kennedy Jr. este un antivaccinist care propagă în mediul virtual informații false despre vaccinuri. Sursa foto: Shutterstock

Toate știrile false despre vaccinare au în comun diverse nume pe care adepții teoriilor conspirației le ridică în slăvi. Potrivit mashable.com, sunt 12 persoane care alimentează această mișcare antivaccin, în special prin intermediul paginilor de Facebook și Twitter.

Un nou raport al Center for Countering Digital Hate realizat în colaborare cu Anti-Vaxx Watch arată că peste 65% din știrile false despre vaccinare (postate pe rețetele de socializare în perioada 1 februarie – 16 martie 2021) își au originea pe paginile de Facebook și Twitter ale următoarelor personaje:

  • Joseph Mercola
  • Robert F. Kennedy Jr.
  • Ty și Charlene Bollinger
  • Sherri Tenpenny
  • Rizza Islam
  • Rashid Buttar
  • Erin Elizabeth
  • Sayer Ji
  • Kelly Brogan
  • Christiane Northrup
  • Ben Tapper
  • Kevin Jenkins

Potrivit raportului, conținutul diseminat de aceste personaje a fost „rostogolit” în social media de 73% dintre adepții mișcării antivaccin.

Știrile false despre vaccinare – ce consecințe au asupra populației?

Joseph Mercola ocupă locul fruntaș în acest top. Dar cine este acest individ?

Mercola este un promotor al medicinei alternative și este deținător al unei afaceri de milioane de dolari. El vinde pe site-ul său diverse suplimente pe care le promovează ca fiind „tratamente eficiente și naturale împotriva bolilor”.

Recent, Administrația americană pentru medicamente i-a trimis individului un avertisment în privința unui remediu naturist pe bază de vitamina C, D și quercitină despre care acesta susține că ar vindeca infecția cu coronavirus.

Un alt „influencer” al mișcării antivaccin este nepotul fostului președinte american John F. Kennedy, Robert F. Kennedy.

Acesta s-a făcut cunoscut prin diseminarea unui text alarmist, plin de greșeli gramaticale (și fals, desigur), care începe cu „Vaccinul Covid trebuie evitat cu orice preț”.

Pe scurt, Kennedy (dar și Christiane Northrup) susține că vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager ar modifica materialul genetic uman și că orice simptom apărut după vaccinare „nu va mai putea fi tratat complementar, iar pacienții vor trebui să trăiască cu consecințele”.

Printre alte gogomănii, Kenney îndeamnă cititorii neștiutori și disperați să își administreze acasă dioxid de clor (un agent toxic de înălbire) diluat în apă.

Pe site-urile de naturiste se vând niște „kituri miraculoase” cunoscute sub numele de MMS (Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement, Master Mineral Solution), care ar conține acest „leac-minune împotriva COVID”.

Dar minunile nu se opresc aici: promotorii acestor leacuri spun că vindecă SIDA, cancerul, autismul. Firește, minciuni sfruntate cu scopul de a câștiga bani. Totul pe naivitatea și sănătatea celor care nu se informează din surse corecte.

De altfel, soluția-minune a ucis 7 persoane în America și cine știe pe câte altele le-a băgat în spital…

Luna trecută, Instagram i-a dezactivat contul lui Kennedy pentru că a încălcat politica privind conținutul instigator la ură și dezinformarea.

Cu toate acestea, Facebook pare să nu aibă nicio reacție, îl lasă în continuare să disemineze știrile false despre vaccinare, pe el, dar și pe ceilalți din lista de mai sus, chiar dacă compania a anunțat (de mai multe ori chiar) că va lua măsuri dure împotriva celor care distribuie astfel de informații neverificate și periculoase pentru sănătatea oamenilor.

https://www.csid.ro/noutati-sanatate-frumusete-dieta/facebook-va-bloca-reclamele-inselatoare-la-remedii-minune-si-stirile-false-despre-coronavirus-18900388/

Ceilalți „influenceri” menționați mai sus au toți teorii care mai de care mai fanteziste despre vaccinul anti-COVID, originea coronavirusului, purtarea măștii de protecție, restricțiile impuse de autorități pentru limitarea transmiterii coronavirusului, decesele survenite după vaccinare sau implicarea lui Bill Gates în pandemie ori în producția de vaccinuri.

Dezinformarea a fost și este o problemă majoră de sănătate publică, iar odată cu pandemia lucrurile au luat-o razna complet, mare parte și din cauza acestor nume „reputate” care au strâns milioane de adepți ai mișcării antivaccin.

Și cum pandemia continuă să facă ravagii, iar procesul de vaccinare este în plină desfășurare, apetitul acestora pentru știrile false despre vaccinare pare să fie din ce în ce mai crescut. Oamenii trebuie să știe însă că aceste informații sunt false și nu servesc decât scopului îmbogățirii celor care stăpânesc tehnica manipulării maselor prea naive să pună la îndoială veridicitatea lor. Mai mult, își pot pune în pericol viața urmând sfaturile acestor „binevoitori”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan