4 modalități de a detecta cancerul mai devreme și a îmbunătăți șansele de supraviețuire

  • Publicat:
  • Actualizat:
4 modalități de a detecta cancerul mai devreme și a îmbunătăți șansele de supraviețuire
Foto: pexels

Cancerul este o boală genetică în care celulele maligne cresc necontrolat și se răspândesc în alte părți ale corpului. Detectarea precoce a acestei boli poate îmbunătăți considerabil rezultatele tratamentului și șansele de supraviețuire.  

Există multe tipuri de cancer care pot fi depistate devreme și tratate cu succes. Cancerul de sân are o rată de supraviețuire de 99% atunci când este detectat devreme, dar aceasta scade la 28% dacă boala este descoperită în stadii tardive.

În mod similar, cancerul colorectal are o rată de supraviețuire de 91% atunci când este descoperit în stadiile sale incipiente, comparativ cu doar 14% atunci când este detectat în stadiile tardive. Iată 4 modalități prin care poți depista cancerul devreme.

  1. Testează-te

Discută cu doctorul tău despre testele de cancer regulate și ia în considerare testarea în funcție de vârstă, sex, etnie, istoricul familiei, stilul de viață și starea generală de sănătate.

Testele regulate de cancer cresc șansele ca această boală să fie detectată devreme, în stadiile sale incipiente. Astfel de teste pot ajuta la depistarea cancerului chiar înainte de apariția simptomelor.

De asemenea, poți alege testele genetice pentru cancer, pentru a descoperi dacă boala este moștenită din familie. Astfel de teste pot detecta gene anormale și oferă o estimare a șanselor de a dezvolta cancer de-a lungul vieții.

  1. Fii conștient de istoricul familiei tale

Istoricul medical al familiei tale te poate ajuta să înțelegi riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Dacă ai un membru apropiat al familiei cu cancer de sân, atunci și tu s-ar putea să prezinți un risc crescut de a dezvolta această boală. În cazul în care mai mult de o rudă apropiată a avut boala sau dacă un membru al familiei a avut-o la o vârstă fragedă, trebuie să discuți neapărat cu medicul tău.

Întreabă despre orice risc crescut pe care îl poți avea și dacă ar trebui să începi examinările sau testele specifice mai devreme decât de obicei.

  1. Fii atent la simptomele banale

Chiar dacă multe forme de cancer dau simptome vizibile tardiv, există unele semnale care pot indica o problemă.

Este important să nu ignori manifestări precum oboseala prelungită, scăderea sau creșterea în greutate inexplicabilă, balonarea sau alte tulburări digestive care persistă, precum și petele sau modificările care apar pe piele.

La astfel de semnale, e indicat să programezi o vizită la medic pentru investigații care pot depista precoce eventuale probleme de sănătate, inclusiv cancerul.

  1. Renunță la fumat

Renunțarea la fumat reduce considerabil riscul apariției cancerului și îmbunătățește rezultatele tratamentului, în cazul în care ai primit deja acest diagnostic.

Consumul de tutun este cauza principală de leucemie mieloidă acută, cancer de vezică urinară, cancer de col uterin, cancer esofagian, cancer de rinichi, cancer pulmonar, cancer bucal, cancer pancreatic și cancer de stomac.

Pe lângă renunțarea la fumat, alte măsuri care cresc șansele de supraviețuire sunt menținerea unei greutăți sănătoase, activitatea fizică zilnică, dieta bogată în fructe și legume, limitarea consumului de alcool, odihna de minimum 8 ore pe noapte.

Surse: eatthis.com, osfhealthcare.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân