Ce să mănânci ca să nu mai ai nasul înfundat. Alimentul considerat leac pentru răceală și gripă

  • Publicat:

Nasul înfundat ne dă mari bătăi de cap, la propriu și la figurat, atunci când suntem răciți sau gripați. Din fericire, avem la îndemână un aliment delicios care ne poate ajuta să scăpăm de senzația nesuferită de nas înfundat. 

Scapă de nasul înfundat cu supă de pui

Potrivit lui Carmen Brumă, nasul înfundat „își găsește nașul” într-un castron de supă de pui fierbinte.

„Un aliment care te ajută să te simți mult mai bine când ești răcit sau ai gripă este banala supă de pui. De ce? Pentru că ea conține un aminoacid care se numește cisteină și care contribuie la decongestionarea căilor respiratorii, adică te ajută să scapi de senzația aia nesuferită de nas înfundat”, spune Carmen Brumă pe rețelele de socializare.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic confirmă: „Supa de pui ameliorează congestia nazală și respiratorie, ajută la deblocarea gâtului și nasului afectate de răceală și gripă”.

Pentru un plus de vitamina C în organism, ai putea adăuga la supa de pui și o legătură de pătrunjel. Acesta îmbunătăţeşte digestia, ajută funcţia hepatică, reglează nivelul de estrogen și stimulează sistemul imunitar datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 şi clorofilă.

Dacă nu aveți contraindicații în acest sens, puneți în supă și un ardei iute, vindecarea e garantată!

„Capsaicina din structura ardeiului iute are o acțiune rapidă de stimulare a glandelor respiratorii, fluidifică mucusul din bronhii și crește secreția de lichide (nasul curge, ochii lăcrimează). Ne trec toate căldurile, noi transpirăm iar virusurile mor”, explică dr. Bilic.

Alte remedii eficiente pentru nas înfundat

  • Soluţii saline. Acestea au la bază apă de mare şi se pot achiziţiona din farmacii. Sunt foarte eficiente în curăţarea nasului, putând să fie folosite şi ca soluţie preventivă împotriva nasului înfundat pe fondul unei răceli, nu numai ca remediu. De asemenea, spray-urile cu apă de mare sunt des utilizate şi în cazul celor mici.
  • Un duş fierbinte sau o baie. Este foarte important să faci inhalaţii cu aburi deoarece decongestionează bine şi repede nasul. Dacă nu ai timp să faci o baie cu apă fierbinte, poţi pune într-un castron mai mare apă fiartă în care adaugi şi ceai de muşeţel şi respiri acel abur, iar deasupra capului poţi pune un prosop, astfel încât să inhalezi corect acel abur. De asemenea, de real ajutor este şi uleiul de eucalipt. Pune câteva picături în apa fiartă şi inhalează aburii şi vei observa ce repede se va desfunda nasul.
  • Comprese calde la nivelul feţei
  • Spălarea căilor nazale cu ajutorul unui irigator special care se găseşte în farmacii
  • Mănâncă o linguriţă de hrean ras, proaspăt amestecat cu puţină miere şi efectele benefice asupra nasului nu vor întârzia să apară.
  • Bea o cană de ceai de busuioc în care adaugă puţină miere de albine, seara înainte de culcare, acesta fiind alt remediu util pentru decongestionarea nazală.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult