Care sunt cele mai bune momente pentru a dormi și a te trezi?

Nu există o oră pentru a dormi sau a te trezi care să se potrivească tuturor, dar identificându-ți nevoia de somn și ritmul circadian, poți găsi momentele perfecte pentru tine.
  • Publicat:
Care sunt cele mai bune momente pentru a dormi și a te trezi?
Care sunt cele mai bune momente pentru a dormi și a te trezi? sursa foto: shutterstock

Când anume ar trebui să dormi și să te trezești în fiecare zi? În mod normal, oamenii au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn pe noapte. Cei matinali ar spune cât mai devreme posibil, iar cei care urăsc diminețile vor spune exact contrariul. În altă situație, unii oameni își pot schimba răspunsul în funcție de ziua săptămânii, dacă este zi lucrătoare sau weekend. Dar ce spune știința?

Se pare că momentul potrivit pentru a merge la culcare și a te trezi este diferit pentru fiecare persoană și totul se reduce la cât de mult somn are nevoie corpul și la ritmul circadian natural al acestuia.

Este important să dormi cantitatea potrivită în mod regulat pentru a preveni potențialele consecinșe asupra sănătății.

Cele mai bune ore de somn

Ideal, oamenii ar trebui să meargă la culcare cât mai devreme, astfel încât trezirea să fie dis de dimineață. Acest model se potrivește cu tendințele noastre biologice de a ne adapta modelul de somn cu cel al soarelui. S-ar putea să descoperi că în mod natural ești mai somnoros după apusul soarelui.

Ora exactă depinde de când ai tendința de a te trezi dimineața. Un alt aspect de luat în considerare este cantitatea de somn de care ai nevoie pe noapte.

Cum îți funcționează propriul ritm circadian?

Ritmul circadian este un termen care descrie programul natural de somn-trezire al creierului tău. Este considerat ca fiind un ceas intern.

Cu cât este mai bună calitatea somnului, cu atât este mai puțin probabil să experimentezi somnolență semnificativă în timpul zilei.

Ritmul circadian dictează, de asemenea, ora de culcare naturală și programul de trezire de dimineață. Odată ce te obișnuiești să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, creierul tău se adaptează la acest program.

În cele din urmă, s-ar putea să te culci cu ușurință noaptea, iar dimineața să te trezești chiar înaintea alarmei fără probleme.

Ritmul circadian poate fi dezechilibrat dacă lucrezi în ture neregulate sau te culci la ore diferite pe parcursul săptămânii. Acest lucru poate duce la perioade de somnolență în timpul zilei.

De câte ore de somn ai nevoie?

Majoritatea experților recomandă ca adulții să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte. Iată o listă cu timpul mediu de somn pe care ar trebui să le obții în funcție de vârstă:

∙ 0-3 luni: 14-17 ore de somn pe zi

∙ 4-12 luni: 12-16 ore de somn pe zi

∙ 1-2 ani: 11-14 ore pe zi

∙ 3-5 ani: 10-13 ore pe zi

∙ 9-12 ani: 9-12 ore de somn pe zi

∙ 13-18 ani: 8-10 ore de somn pe zi

∙ 18-60: cel puțin 7 ore de somn pe zi

∙ 61-64: 7-9 ore de somn pe zi

∙ Peste 65 de ani: 7-8 ore de somn pe zi

Efecte secundare în cazul în care nu dormi suficient

Dacă simți somnolență în timpul zilei, este un semn că nu dormi suficient noaptea. De asemenea, din această cauză s-ar putea să te confrunți cu accidente, iritabilitate și pierderi mai rapide de memorie.

Dacă nu dormi suficient și în mod regulat poți avea parte de consecințe pe termen lung asupra sănătății. Acestea includ:

∙ Te simți bolnav din ce în ce mai des

∙ Hipertensiune

∙ Diabet

∙ Afecțiuni ale inimii

∙ Obezitate

∙ Afecțiuni tiroidiene

∙ Astm

Când ar trebui să apelezi la ajutorul specialistului?

Oricine se luptă cu probleme ale somnului pe tot parcursul nopții ar trebui să consulte un medic pentru un diagnostic. O problemă de bază poate fi insomnia.

În alte cazuri, o persoană poate dormi suficiente ore pe noapte, dar cu toate acestea se trezește în fiecare dimineață obosită. Acest simptom ar putea indica alte probleme de sănătate, cum ar fi apneea obstructivă în somn.

Un medic poate recomanda tratamente adecvate și poate ajuta persoana să-și regleze programul de somn.

Surse: healthline.com, risescience.com, medicalnewstoday.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”