Bolile secolului 21: depresia, cheagurile de sânge și tulburările de vedere

03.04.2021
Bolile secolului 21: depresia, cheagurile de sânge și tulburările de vedere
Sursa foto: Shutterstock

Printre bolile secolului 21 se numără problemele cu auzul, dereglările de vedere, cheagurile de sânge în zona picioarelor, depresia și înfometarea.

Tehnologiile moderne și automatizarea tuturor lucrurilor au un impact pozitiv asupra condiției sociale, deoarece ne ușurează munca. Dar, din păcate, există și reversul medaliei: ne afectează sănătatea.

Iată care sunt bolile secolului 21 în viziunea specialiștilor.

Bolile secolului 21: depresia conduce detașat în top

Depresia este o afecțiune comună în rândul tinerilor. Experții precizează că termenele-limită presante și stresul sunt principalele cauze ale apariției stărilor de anxietate, atacurilor de panică și depresiei. Acestea pot conduce chiar la apariția bolilor cardiovasculare sau la producerea infarctului.

Se recomandă stabilirea unui program riguros și evitarea amânării lucrărilor până la termenul-limită, pentru a nu claca.

Printre bolile secolului 21 se numără și dereglările de vedere. Acestea sunt cauzate de statul în fața unui monitor ore în șir. Specialiștii spun că, deși monitoarele au tot felul de filtre care să nu afecteze ochiul, lipsa pauzelor scurte la un interval de o oră sunt cauza apariției acestor afecțiuni.

Astfel, este indicat ca persoanele care lucrează în fața unui calculator să facă o pauză de 5-10 minute în fiecare oră. În plus, se recomandă ca monitorul să fie așezat perpendicular cu ochii, iar distanța să fie de cel puțin 25 de centimetri și maximum 35 de centimetri.

Cheagurile de sânge, printre bolile secolului 21

Problemele cu auzul apar din cauza folosirii pe o perioadă îndelungată a căștilor ear-plug, la un volum ridicat. Potrivit specialiștilor, adolescenții sunt predispuși la aceste afecțiuni. Astfel, se recomandă limitarea folosirii acestor dispozitive la maximum o oră pe zi. Mai mult, reducerea volumului la care se ascultă muzica este o altă măsură pentru prevenirea apariției problemelor grave de auz.

Formarea de cheaguri de sânge, în special în zona picioarelor, este o afecțiune cauzată de sedentarism și obezitate. Potrivit experților, afecțiunea se manifestă prin apariția durerilor articulare, care apar atunci când vrem să ne ridicăm. Se recomandă mișcarea chiar și atunci când munca nu implică acest lucru. Zece minute de plimbare prin birou pare a fi soluția ideală pentru a preveni apariția cheagurilor, scrie howstuffworks.com.

Ortorexia nervoasă este din ce în ce mai frecventă în rândul adolescenților. Potrivit specialiștilor, este o afecțiune caracterizată prin obsesia pentru alimentația sănătoasă, împinsă la extrem. De regulă, aceste decizii alimentare sunt greșite și pot duce până la înfometare, lucru ce provoacă apariția problemelor de sănătate pe termen lung.

Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă