Lordoza: cauze, simptome, tratament

Lordoza: cauze, simptome, tratament

Lordoza: definiţie

Lordoza afectează deopotrivă copiii şi adulţii şi se manifestă prin curbura exagerată care se formează la nivelul coloanei vertebrale, în special în zona lombară (scobitura rinichilor), motiv pentru care mai este numită şi „spate în şa”. De asemenea, lordoza poate fi localizată şi în zona cervicală, la nivelul gâtului. Postura incorectă, moştenirea genetică, anumite traume, afecţiuni sau intervenţii la nivelul coloanei vertebrale se numără printre principalele cauze ale lordozei.

Durerea lombară, disconfortul în poziţia şezut, abdomenul ieşit în afară, fesele proeminente şi pieptul „umflat” sunt cele mai frecvente simptome ale lordozei. Tratamentul lordozei depinde de tipul acesteia, de cauză, precum şi de gradul de evoluţie a afecţiunii.

Lordoza: simptome

Principalul simptom al lordozei este durerea musculară survenită în special în zona lombară, ca urmare a presiunii exercitate de coloana vertebrală curbată anormal. În cazul lordozei cervicale, durerea se manifestă în zona gâtului, umerilor şi partea din spate a trunchiului superior.

Cea mai simplă metodă de „diagnosticare acasă” a lordozei constă în aşezarea în poziţia culcat pe spate pe o suprafaţă dură, plată – dacă spatele stă lipit de suprafaţă, nu sunt motive de îngrijorare; în schimb, dacă între spate şi suprafaţa există un spaţiu prin care puteţi strecura mâna, cel mai probabil suferiţi de lordoză.

Amorţeala, furnicăturile în zona lombară sau cervicală, durerile pătrunzătoare, incontinenţa urinară şi slăbiciunea musculară sunt, de asemenea, simptome specifice lordozei.

Lordoza juvenilă, apărută la copii, se corectează de obicei de la sine, odată cu înaintarea în vârstă, dar poate fi şi un semn al unei afecţiuni mai grave, precum: paralizia cerebrală, mielomeningocel, distrofie musculară, atrofie musculară spinală, artrogripoză.

În cazul femeilor însărcinate, curbura exagerată din zona lombară, simptom, de altfel, specific lordozei, este o ajustare firească a coloanei vertebrale, ca urmare a poziţionării fătului. După naştere, această curbură şi restul simptomelor se ameliorează.

Lordoza: cauze

Lordoza afectează persoanele de orice vârstă, însă anumiţi factori sau diverse afecţiuni pot creşte riscul de apariţie a acestei probleme, cum ar fi:

 • Spondilolisteza – afecţiune care afectează alinierea corectă a vertebrelor
 • Acondroplazia – o boală a creşterii oaselor care determină majoritatea tipurilor de nanism
 • Osteoporoza – o afecţiune care constă în pierderea densităţii osoase, ceea ce creşte riscul de fracturi
 • Osteosarcom – o formă de cancer osos care afectează de regulă oasele lungi
 • Obezitatea – greutatea excesivă pune o presiune majoră asupra coloanei vertebrale
 • Sedentarismul
 • Postura incorectă la birou

Lordoza: diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului de lordoză, medicul va examina clinic pacientul, va nota istoricul medical şi familial şi va recurge la anumite teste, cum ar fi îndoirea trunchiului înainte sau într-o parte, pentru a observa dacă mişcarea pacientului este limitată, coloana vertebrală se aliniază corect, curbura este flexibilă sau nu etc. De asemenea, medicul va recomanda efectuarea CT sau RMN.

Lordoza: tratament

Majoritatea pacienţilor cu lordoză nu necesită tratament de specialitate decât dacă simptomele sunt severe. Opţiunile de tratament includ medicamente pentru reducerea durerii şi inflamaţiilor, kinetoterapie (exerciţii speciale pentru întărirea musculaturii), scăderea în greutate, corectarea posturii la birou, purtarea unei proteze, suplimentele cu vitamina D, intervenţie chirurgicală (rareori).

Lordoza: prevenţie

Pentru a reduce la minimum riscul de lordoză, se recomandă:

 • Menţinerea greutăţii corporale în limite normale
 • Postura corectă la birou
 • Evitarea statului prelungit în poziţia şezut
 • Exerciţiile fizice zilnice (apropierea şi depărtarea omoplaţilor, ridicarea regiunii cervicodorsale de pe sol, înclinarea şi răsucirea capului spre stânga şi spre dreapta etc.)
 • Achiziţionarea unui scaun de birou ergonomic, cu suport lombar

Cânt trebuie mers la medic

Orice curbură a coloanei vertebrale trebuie semnalată medicului ortoped, mai ales în cazul copiilor. În cazul adulților, viciile de postură se pot agrava. De aceea, orice persoană care lucrează mult la birou sau are o meserie în care postura este vicioasă trebuie să solicite un consult la medicul ortoped.

Surse: www.healthline.com, www.nhs.uk

Articol actualizat în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională, direct de la ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
De ce este important examenul cardiologic la copii? „Toate ghidurile recomandă examinarea fizică a tuturor sportivilor, indiferent că practică șah sau sporturi de performanță”