Cele mai frecvente mituri despre infertilitate şi fertilizarea in vitro

Iată o listă cu mituri despre infertilitate şi fertilizarea in vitro (FIV), pe care le poţi discuta cu medicul ginecolog pentru a fi pe deplin lămurită!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai frecvente mituri despre infertilitate şi fertilizarea in vitro

Cuplurile care întâmpină dificultăţi în conceperea unui copil sunt „bombardate” pe tot felul de grupuri şi forumuri online cu diverse informaţii – unele adevărate, altele complet false – despre infertilitate şi despre procedurile de reproducere umană asistată, în special fertilizare in vitro. Cum poţi să deosebeşti adevărul de minciună? Cel mai simplu mod e să vorbeşti deschis cu un medic ginecolog cu specializare în infertilitate, cea mai avizată persoană să îţi ofere informaţiile de care ai nevoie.

Uneori însă, până şi medicii ginecologi pot avea păreri diferite pe acelaşi subiect, aşa că o a doua opinie medicală nu strică niciodată.

Ţi-am pregătit mai jos o listă cu miturile frecvente privind infertilitatea şi tehnicile de reproducere umană asistată, pe care le poţi discuta cu medicul ginecolog pentru a fi pe deplin lămurită!

Infertilitatea este „o problemă a femeilor”

Nu, infertilitatea poate afecta şi bărbaţii, şi femeile. De fapt, originile infertilităţii sunt împărţite astfel: o treime din cazuri au la bază o problemă de fertilitate la bărbaţi, o altă treime, la femei, iar restul de o treime este atribuită fie cauzelor necunoscute, fie ambelor sexe.

Dacă un bărbat poate ejacula, înseamnă că nu are nicio problemă cu fertilitatea

Fals! În majoritatea cazurilor de infertilitate de cauză masculină nu există semne vizibile sau neobişnuite că este ceva în neregulă. Altfel spus, erecţia normală şi ejacularea nu îţi garantează un produs seminal „de top”. Mulţi bărbaţi pun performanţele lor sexuale reduse pe baza unei tulburări de fertilitate, dar de cele mai multe ori nu este cazul.

Dacă există o problemă cu fertilitatea, e imposibil să o sesizezi, deoarece acest lucru se petrece la nivel microscopic – numărul, forma şi mişcarea spermatozoizilor sunt aspecte care pot fi lămurite numai în cabinetul medicului, în urma analizelor recomandate.

Sunt şi situaţii când, într-adevăr, disfuncţiile erectile pot semnala un nivel redus de testosteron, ejacularea retrogradă (sperma este evacuată în vezică, în loc să ia calea uretrei) sau cantitatea redusă a spermei, dar toate acestea sunt cauze rar întâlnite ale infertilităţii masculine.

Siropul de tuse îmbunătăţeşte fertilitatea

Teoria din spatele acestui mit (fals, de altfel) este că siropul duce la subţierea mucusului cervical, nu doar a celui de la nivelul tractului respirator. Numai că teoria nu se transpune şi în practică…

Nu există nicio dovadă că siropul de tuse ar avea un astfel de efect. Infertilitatea este de regulă un proces mult mai complex şi nu poate fi rezolvată înghiţind sirop de tuse.

Mai mult decât atât, siropul de tuse poate fi chiar contraindicat dacă vrei să rămâi sau eşti deja însărcinată, deoarece conţine substanţe ce pot dăuna fătului.

Clomifenul te ajută să rămâi gravidă mai repede

Fals! Această substanţă activă folosită în medicamentele destinate stimulării ovariene şi tratării ovulaţiei neregulate sau absente nu te ajută să rămâi gravidă rapid dacă nu ai nicio problemă cu fertilitatea. De fapt, poate chiar să afecteze fertilitatea, prin reducerea cantităţii de mucus cervical, cel care ajută la deplasarea spermatozoizilor.

În plus, ţine cont că un astfel de medicament nu are niciun efect dacă infertilitatea este de cauză masculină sau dacă există o problemă precum blocarea trompelor uterine (hidrosalpinx).

Dacă eşti infertilă, înseamnă că poţi rămâne însărcinată doar prin FIV

Din nou, fals! Este foarte important să facem distincţia între infertilitate şi sterilitate. Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a obţine o sarcină după un an de contacte sexuale neprotejate.

Într-o astfel de situaţie, cuplul trebuie să se adreseze medicului cu specializare în infertilitate şi să discute despre eventualele analize ce trebuie făcute pentru a depista cauza infertilităţii şi tratamentul care se impune.

Asta nu înseamnă că acel cuplu nu poate concepe un copil după acel an de nereuşite fără ajutorul FIV, totul depinzând de cauză, de vârsta partenerilor, de reuşita tratamentului sau pur şi simplu de… noroc. Sigur, şansele sunt destul de mici, dar nu inexistente.
Pe de altă parte, sterilitatea presupune ca o femeie să nu poată rămână însărcinată decât cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată. Acest lucru se poate întâmpla din

cauza azoospermiei (număr redus de spermatozoizi) sau a blocării trompelor uterine, condiţii medicale care nu fac posibilă sarcina fără fertilizare in vitro.

Persoanele tinere nu pot fi infertile

Deşi este adevărat că, odată cu înaintarea în vârstă, riscul de infertilitate este mai crescut la ambele sexe, asta nu înseamnă că persoanele tinere nu pot fi infertile.

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din America, aproape 10% dintre femeile cu vârsta sub 29 de ani întâmpină dificultăţi în a rămâne însărcinate, procentul crescând la aproape 15% în cazul celor cu vârsta între 30 şi 34 de ani şi la peste 16% în cazul femeilor cu vârsta între 40 şi 44 de ani.

Aşadar, după cum se poate observa, femeile trecute de vârsta de 30 de ani prezintă un risc mai crescut de a se confrunta cu tulburări de fertilitate, dar aproape una din 10 femei cu vârsta sub 30 de ani poate avea, de asemenea, probleme cu fertilitatea.

Fertilizarea in vitro are succes indiferent de vârstă

Fals! Multe persoane amână momentul conceperii unui copil, din numeroase motive, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă un copil dacă nu sunt pregătite sufleteşte şi, de ce nu, financiar. Dar trebuie ţinut totuşi cont că vârsta este un factor important de luat în calcul atunci când dorim să procreăm, fie pe cale naturală, fie cu ajutorul procedurilor de reproducere umană asistată.

Lucrurile nu sunt atât de simple când vorbim de fertilizarea in vitro. La fel ca în cazul fertilităţii naturale, care scade odată cu înaintarea în vârstă, şi şansele de a obţine o sarcină prin FIV scad odată cu îmbătrânirea.

Potrivit statisticilor CDC, femeile cu vârsta sub 35 de ani au o rată de succes FIV de 33%. La femeile cu vârsta între 38 şi 40 de ani, rata de succes scade aproape la jumătate, respectiv 17%. Iar în cazul femeilor cu vârsta între 43 şi 44 de ani, rata de succes scade drastic, până la 3%.

Fertilizarea in vitro duce la sarcină multiplă

De fapt, dintre toate tratamentele de fertilitate disponibile la ora actuală, fertilizarea in vitro este cel mai puţin probabil să ducă la o sarcină multiplă (gemeni, tripleţi, cvadrupleţi). Iar asta pentru că embrionii fertilizaţi trebuie transferaţi în uter, proces care, doar în rare situaţii, presupune mai mult de doi embrioni.

De câţiva ani se recurge şi la transferul selectiv al unui singur embrion (eSET), care asigură cele mai mari şanse de a reuşită a FIV. Sigur, asta nu înseamnă că nu există deloc şanse să devii mamă de gemeni.

Dar în cazul inseminării artificiale riscul de sarcină multiplă este mult mai mare, deoarece nu există control în ceea ce priveşte numărul embrionilor care se formează în uter.

Dacă ai deja un copil şi îţi doreşti să mai faci unul, nu vei avea probleme cu fertilitatea

Din nou, o afirmaţie falsă! Din păcate, o sarcină dusă la termen nu-ţi garantează că următoarea va avea succes. Lucrurile se schimbă în timp, pe măsură ce îmbătrâneşti. Uneori poate apărea o afecţiune care îţi poate cauza probleme de fertilitate, alteori poţi avea deja o afecţiune preexistentă care se înrăutăţeşte cu timpul.

Există şi cazuri când complicaţiile la prima sarcină (cum ar fi o intervenţie chirurgicală sau o infecţie) pot duce la tulburări de fertilitate.

Regimul alimentar mă va ajuta să fiu mai fertilă

Aici lucrurile nu sunt nici albe, nici negre. Există, într-adevăr, situaţii când regimul alimentar şi stilul de viaţă pot diminua fertilitatea, cum ar fi tulburările de alimentaţie, fumatul sau băile în cadă cu apă fierbinte (lucru valabil mai ales în cazul bărbaţilor). În ceea ce priveşte dieta, lucrurile nu sunt atât de simple şi nici măcar clare.

Sigur, există multe diete promovate ca având efecte benefice pentru fertilitate, dar acestea nu sunt susţinute şi de studii ştiinţifice de amploare, ci mai degrabă sunt anecdotice, bazate pe experienţele povestite ale persoanelor care au adoptat anumite modificări în regimul alimentar în scopul îmbunătăţirii fertilităţii.

Asta nu înseamnă, în niciun caz, că nu îţi recomandăm o dietă sănătoasă. Dar şansele ca o astfel de dietă să vindece infertilitatea sunt foarte mici spre inexistente. Dieta nu poate desfunda trompele uterine, nici nu poate creşte numărul spermatozoizilor, oricând de mult ne-am dori să fie atât de simplu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”