5 lucruri care înrăutățesc apneea în somn

  • Publicat:
5 lucruri care înrăutățesc apneea în somn

Apneea în somn obstructivă poate fi o tulburare serioasă a somnului dacă nu este diagnosticată. Ea determină oprirea și reluarea respirației în mod repetat în timpul somnului, ceea ce te poate face să te simți permanent obosit în viața de zi cu zi. Dacă rămâne netratată și nedepistată, apneea în somn a fost asociată cu pierderea memoriei, hipertensiune arterială și alte boli de inimă.

Dacă te numeri printre milioanele de adulți care trăiesc cu apneea în somn obstructivă, iată 5 lucruri care pot agrava această problemă:

Creșterea în greutate

Principalul factor care agravează simptomele apneei în somn este obezitatea. Kilogramele în plus pot să mărească țesuturile din jurul căilor respiratorii, crescând riscul de colaps atunci când mușchii se relaxează în timpul somnului. Chiar dacă și cei cu o greutate sănătoasă pot dezvolta această tulburare, peste 50% dintre cei afectați sunt supraponderali. Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține greutatea la un nivel sănătos, cum ar fi exercițiile regulate și respectarea unei diete echilibrate.

Alcoolul

Atunci când bei alcool crește relaxarea mușchilor, inclusiv a celor din gât. Alcoolul face căile respiratorii să devină mai vulnerabile la obstrucții, așa că este recomandat să reduci consumul de alcool sau să renunți complet la el. În timp ce multe persoane obișnuiesc să consume un pahar de vin sau o halbă de bere după o zi lungă și aglomerată, dacă te confrunți cu apneea în somn obstructivă, s-ar putea să observi o ameliorare a simptomelor odată ce renunți la consumul de alcool.

Poziția în care dormi

Când te culci, s-ar putea să nu îți dai seama că poziția în care dormi ar putea avea un impact negativ asupra apneei în somn. Dormitul pe spate poate agrava simptomele și poate determina relaxarea excesivă a limbii. Este vital să ai nopți cu somn odihnitor pentru sănătatea ta mentală și fizică, așa că mergi la un specialist, care ți-ar putea prescrie un dispozitiv special pentru cei care suferă de apnee în somn. 

Fumatul

Suntem conștienți cu toții de pericolele fumatului pentru sănătatea noastră. Ce probabil nu știi este că fumatul poate crește riscul de dezvoltare a acestei tulburări comune de somn, alături de probleme respiratorii, pentru cei care suferă de ea. Tutunul este un iritant direct pentru căile respiratorii superioare, palatul moale și gât, ceea ce poate determina tumefierea, în timp. Fumatul este, de asemenea, un factor declanșator al simptomelor astmului, care determină inflamarea și îngustarea căilor respiratorii ale unei persoane. Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face dacă suferi de apnee în somn obstructivă.

Medicamentele

Dacă iei medicamente pe bază de prescripție medicală, acestea pot agrava, de asemenea, simptomele apneei obstructive. De exemplu, dacă iei relaxante musculare, acestea pot provoca sforăit intens și dificultăți în timpul somnului. Analgezicele precum opioidele pot face respirația mai dificilă și pot provoca suprimarea respirației. Este recomandat să discuți cu medicul tău dacă suferi de apnee în somn, deoarece acesta îți poate oferi mai multe informații despre tipurile de medicamente de evitat.

Toți factorii enumerați mai sus pot agrava apneea în somn și te pot expune la un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă și alte afecțiuni grave de sănătate.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân