Cifoza și lordoza la copii, agravate de orele online ținute în pandemie

Cifoza și lordoza la copii, agravate de orele online ținute în pandemie

Lipsa de mișcare, supraalimentarea și postura incorectă a corpului sunt factori care cresc riscul apariției sau agravării cifozei ori lordozei la copii. Având în vedere că în ultimul an orele de la școala în format fizic s-au mutat, în mare parte, în spațiul virtual, aceste probleme sunt din ce în ce mai frecvente la copii.

Ce impact are lipsa de mișcare asupra posturii și scheletului celor mici, dar și ce soluții există pentru ameliorarea durerilor cauzate de cifoză și lordoză ne spune dr. Valentina Contanu, medic specialist Ortopedie Pediatrică și director al Centrului de Reabilitare Ortopedică și Neurologică CRON Phoenix.

CSID: Care este diferența dintre cifoză și lordoză?

Dr. Valentina Contanu: Cifoza este o afecțiune a coloanei vertebrale, ce presupune un unghi mult prea mare al curbei dinspre exteriorul colanei vertebrale, numită curbura cifotică. Severitatea afecțiunii este dată de unghiul cifozei. Pe măsură ce crește, poate duce la deformarea severă a coloanei vertebrale, iar în cazuri mai grave, la apariția unei cocoașe.

Lordoza este o afecțiune asemănătoare cifozei, dar care presupune un unghi prea mare al curburii lordotice de la nivelul coloanei vertebrale, îndreptată spre interior. Nu este întotdeauna dureroasă, dar în funcție de gravitate apar durerile, care coboară de la spate la nivelul picioarelor.

CSID: În ce context se pot agrava cifoza și lordoza?

Dr. Valentina Contanu: Dacă nu sunt depistate și tratate la timp, cifoza și lordoza se pot accentua din diverse cauze, precum:

  • Postura incorectă a corpului
  • Obezitatea
  • Perioadele de creștere accentuată
  • Musculatura slab dezvoltată

Copiii au fost nevoiți în ultimul an să petreacă mai mult timp pe scaun, pentru a putea participa la orele online, iar acest lucru poate duce la apariția unor efecte negative. Pot apărea durerile de spate sau se pot intensifica cele deja existente.

Cifoza și lordoza, ameliorate prin kinetoterapie

CSID: Ce soluții există pentru ameliorarea durerilor cauzate de cifoză și lordoză?

Dr. Valentina Contanu: Cifoza și lordoza se pot corecta sau ameliora prin intermediul ședințelor de kinetoterapie. Efectuate din momentul în care apar problemele și într-un număr suficient, ședințele pot aduce îmbunătățiri pe parcurs.

Este bine ca părinții să știe că dacă afecțiunile sunt depistate târziu, atunci recuperarea micuților va dura mai mult, iar rezultatele vor fi limitate. În procesul de tratare se ține cont de vârsta copilului și de alte patologii ce pot însoți cifoza sau lordoza.

CSID: Ce impact are lipsa de mișcare din perioada pandemiei asupra posturii și scheletului celor mici?

Dr. Valentina Contanu: Copiii se află într-un întreg proces de dezvoltare, fizic și psihic, iar lipsa de mișcare afectează procesul de creștere și poate duce la apariția unor asimetrii sau contracturi musculare, așa cum sunt cele despre care am vorbit mai sus. Acestea se pot înregistra la nivelul dezvoltării forței musculare și al coloanei vertebrale.

Copiii care nu fac mișcare, nu aleargă și nu petrec timp în aer liber încep să resimtă impactul negativ și pot dezvolta cifoze, lordoze sau chiar scolioze, ce le provoacă dureri și un mare disconfort, în funcție de activitățile pe care le au.

Dr. Valentina Contanu, medic specialist Ortopedie Pediatrică
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Valentina Contanu - Medic specialist ortopedie pediatrică acreditat Ponseti
Dr. Valentina Contanu este medic specialist ortopedie pediatrică acreditat Ponseti, cu competențe în ecografia aparatului locomotor și în ecografia de șold, în cadrul Centrului CRON-Phoenix. Cu experiență de 20 de ani în domeniu, dr. Valentina Contanu este recunoscută la nivel național ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”