Băutura considerată medicament ar putea provoca acnee. Mecanismul prin care cafeaua poate afecta pielea

  • Publicat:
Băutura considerată medicament ar putea provoca acnee. Mecanismul prin care cafeaua poate afecta pielea
Sursa foto: shutterstock

Cel mai probabil și tu o consumi zilnic. Dacă, însă, te confrunți cu probleme ale tenului, ar trebui să știi asta: cafeaua poate cauza acnee!  Cofeina în sine nu provoacă acnee, nu există studii concrete care să susțină această afirmație. Însă există dovezi care susțin faptul că modul și momentul în care este consumată cafeaua influențează apariția acneei.

Citește și: Acneea şi factorii care o pot AGRAVA

Cafeaua poate declanșa stresul

Iar stresul acneea.

Așa cum știi, consumul excesiv de cafeină eliberează adrenalină, ceea ce poate cauza tremurături, nervozitate, anxietate sau stări de agitație. Mai mult, tot cafeina poate crește și cortizolul, hormonul stresului.

Cu toate acestea, dacă consumi în mod frecvent cafea, această creștere va fi mai puțin semnificativă decât dacă ai bea doar ocazional câte o ceașcă.

Așadar, nivelurile ridicate de cortizol pot declanșa o reacție în lanț în organism, inclusiv activarea sebocitelor, celulele epiteliale care produc sebumul, substanța uleioasă care protejează pielea. Dacă producția de sebum crește, apare acneea. De aici și asocierea cu consumul de cafea.

Cum remediezi?  Dacă stresul este deja un factor declanșator în viața ta sau dacă această licoare îndrăgită de mulți te agită sau îți produce anxietate, atunci ai face bine să iei în considerare o băutură cu un conținut mai scăzut de cofeină. Sau să reduci consumul acesteia.

Citește și: Stresul: afecţiuni asupra pielii şi modalităţi de combatere

Cafeaua poate perturba somnul

După cum știm deja cu toții, cafeaua consumată îndeosebi la ore târzii poate influența calitatea somnului. Potrivit specialiștilor, lipsa unui somn odihnitor crește nivelul de cortizol, care se poate manifesta printr-o mai mare producție de sebum și mai multe erupții acneice. 

Mai mult, tot specialiștii avertizează că lipsa somnului de calitate poate contribui simțitor la ceea ce ei numesc „acnee ocazională” (cum este cea din cazul perioadei menstruale), chiar dacă nu ai o piele predispusă la acnee.

Surse: HealthLine, Medical News Today, Live Strong

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân