Ce cauzeaza balonarea si cum scapi de ea

Balonarea este o tulburare intestinala, cauzata in principal de obiceiurile alimentare dezordonate.
  • Publicat:
Ce cauzeaza balonarea si cum scapi de ea
Ce cauzeaza balonarea si cum scapi de ea

Balonarea este o tulburare intestinala, cauzata in principal de obiceiurile alimentare dezordonate. Acestea determina producerea unei cantitati mai mari de gaze in stomac decat in mod normal.

Balonarea – cauze:

Tensiunea pre-menstruala
La femei, balonarea apare in general inaintea ciclului menstrual. Simptomele balonarii sunt: umflarea corpului, intarirea mainilor si picioarelor. Este important sa tii cont de faptul ca hormonii au un rol important in echilibrarea nivelului de lichide din organism.

Obiceiurile alimentare
Daca vrei sa scapi de balonare, ar trebui mai intai de toate sa iti schimbi obiceiurile alimentare. Pentru inceput, nu mai manca in graba. Altfel, presiunea din stomacul tau creste, determinand sporirea productiei de gaze, de unde rezulta, evident, aparitia balonarii.

Laptele
Daca esti o consumatoare de lapte, trebuie sa retii un lucru important. Intoleranta la lactoza din lapte duce la balonarea abdomenului. Rolul lactozei este sa dizolve zaharul din lapte. Astfel, 200 de ml de lapte nedigerat produc 0,03 cm cubi de gaz in stomacul tau. Cantiatea pare infima insa, raportata la dimensiunea stomacului, este semnificativa.

Graul
Daca iti este imposibil sa scapi de balonare, cel mai probabil consumi prea multe produse din grau in fiecare zi. Glutenul prezent in grau si paine produce senzatii de arsura ale stomacului si conduce la aparitia excesului de gaze.

Alte cauze:
Pentru a scapa de balonare ar trebui sa reduci utilizarea antibioticelor, dulciurilor si a consumului de sare. Antibioticele sunt cunoscute pentru ca determina balonarea excesiva a stomacului. Ele distrug bacteriile inofensive prezente in mod normal in tractul digestiv ce ajuta la digerarea alimentelor.

Unele medicamente pot provoca balonare. Pilulele contraceptive, de asemenea, cauzeaza balonarea. Alimentele dulci si bogate in grasimi sunt una dintre cauzele principale ale tulburarilor stomacului. Incearca sa reduci consumul lor. Ai grija si la aportul de sare.

Iata cateva cai de atac impotriva balonarii:

1. Consuma alimente ce contin fibre, precum legume proaspete, cereale. O dieta bogata in fibre elimina constipatia si conduce la un nivel mai scazut al gazului.

2. Multe persoane si in special copiii consuma chipsuri si fast-food fara sa stie cat de daunatoare sunt pentru sanatate. Ele contribuie si la cresterea ratei de balonare, asa ca este indicat sa le eviti.

3. Consuma alimente ce contin potasiu. De exemplu: ciupercile, varza, conopida, sparanghelul. Acestea ajuta la scaderea nivelului de sodiu din organism. Cu cat mai putin sodiu (sare) consumi, cu atat mai repede vei scapa de balonare.

4. Consuma iaurturi probiotice sau ceai de menta care elimina disconfortul.

5. Daca ai probleme ocazionale cu balonarea poti cere la farmacie un digestiv sau medicament special pentru tulburarile gastro-intestinale cauzate de acumularea gazelor in intestine.

Tu cum faci sa scapi de balonare?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sangerarile vaginale dupa sarcina
Sangerarile vaginale dupa sarcina
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”