Impactul telefoanelor mobile asupra sănătății! Cum le reciclăm corect?

Telefoanele mobile emit energie de radiofrecvență, o formă de radiație electromagnetică neionizantă, care poate fi absorbită de țesuturi.
  • Publicat:
Impactul telefoanelor mobile asupra sănătății! Cum le reciclăm corect?
Impactul telefoanelor mobile asupra sănătății! Cum le reciclăm corect?

Smartphone-urile și dispozitivele mobile sunt o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Conform statisticilor, există aproape 8 miliarde de utilizatori de telefonie mobilă în lume. În ciuda faptului că aceste device-uri ne oferă un confort în viața de zi cu zi, trebuie să știm că ele pot cauza anumite probleme grave de sănătate din pricina expunerii pe termen lung la radiațiile electromagnetice.

Telefoanele mobile emit energie de radiofrecvență, o formă de radiație electromagnetică neionizantă, care poate fi absorbită de țesuturile din apropierea acestui dispozitiv. Cantitatea de energie de radiofrecvență la care se expune un utilizator de telefon mobil depinde de mulți factori, precum tehnologia telefonului, distanța dintre telefon și utilizator, frecvența și durata utilizării, etc.

Posibile probleme de sănătate produse de folosirea excesivă a telefoanelor mobile

Insomnie

Tot mai mulți oameni au în ultimii ani probleme legate de insomnie. Mai multe studii științifice au concluzionat că utilizarea intensă a telefonului mobil este asociată cu tulburările de somn.

Factorii majori care contribuie la apariția acestora sunt somnul de noapte întrerupt de notificările de pe smartphone, dar și utilizarea sporită a acestora până târziu în noapte.

Probleme cardiace

Radiațiile de la telefoanele mobile nu sunt asociate doar cu cancerul, ci și cu boli cronice, cum ar fi problemele cardiace. Conform unui studiu publicat în European Journal of Oncology, radiațiile emise de telefoanele mobile contribuie la anomalii ale funcției cardiace. Rezultatele au raportat că radiația face ca celulele roșii din sânge (globulele roșii) să filtreze hemoglobina și să ducă la complicații cardiace.

Infertilitatea, produsă de telefoanele mobile

O altă problemă gravă legată de folosirea telefonului mobil este infertilitatea. Se pare că radiațiile emise de aceste dispozitive scad considerabil numărul de spermatozoizi din materialul seminal, ducând astfel la infertilitate. Dacă în trecut rareori reprezenta o problemă, infertilitatea a devenit din ce in ce mai des întâlnită în zilele noastre. Sunt o mulțime de cupluri tinere care nu reușesc să facă un copil, iar specialiștii arată că utilizarea telefonului mobil poate fi o cauză.

Alte probleme

De asemenea, specialiștii asociază utilizarea intensă a acestui dispozitiv modern cu problemele de auz, de vedere, apariția alergiilor la nivelul pielii, a infecțiilor și cu niveluri ridicate de stres.

Cum utilizăm corect telefoanele mobile

Evitați conversațiile lungi

Conversațiile lungi, fără utilizarea căștilor, provoacă un efect de încălzire asupra celulelor creierului din cauza radiației electromagnetice. Radiațiile cu frecvență radio pot pătrunde în celulele umane și pot deteriora în timp țesuturile din corpul nostru. Efectele pe termen scurt sunt însă durerea de cap, oboseala accentuată, amețeala, etc.

Folosiți căști

Utilizarea căștilor reduce riscul de radiații electromagnetice asupra celulelor creierului. Tehnologia Bluetooth utilizează o putere foarte mică pentru transmisie și este considerată o modalitate sigură (utilizare moderată) de a fi utilizată cu dispozitive mobile.

Țineți telefonul mobil cât mai la distanță

Telefonul mobil ar trebui ținut cât mai la distanță de corp. Evitați pe cât posibil orice contact direct cu corpul și păstrați-l în geantă/servietă/ghiozdan. În timp ce dormiți, țineți dispozitivele mobile la distanță de pat și opriți datele mobile și opțiunile Wi-Fi.

Mesaje text în loc de apeluri lungi

Trimiterea de mesaje text necesită un timp de transmisie mai scurt și sigur în comparație cu apeluile telefonice. Utilizați mesaje text sau mesaje e-mail ori de câte ori este posibil pentru a evita apelurile de pe telefonul mobil.

Reciclarea telefoanelor mobile, necesară și utilă!

Telefoanele mobile vechi și nefolosite nu se păstrează în sertar, ci trebuie să fie reciclate. Conform unor studii publicate recent, în Europa se află spre “hibernare” 700 de milioane de telefoane mobile vechi, dintre care 22 de milioane doar în România. Acest lucru poziționează țara noastră pe locul 9, dintre cele 27 de țări analizate, în privința numărului uriaș de telefoane mobile vechi și suntem pe ultimul loc la reciclarea loc, cu rata de 11%. Multe dintre ele ajung direct la gunoi, pentru că nu există încă o educație în ceea ce privește reciclarea lor separată.

“Recomand ca telefoanele mobile vechi să nu stea nici în sertar și nici să nu fie aruncate la coșul de gunoi. Trebuie să știm că aceste device-uri conțin substanțe chimice periculoase, precum ar fi plumbul sau cromul, care pot ajunge și în sol”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO.

Telefoanele mobile și smartphone-urile vechi și nefolosite pot fi reciclate in proportie de 90%. Smartphone-urile sunt compuse, în mare parte, din metal (45%), sticlă (32%), plastic (17%), iar printr-o reciclare sustenabilă, se poate susține economia circulară, aceste materiale urmând a deveni materii prime folosite pentru producerea altor gadgeturi.

Un smartphone conține peste 70 de elemente în componență, mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev. Prin reciclarea telefoanelor trebuie să înțelegem că ne aducem o contribuție esențială asupra sănătății mediului înconjurător. Smartphone-urile conțin materiale rare precum tin, tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur și 29 de tone de minereu de argint”, continuă Cristian Pocol.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Stresul cronic, pe scurt, de la A la Z
Stresul cronic, pe scurt, de la A la Z
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân