Sociolog: „Propaganda antivaccin ar trebui considerată infracțiune și pedepsită”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Sociolog: „Propaganda antivaccin ar trebui considerată infracțiune și pedepsită”

Propaganda antivaccin în mediul online ar trebui pedepsită de autorități, deoarece pune în pericol sănătatea publică, potrivit specialiștilor de la Royal Society and British Academy. 

Având în vedere anunțurile recente ale companiilor farmaceutice privind evoluția vaccinurilor anti-COVID, experții se tem că va avea loc o amplificare a fenomenului fake news, care va zădărnici eforturile savanților și va prelungi pandemia de coronavirus, deoarece mulți oameni se vor teme nejustificat de vaccinul salvator.

Un sondaj recent realizat arată că peste 35% dintre britanici ar refuza vaccinul anti-COVID, singura soluție de imunizare în masă a populației. Dar pentru ca pandemia să ia sfârșit, este nevoie ca 80% din populație să se vaccineze.

Printre conspirațiile „preferate” ale celor care diseminează informații false în online se numără faptul că vaccinurile anti-COVID ar fi fost puse la cale de Bill Gates, fondatorul Microsoft, pentru a microcipa oamenii, dar și faptul că virusul SARS-CoV-2 nu ar exista de fapt și că scopul ar fi vaccinarea în masă a populației.

De altfel, această categorie de oameni se declară împotriva purtării măștii de protecție, considerând că aceasta le îngrădește libertatea de exprimare, și instigă la nerespectarea măsurilor recomandate sau impuse de autorități pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Mulți oameni atrași de teoriile antivaccinare nici măcar nu realizează că răspândesc minciuni. Astfel de informații pot face foarte mult rău, pentru că inoculează teamă în rândul populației. Cei care diseminează știri false o fac foarte inteligent, prin memeuri și citate sau videoclipuri care rămân întipărite în minte, sunt viralizate. Aceștia identifică temerile oamenilor, iau un sâmbure de adevăr și îl răstălmăcesc în sensul dorit de ei, a declarat prof. Melinda Mills, sociolog la Universitatea Oxford, pentru telegraph.

Propaganda antivaccin trebuie oprită!

În comparație cu informațiile fade, „plictisitoare” prezentate pe site-urile oficiale și credibile provaccinare, cei care răspândesc știri false despre vaccinare transformă totul într-un show – folosesc imagini de impact, declarații șocante, orice pentru a stârni apetitul oamenilor pentru conspirații sau pentru a „hrăni” temerile acestora.

Propaganda antivaccin ar trebui considerată infracțiune și pedepsită, adaugă prof. Mills.

Chiar dacă Facebook face eforturi imense pentru a stopa această infodemie – cum a denumit Organizația Mondială a Sănătății răspândirea de știri false în pandemie –, multe postări reușesc să scape vigilenței celor care se ocupă de securitatea rețelei de socializare.

Din acest motiv, publicul trebuie să raporteze orice astfel de derapaj, astfel încât informația falsă să nu fie răspândită mai departe.

Prof. Melinda Mills spune că autoritățile trebuie să se implice mai mult și să inițieze rapid campanii provaccinare, să se axeze pe temerile oamenilor și să le răspundă acestora într-o manieră empatică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Noutăți cosmetice de toamnă
Noutăți cosmetice de toamnă
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”