Cele mai bune metode de recuperare postoperatorie

După operații, pacienții au nevoie, în funcție de intervenția chirurgicală prin care au trecut, de diferite tipuri de terapie fizică. Descoperiți câteva tipuri de terapie fizică și beneficiile pe care le au asupra pacienților!
  • Publicat:
Cele mai bune metode de recuperare postoperatorie
Cele mai bune 5 tipuri de terapie fizică pentru pacienții postoperatori sursa foto: shutterstock

Terapia postoperatorie este o parte importantă a procesului de recuperare și este necesară pentru a restabili mișcarea, forța și flexibilitatea articulațiilor. Poate fi necesar după proceduri chirurgicale precum intervenții chirurgicale ortopedice, cardiace, toracice, neurologice și abdominale. Mulți pacienți pot prefera să omită acest pas al recuperării, dar acest lucru poate duce la o vindecare necorespunzătoare sau incompletă.

Terapia postchirurgicală este utilă dacă vă confruntați cu rigiditate, durere, slăbiciune musculară, mobilitate redusă, echilibru redus și coordonare redusă. De asemenea, ajută în atenuarea efectelor fizice și psihologice pe care le-ați putut suferi din cauza intervenției chirurgicale.

Potrivit unui studiu al National Institutes of Health (NIH), pacienții care stau în pat după o intervenție chirurgicală tind să-și piardă puterea musculară, capacitatea inimii și capacitatea pulmonară din cauza lipsei de activitate fizică. Dar, odată cu încorporarea terapiei fizice în recuperare, puteți preveni atrofia funcțională. Acest articol va explora fazele reabilitării postoperatorii, tipurile de terapie fizică și beneficiile reabilitării postoperatorii.

Descoperiți care sunt fazele reabilitării postoperatorii, tipurile de terapie fizică și beneficiile reabilitării postoperatorii!

Cele 3 faze ale reabilitării postoperatorii

Există trei faze principale în reabilitarea postchirurgicală și diferă de la pacient la pacient în funcție de tipul de intervenție chirurgicală. Ele sunt împărțite în:

Etapa 1: În această etapă, veți fi imobilizat, deoarece veți fi proaspăt ieșit din sala de operație. De obicei, veți avea dureri, iar zona chirurgicală va fi umflată. În acest moment se recomandă odihna pentru câteva ore sau zile, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală.

Etapa 2: În această etapă, durerea și umflarea se vor reduce. Veți putea să vă mișcați puțin și veți fi gata să începeți kinetoterapia. Scopul, în acest moment, este de a întări corpul, de a îmbunătăți stabilitatea și de a restabili aria de mișcare.

Etapa 3: În această etapă, veți continua să vă vindecați și sunteți gata să vă reabilitați și să învățați să vă finalizați activitățile din viața de zi cu zi. Scopul final al terapiei fizice va fi atins în această etapă.

Tipuri de kinetoterapie pentru pacienții postoperatori

Tipul de terapie recomandată depinde întotdeauna de condiția dumneavoastră fizică și de nevoile biomecanice. Iată metodele de reabilitare care sunt aplicabile pacienților care au suferit orice fel de intervenție chirurgicală.

  1. Întinderile

După operație, țesutul moale se contractă în mod normal și se formează țesut cicatricial. Acest lucru poate reduce flexibilitatea și vă poate îngreuna mișcarea. Cu toate acestea, întinderile regulate pot ajuta la prevenirea imobilității cauzate de țesutul cicatricial. De asemenea, ajută la creșterea flexibilității articulațiilor și la o gamă completă de mișcări în cazul intervențiilor chirurgicale articulare.

S-a demonstrat, de asemenea, că întinderea ajută la îmbunătățirea echilibrului și la reducerea durerii prin relaxarea mușchilor încordați sau spasmici. Dacă ați suferit intervenții chirurgicale la spate, sunt recomandate întinderi la nivelul spatelui, abdominal, șoldului și piciorului.

  1. Terapie prin mișcare

Terapia prin mișcare se referă la cât de departe puteți mișca o articulație sau un membru afectat în toate direcțiile și pozițiile în mod natural, fără efort și durere. Nu există o definiție standard a acestui tip de terapie.

Exercițiile cu gamă de mișcare cresc mișcarea, reduc durerea și îmbunătățesc integritatea și funcția articulațiilor. Exercițiile de mișcare și întinderea sunt în general efectuate în prima fază a reabilitării pentru a ajuta la recâștigarea funcționalității articulațiilor înainte de a trece la practici mai avansate.

Terapia cu gama de mișcare include în mod normal:

  • Rutine pasive în care terapeutul vă ghidează mișcările
  • Rutine interactive în care atât voi, cât și terapeutul faceți treaba
  • Rutine active în care faceți exercițiile pe cont propriu.

Exercițiile de mișcare care implică articulații circulare și extensii ale genunchilor sunt benefice în diferite situații, inclusiv:

  • Recuperarea țesuturilor moi și a articulațiilor
  • Mobilitatea articulațiilor și a țesuturilor moi
  • Reeducarea neuromusculară
  • Îmbunătățirea mișcării sinoviale
  1. Terapie pentru întărire

Exercițiile de întărire sunt o parte crucială a terapiei fizice și ajută la îmbunătățirea funcției musculare din jurul zonei chirurgicale. Exercițiile de întărire sunt efectuate în mod obișnuit alături de sau după exercițiile cu gama de mișcare, deoarece mișcarea articulară crescută fără o creștere egală a forței poate provoca răni.

Exercițiile de întărire sunt, de asemenea, vitale pentru îmbunătățirea forței tale de bază. Nucleul este o zonă de focalizare majoră, deoarece este sursa stabilității. Refacerea forței de bază îmbunătățește stabilitatea și mobilitatea și ajută la prevenirea rănilor suplimentare. Vă permite să creșteți sarcina pe care o puteți suporta fără a vă suprasolicita și a vă răni. În plus, întărirea poate fi folosită și pentru zonele din spate și pelvis. Exercițiile de întărire includ în mod obișnuit ridicarea picioarelor, contracțiile ischiochimbilor și mușchilor de tip cvadriceps și genuflexiuni folosind un scaun.

Exercițiile de întărire pot include, de asemenea, exerciții de podea și exerciții cu minge. Aceste exerciții sunt grozave pentru întărirea ischiochimbilor, a extensorul lombar, a mușchilor pelvini, a spatele și feselor. Aceste exerciții ar trebui făcute într-un interval fără durere; odată ce le-ai stăpânit, poți trece la exerciții de întărire mai avansate.

  1. Ultrasunete și terapie electrică

Terapia cu ultrasunete și curenți ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și la reantrenarea nervilor. Terapia cu ultrasunete implică utilizarea undelor sonore de înaltă frecvență pe țesutul profund. Undele sonore de înaltă frecvență folosite pentru a stimula țesutul profund sunt atât de scăzute încât nici măcar urechea umană nu le poate capta. Acest tip de terapie utilizează o sondă pentru administrare și este cunoscut că reduce durerea, accelerează vindecarea și reduce inflamația în țesuturile moi.

Terapia electrică presupune utilizarea unor curenți electrici pentru țesuturile profunde. Stimularea electrică funcționează prin trimiterea de mici curenți electrici către zona vizată și nervii din jurul acesteia. Este extrem de util în creșterea fluxului sanguin, gestionarea durerii și îmbunătățirea flexibilității musculare.

  1. Terapie prin mers

Mersul pe jos este o tehnică excelentă de fizioterapie care este folosită în principal pentru pacienții de neurochirurgie. În mod normal, implică recablarea și antrenarea creierului pentru a controla mușchii de mers. Acest lucru se realizează datorită neuroplasticității creierului – capacitatea creierului de a forma și reorganiza conexiunile sinaptice. Atunci când mersul este practicat în mod regulat după operație, acesta permite creierului să întărească și să creeze căi neuronale care susțin mișcările implicate în mers. Unele exerciții de mers cu repetare mare includ exerciții pentru picioare și echilibru.

Surse: inmotionoc.com, eksobionics.com, endeavorrehab.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân