Ateroscleroza, principala cauză a deceselor în toată lumea. Ce semne apar când vasele de sânge sunt înfundate cu grăsime întărită

Ateroscleroza poate trece „pe sub radar” ani în șir, până când vasele de sânge afectate încep să dea semne. Află care sunt acestea!
  • Publicat:

Ce este ateroscleroza

Imaginați-vă o țeavă umplută pe jumătate cu depuneri de reziduuri, ca în imaginea de mai sus – aceasta este ateroscleroza, cauza numărul 1 de mortalitate în lume. În organismul uman, „țevile” sunt reprezentate de vasele de sânge, iar depunerile – de grăsimea care în timp se întărește și formează depozite.

Aceste depozite de grăsime întărită formate pe vasele de sânge împiedică circulația normală a sângelui și cresc semnificativ riscul de infarct și accident vascular cerebral, cele mai frecvente boli cardiovasculare și cu o mortalitate extrem de ridicată.

Nu doar bătrânii sunt afectați de această condiție medicală, ci și tinerii. Cauzele sunt multiple, dar vestea bună este că pot fi prevenite.

De ce se depune grăsime pe vasele de sânge

Colesterolul crescut este doar unul dintre factorii majori de risc implicați în apariția aterosclerozei.

Fumatul, lipsa de mișcare, alimentația deloc sănătoasă, nivelul crescut al glicemiei și al tensiunii arteriale sunt, de asemenea, factori care favorizează depozitele de grăsime pe vasele de sânge.

Semne de ateroscleroză: simptomele depind de vasele de sânge afectate

Ateroscleroza poate trece „pe sub radar” ani în șir, până când vasele de sânge afectate încep să dea semne. Mai mult, aceste simptome sunt specifice în funcție de localizarea depozitelor de grăsime. Spre exemplu, când sunt implicate:

  • Arterele carotide (alimentează creierul) – apar semne precum: hipoxie (scăderea nivelului de oxigen), slăbiciunea bruscă, durerea de cap, amorțeala facială, paralizia și, într-un final, accidentul vascular cerebral.
  • Arterele coronare (alimentează inima) – apar semne precum: dureri în piept, vărsături, anxietate, tuse, leșin și, într-un final, infarct miocardic.
  • Arterele periferice (transportă sângele oxigenat și substanțele nutritive de la inimă către restul organismului – brațe, picioare, pelvis) – apar semne precum: dureri de mâini sau picioare, mers îngreunat, vindecarea lentă a rănilor la nivelul extremităților, gangrenă și, într-un final, amputarea membrului afectat.
  • Arterele renale (transportă sângele de la aortă către rinichi) – apar semne precum: lipsa poftei de mânare, umflarea mâinilor și a picioarelor din cauza retenției de lichide, problemele de concentrare și, într-un final, boala cronică de rinichi.

Cum poate fi prevenită ateroscleroza

Elementul esențial în ceea ce privește prevenția aterosclerozei este alimentația. Aceasta trebuie să fie echilibrată și să cuprindă fructe, legume, cereale integrale, proteine de calitate, fibre și grăsimi sănătoase. Pe de altă parte, presupune limitarea drastică a alimentelor de tip fast-food, intens procesate, cu mult zahăr, multă sare și multe grăsimi saturate.

Apoi, un rol important îl joacă și mișcarea fizică. Aceasta vine în completarea unui regim alimentar sănătos și ajută semnificativ la reducerea riscului de obezitate și toate bolile asociate acestei patologii, deloc puține la număr. Încercați să faceți mișcare 30 de minute pe zi, sub orice formă – poate fi mers pe jos, pe bicicletă, alergare, urcat și coborât scările, făcut curățenie, exerciții care pot fi făcute în confortul casei.

Deloc de neglijat este și fumatul, care accelerează viteza de depunere a grăsimii pe vasele de sânge. Dacă aveți deja acest obicei nociv, faceți tot posibilul să renunțați la el. Există soluții care vă pot ajuta, dar important este să conștientizați pericolul fumatului și să acționați în acest sens. Iar dacă nu sunteți fumător, nici nu vă apucați! Odată deprins obiceiul, cu greu veți scăpa de dependența de fumat, lucru pe care îl poate confirma orice fumător.

Nu în ultimul rând, țineți sub control valorile colesterolului, tensiunii și ale glicemiei! Urmați ca la carte regimul alimentar și tratamentele indicate de medic și faceți anual setul de analize uzuale pentru urmărirea valorilor colesterolului, trigliceridelor și glicemiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân