Cel mai bun supliment pentru încetinirea îmbătrânirii, dezvăluit de un expert în longevitate

  • Publicat:
Cel mai bun supliment pentru încetinirea îmbătrânirii, dezvăluit de un expert în longevitate
Foto: Shutterstock

După două decenii petrecute în cercetarea longevității și practicarea medicinei regenerative, Dr. Neil Paulvin, gazda podcastului Life Optimized, a descoperit „elixirul” tinereții. El spune că un supliment prea puțin cunoscut ar putea avea capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire și de a menține starea generală de sănătate.

Medicul spune că a testat acest supliment și efectele au fost remarcabile. „Am simțit o îmbunătățire semnificativă a nivelului de energie”, spune el.

Acest supliment este taurina, un aminoacid esențial crucial pentru sistemul digestiv, cardiovascular, osos, muscular și nervos. Iată care sunt, în opinia expertului, beneficiile taurinei, dar și doza optimă zilnică.

Care sunt beneficiile taurinei pentru sănătate

Potrivit studiilor, taurina poate ajuta la scăderea colesterolului și trigliceridelor, grăsimi care pot bloca arterele. Astfel, poate fi redus riscul de ateroscleroză, infarct și accident vascular cerebral.

De asemenea, taurina are efect vasodilatator, îmbunățește fluxul sanguin și inhibă producția hormonilor de stres, precum cortizolul, care poate crește tensiunea arterială.

Printre beneficiile taurinei se numără și stimularea producției de celule stem, în special cele neuronale, care îmbunătățesc funcția cerebrală și ajută la regenerarea țesuturilor.

Taurina poate avea efect benefic și asupra musculaturii. Cercetările au arătat că aceasta poate reduce oboseala și durerea musculară, favorizând creșterea musculaturii.

Tototdată, taurina joacă un rol important și în reglarea nivelului de zahăr din sânge, favorizând scăderea rezistenței la insulină, un factor major de risc în apariția diabetului zaharat.

Nu în ultimul rând, taurina are efect antioxidant, protejând celulele de stresul oxidativ ce poate crește riscul de cancer.

Doza zilnică recomandată de taurină

Aportul zilnic de taurină din alimentație este de aproximativ 400 miligrame. Însă beneficiile enumerate mai sus necesită doze mai mari de taurină, care pot fi luate fie din alimente, fie din suplimente.

Dr. Neil Paulvin spune că el ia zilnic un supliment cu 2.000 miligrame de taurină, dar pentru cei care sunt tentați de idee recomandă să ceară sfatul medicului în primul rând. „Ideal se începe cu un supliment de 500 miligrame, apoi crește treptat doza până la 1.000 de miligrame zilnic”, spune el.

Țineți cont însă că suplimentele contribuie la sănătate și longevitate, dar sunt doar o parte a unei abordări holistice care include o dietă echilibrată, exerciții regulate, gestionarea stresului și stil de viață sănătos în general.

Taurina din energizante e periculoasă?

Deși multe băuturi energizante conțin taurină, acestea nu sunt recomandate, deoarece au o cantitate mare de zahăr și cofeină.

Nu este o problemă dacă beți ocazional o astfel de băutură, dar nu faceți din asta un obicei.

Pentru unele persoane, în special cele cu probleme de sănătate, cofeina din aceste băuturi poate declanșa probleme de somn, deshidratare, anxietate sau nervozitate. De asemenea, adolescenții și copiii nu ar trebui să consume băuturi energizante.

Dacă doriți să creșteți aportul de taurină, este recomandat să consumați alimente care conțin acest aminoacid esențial sau să luați suplimente, dar numai dacă medicul dumneavoastră consideră că este necesar și nu este periculos.

Alimente bogate în taurină

Cele mai bogate alimente în taurină sunt cele de origine animală (carne, pește, crustacee, fructe de mare), motiv pentru care vegetarienii sau veganii nu își pot asigura acest aminoacid decât prin suplimente.

Iată care sunt alimentele cu cel mai ridicat conținut de taurină, potrivit webmd.com: alge nori, scoici, ton yellowfin, păstrăv, somon, caracatiță, curcan, pulpe de pui, carne de vită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân