Berea cu arome de fructe dăunează grav ficatului

Berea cu arome este preferata doamnelor, dar știai că poate favoriza steatoza hepatică, numită popular și ficat gras? Află mai multe!
14.02.2021 | Paula Rotaru
Berea cu arome de fructe dăunează grav ficatului

Toţi o bem sub o formă sau alta: domnii o preferă la halbă, brună şi de esenţă tare, doamnele o preferă blondă, cât mai puţin alcoolizată şi cu arome răcoritoare de lămâie, grepfrut ori merişoare.

Specialiştii avertizează că aceste băuturi ar trebui evitate din cauza ingredientelor nu tocmai naturale care se regăsesc în compoziţie.

Desigur, moderaţia este cuvântul de ordine! O bere nu o să omoare pe nimeni şi nici nu va schimba cu mult cifra de pe cântar, însă consumul frecvent şi în cantităţi mari va duce în timp la probleme pe care le vom detalia în cele ce urmează. Rămâne la aprecierea voastră să faceţi alegerile corecte!

Berea cu arome, dușmanul ficatului

În primul rând, berea cu arome de fructe conţine o cantitate mare de zaharuri şi îndulcitori, combinaţie care cu siguranță va suprasolicita ficatul, existând chiar riscul de apariţie a steatozei hepatice (ficat gras).

Apoi, există falsa impresie că berea cu fructe ar hidrata, lucru complet fals în opinia experţilor. Berea este o băutură care conţine alcool, iar alcoolul, din contră, duce la deshidratare prin eliminare frecventă de urină, deci şi eliminarea apei din organism.

Nu este de neglijat nici conţinutul caloric al berii cu fructe. La 100 ml de bere cu aromă aduci aproximativ 43 de calorii în organism, ceea ce înseamnă că o sticlă de 500 de ml îţi va face „cadou” aproape peste 215 calorii, cam cât un mic dejun copios.

Şi  ştim bine că nimeni nu se opreşte la o sticlă cu bere atunci când iese cu prietenii… Vezi aici câte calorii au băuturile tale preferate

Digestie îngreunată, obezitate garantată!

Un alt motiv pentru care ar trebui să eviți berea cu fructe este conţinutul mare de zaharoză, glucoză şi fructoză, substanţe care au un indice glicemic extrem de ridicat, favorizând oscilaţii ale nivelului de zahăr în sânge, care pot creşte riscul de diabet şi afecţiuni cardiovasculare.

Aspartamul şi acesulfamul K sunt îndulcitori care se regăsesc pe eticheta și în compozitia unor astfel de beri aromate. Aceşti îndulcitori artificiali influenţează însă activitatea cerebrală, creând senzaţia de dependenţă.

Intrând în acest cerc vicios, există un risc crescut de apariţie a obezităţii, pe lângă diverse forme de cancer. Iar de apariţia obezităţii se fac vinovate şi siropurile de dextroză, glucoză sau fructoză, folosite pentru îndulcirea acestor băuturi şi care perturbă mecanismul foame-saţietate.

Şi digestia are de suferit în urma consumului de bere cu arome, deoarece corectorii de aciditate, acidifianţii şi coloranţii pot provoca senzaţii de vomă, colici abdominale şi balonare.

Pentru a vă face o idee cam ce conţine cap-coadă o bere cu lămâie şi mentă de exemplu, iată ce am regăsit pe eticheta unei sticle:

  • 90% bere (apă, malţ din orz, sirop de dextroză)
  • 10% băutură răcoritoare cu suc de lime şi extract de mentă (apă, zahăr, suc de lime din concentrat 1% suc de lămâie din concentrat, extract de mentă 0,002%, aromă naturală de lime cu alte arome naturale, acidifiant acid citric, antioxidant acid ascorbic, colorant verde natural CI5, îndulcitori), 4% alcool

Prin urmare, citiţi întotdeauna eticheta produsului şi evitaţi, pe cât posibil, ingredientele mai sus menţionate.