Am trompele înfundate. Pot să rămân gravidă pe cale naturală?

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate, ne spune dacă trompele înfundate pot sta la baza infertilității.

O femeie poate să rămână însărcinată, chiar dacă are trompele înfundate. E important însă de aflat în ce măsură sunt acestea înfundate, dacă trompa este blocată doar pe o porțiune sau pe întreaga lungime a sa.

„Când o femeie are trompele înfundate, înseamnă că spermatozoizii nu pot ajunge la ovocite pentru fecundare. Dacă trompele sunt complet înfundate, din păcate nu se poate face mare lucru. Singura soluție într-o astfel de situație este fertilizarea in vitro.

De multe ori însă, la histerosonografie ne dăm seama unde are loc blocajul și putem interveni pe cale laparoscopică pentru eliminarea acestuia. Ulterior, femeia poate rămâne însărcinată pe cale naturală fără nicio problemă”, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Trompele înfundate (obstrucţia tubară) reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii. Cauzele care pot conduce la înfundarea trompelor uterine sunt multiple: o boală inflamatorie pelvină cauzată de infecţii cu transmitere sexuală (Chlamydia sau Gonoreea), endometrioza, o infecţie uterină după o întrerupere de sarcină sau un avort spontan, fibroamele, polipii uterini sau aderenţele rezultate în urma unor intervenţii chirurgicale la nivel abdominal sau pelvin. Chiar şi o montare defectuoasă a steriletului poate avea ca urmare o infecţie care să afecteze trompele uterine.

Medicul stabileşte metoda de tratament pe care o va folosi, în funcţie de cauzele care au dus la blocarea trompelor. Astfel, poate prescrie antibiotice (cu administrare orală sau intravenoasă) dacă este vorba despre o infecţie bacteriană. În cazul în care infecţia a determinat apariţia unui abces la nivelul trompelor uterine, rezolvarea problemei va consta în intervenţia laparoscopică. Atunci când vina înfundării trompelor o poartă aderenţele sau ţesutul cicatricial, îndepărtarea acestora se va face chirurgical. Pentru situaţiile în care trompele uterine sunt pline cu lichid, acesta va fi drenat sau vor fi îndepărtate zonele pline cu lichid tot printr-o intervenţie chirurgicală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Pizza rapidă cu salam săsesc
Pizza rapidă cu salam săsesc