Povestea unei supraviețuitoare de sepsis din România: „Infecția mi-a ajuns la creier. Eram aproape inconștientă”

O femeie povestește cum a ajuns în pragul morții din cauza unei infecții cauzate de o colică biliară.
  • Publicat:
Povestea unei supraviețuitoare de sepsis din România: „Infecția mi-a ajuns la creier. Eram aproape inconștientă”

În contextul Săptămânii Conștientizării Consumului de Antibiotice, specialiștii atrag atenția asupra administrării responsabile de antibiotice și a pericolelor la care ne expunem dacă luăm astfel de medicamente frecvent și fără să avem cu adevărat nevoie de ele. 

De ce este periculoasă rezistența la antibiotice

România este pe locul 3 între țările europene în ceea ce privește consumul de antibiotice. Rezistența la antibiotic apare atunci când bacteriile dezvoltă capacitatea de a învinge medicamentele concepute pentru a le distruge.

Prin consumul excesiv și incorect de antibiotice, bacteriile devin mai puternice și pacienții care rareori iau antibiotice pot suferi complicații, dacă se infectează cu bacterii rezistente. Utilizarea corectă a antibioticelor păstrează eficacitatea medicamentelor actuale și prelungește „durata de viață” a acestora.

„Orice antibiotic aduce modificări ale florei intestinale, care are un rol major în organism. Consumul nejustificat al acestor medicamente duce la selectarea unor tulpini de microbi care devin rezistenți la diverse clase de antibiotice. Or, în cazul unei infecții, constatăm că nu mai avem soluții terapeutice.

Citește și: Abuzul de antibiotice, asociat cu un risc crescut de cancer de colon la persoanele sub 50 de ani

Din păcate, în ultimii ani, am observat o creștere exponențială a consumului în țările din centrul și sudul Europei. Nu înțelegem, de exemplu, că nu este necesară administrarea imediată a unui antibiotic, dacă avem febră, o banală răceală sau dacă avem o infecție ușoară. Asta arată, însă, că în România, nu există o educație medicală vizavi de consumul haotic de antibiotice”, spune dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase.

Mai jos puteți citi povestea unei supraviețuitoare de sepsis din România, ce pune în perspectivă amenințarea tot mai gravă pe care rezistența la antimicrobiene o reprezintă pentru sănătatea publică:

Am făcut sepsis din cauza unei colici biliare. Am fost internată într-un spital unde am stat o lună. La 24 de ore de la externare am fost internată din nou la terapie intensivă cu convulsii. Încet-încet, infecția mi-a ajuns la creier. Eram aproape inconștientă.

Am fost tratată cu antibiotice de către o echipă de medici. Cu toate acestea, infecția a provocat o coagulare anormală a sângelui, care este foarte dificilă de tratat în combinație cu sepsisul. Medicii nu erau siguri de șansele mele de supraviețuire. Când familia mea a fost lăsată să mă viziteze, nu-mi puteam mișca corpul, nu puteam vedea și nu i-am recunoscut. Mă bucur foarte mult că sunt atât de sănătoasă cum sunt astăzi, datorită echipei de medici care s-a ocupat de mine.

Mesajul meu către toată lumea este următorul: Haideți să protejăm utilizarea antibioticelor, deoarece acestea salvează vieți.

Ce sunt antibioticele și cum se iau corect

Antibioticele sunt medicamente antimicrobiene folosite pentru tratarea infecțiilor de cauză bacteriană la om și animale. Acestea sunt frecvent utilizate în mod inadecvat sau fără a fi necesare. Antibioticele acționează doar împotriva bacteriilor!

Încurajarea utilizării judicioase a antibioticelor este o acțiune necesară pentru a încetini, pe cât posibil, dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice și răspândirea acestora.

Citește și: Automedicația și consecințele ei. Nu luați pastile ca pe bomboane, pentru orice durere!

În contextul Săptămânii Mondiale a Conştientizării Antimicrobiene (World Antimicrobial Awarness Week – WAAW) din perioada 18-24 noiembrie 2023, Institutul Național de Sănătate Publică face câteva recomandări care vizează încurajarea utilizării responsabile a antibioticelor:

  • luați antibiotice în mod responsabil, numai atunci când sunt prescrise de medic și urmați recomandările acestuia cu privire la modul de administrare;
  • nu întrerupeți tratamentul înainte de perioada recomandată, chiar dacă vă simțiți mai bine;
  • antibioticele nu pot vindeca infecțiile cauzate de virusuri (guturaiul, gripa sau COVID-19);
  • antibioticele nu vă ajută în caz de dureri sau febră, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru tratamentul adecvat al acestora:
  • nu folosiți niciodată antibioticele rămase de la tratamentele anterioare și nu împărțiți niciodată antibioticele rămase cu alte persoane;
  • spălați-vă mâinile frecvent, cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde sau curățați-vă bine mâinile cu soluții pe bază de alcool.
Foto: INSP – Institutul Național de Sănătate Publică
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân