Recuperarea după artroplastia de șold. Sfaturi utile pentru pacienți de la medicul ortoped

Artroplastia de șold este o procedură chirurgicală complexă care aduce speranța alinării și mobilității pentru persoanele care au suferit de afecțiuni ale șoldului. Recuperarea după artroplastia de șold este un element crucial pentru a readuce pacientul la o viață activă, fără dureri și restricții.
Recuperarea după artroplastia de șold. Sfaturi utile pentru pacienți de la medicul ortoped
Foto: Shutterstock

După artroplastia de șold, pacienții își doresc să se întoarcă rapid la o viață normală, fără dureri. Cu toate acestea, procesul de vindecare și recuperare necesită timp, răbdare și implicare activă din partea pacientului. Una dintre condițiile principale pentru o recuperare de succes este reprezentată de un nivel optim de implicare din partea pacientului.

În acest ghid conceput împreună cu dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped în chirurgia șoldului și a genunchiului, vom explora procesul de recuperare după protezarea șoldului și vom oferi sfaturi esențiale pentru a ajuta pacienții să atingă o recuperare eficientă și rapidă.

Citește și: Coxartroza – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Artroplastia de șold: perioada de spitalizare

Perioada de spitalizare după artroplastia de șold variază în funcție de fiecare pacient, dar, în medie, se situează între 2 și 7 zile. Această perioadă depinde de timpul necesar pentru a dobândi aptitudinile necesare pentru a vă descurca la domiciliu.

Înainte de externare, este esențial să puteți efectua următoarele mișcări, fără ajutor:

  • Deplasarea cu ajutorul cârjelor sau al cadrului pe o suprafață plană
  • Coborârea și urcarea a 2-3 trepte
  • Executarea exercițiilor recomandate pentru întărirea mușchilor și recâștigarea mobilității

Citește și: Tipuri de anestezie – descriere, beneficii şi riscuri

Dieta recomandată după artroplastia de șold

După externare, este important să consumați multe lichide, dar evitați consumul excesiv de vitamina K în același timp cu medicamentele anticoagulante. Alimentele bogate în vitamina K includ broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, ficat, fasole verde, boabe de năut, linte, soia, ulei de soia, spanac, napi, lăptuci, varză și ceapă.

Totodată, reducerea consumului de cafea și alcool este, de asemenea, recomandată pentru a evita suprasolicitarea articulației.

Mai mult decât atât, după artroplastia de șold, medicul curant poate recomanda suplimente de fier și vitamine pentru a susține recuperarea.

Ulterior externării, veți avea probabil nevoie de ajutor la domiciliu pentru câteva săptămâni. În cazul în care nu puteți conta pe ajutorul unor membri ai familiei sau prieteni, puteți să apelați la serviciile unei companii specializate în „îngrijire la domiciliu”.

Citește și: Cum să eviţi accidentele cauzate de sporturile de iarnă

Sfaturi utile pentru pacient

Pentru a face viața la domiciliu mai confortabilă și pentru a evita riscul de accidentări sau căderi, înainte de operație puteți lua în considerare următoarele măsuri:

  • Puneți la îndemână în bucătărie și în celelalte camere obiectele pe care le folosiți frecvent, pentru a evita aplecarea sau întinderea excesivă.
  • Reorganizați mobilierul pentru a vă putea deplasa cu ușurință cu ajutorul cârjelor sau al cadrului.
  • Investiți într-un scaun cu șezut mai înalt, care să facă așezarea și ridicarea mai ușoare.
  • Îndepărtați covoarele care ar putea provoca alunecări și asigurați cablurile electrice pentru a preveni accidentele.
  • Utilizați dispozitive ajutătoare pentru a evita aplecarea excesivă și pentru a face față activităților zilnice.

Recuperarea după artroplastia de șold: exercițiile

Încurajarea mobilității și activității este crucială pentru o recuperare eficientă, dar trebuie făcută cu grijă pentru a nu provoca leziuni. În acest sens, consultați medicul și kinetoterapeutul cu privire la greutatea pe care o puteți pune pe piciorul operat, în funcție de tipul implantului și alți factori specifici.

Indiferent de proteza pe care o aveti, veți primi instrucțiuni precise despre folosirea cârjelor sau a cadrului și despre momentul potrivit pentru a vă sprijini pe piciorul operat.

De cele mai multe ori, vă puteți sprijini pe picior imediat, cu toată greutatea, folosind cârje sau un cadru. Ajutătoarele de mers le veți folosi până veți redobândi forța musculară necesară pentru a vă putea deplasa singuri, în siguranță. Cu o recuperare de calitate, acest lucru, de obicei, se întâmplă în jurul a 30 de zile după operație.

Citește și: Ce este kinetoterapia, exerciții recomandate

Când poate fi reluat condusul mașinii

Puteți reveni la conducerea unei mașini cu transmisie automată într-un interval de timp cuprins între 4 și 8 săptămâni, cu condiția să nu mai fiți sub tratament cu analgezice. Dacă mașina are transmisie automată și șoldul protezat este cel din dreapta, nu începeți să conduceți fără a obține aprobarea medicului. La fel, cereți permisiunea medicului dacă mașina nu are transmisie automată, indiferent de partea pe care ați fost operat.

În ceea ce privește somnul, după artroplastia de șold se recomandă dormitul pe spate, cu picioarele ușor separate sau pe partea neoperată, folosind o pernă de abducție sau o pernă obișnuită între picioare. Perna ar trebui utilizată timp de cel puțin șase săptămâni sau până când medicul vă permite să renunțați la ea.

Pe de altă parte, cel puțin pentru primele trei luni, se recomandă să vă așezați numai pe scaune cu mânere. Evitați scaunele joase, taburetele joase sau balansoarele și nu încrucișați picioarele la nivelul genunchilor pentru a preveni orice disconfort sau posibile complicații.

Citește și: Cele mai bune metode de recuperare postoperatorie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Robert Apostolescu - Medic primar ortoped specializat în chirurgia şoldului şi a genunchiului
Dr. Robert Apostolescu este medic primar ortoped, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Şi-a continuat studiile de rezidenţiat în Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân