Planificarea sarcinii: ghidul femeii care vrea să rămână însărcinată

Fii prevăzătoare şi ia măsuri înainte de a rămâne însărcinată, pentru a fi sigură că vei da naştere unui bebeluş perfect sănătos.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Planificarea sarcinii: ghidul femeii care vrea să rămână însărcinată

Orice femeie care vrea să rămână gravidă trebuie mai întâi să ţină cont de anumite sfaturi, pentru a se asigura ca va avea parte de o sarcină fără probleme, de o naştere uşoară şi de un bebeluş sănătos.

Asta înseamnă, în primul rând, o evaluare medicală generală.

Dar sunt necesare şi alte măsuri, cum ar fi revizuirea alimentaţiei sau renunţarea la anumite vicii.


Un studiu publicat în revista Contraception and Reproductive Medicine arată că aproape jumătate dintre sarcini sunt neplanificate. Din păcate, acest lucru deschide calea unor probleme precum complicaţiile în timpul sarcinii, avort spontan sau naştere prematură.

Aşadar, este esenţial să fii prevăzătoare şi să iei măsuri înainte de a rămâne însărcinată, pentru a fi sigură că vei da naştere unui bebeluş perfect sănătos.

Descoperă mai jos un ghid complet al femeii care plănuieşte să rămână însărcinată!

Sfaturi pentru femeile care doresc să devină mămici

Dacă te-ai pus de acord cu partenerul că este vremea să deveniţi părinţi, urmează aceste sfaturi pentru planificarea sarcinii, astfel încât să nu ai parte de surprize neplăcute. Iată câteva modalităţi prin care te poţi asigura că eşti sănătoasă şi nu există contraindicaţii în privinţa sarcinii:

Mergi la medic pentru o evaluare preconcepţională – asta înseamnă consultaţie şi analize specifice recomandate de medicul ginecolog, prin care pot fi depistate diverse afecţiuni cronice.

Şi partenerul ar trebui să facă acelaşi lucru! Chiar dacă atenţia este îndreptată, de cele mai multe ori, asupra femeii, deoarece ea este purtătoarea sarcinii, jumătate din materialul genetic provine de la bărbat, motiv pentru care este important ca ambii parteneri să îşi verifice starea de sănătate. Astfel pot fi tratate din timp anumite afecţiuni ce pot pune în pericol sănătatea fătului, dar şi pe a mamei.

Vitamine prenatale – aici vorbim, desigur, de faimosul acid folic, care este esenţial pentru prevenirea malformaţiilor congenitale, cum ar fi spina bifida sau anencefalie. Vorbeşte cu medicul tău ginecolog când ar trebui să începi să le iei şi în ce doză!

Elimină obiceiurile nocive – aici includem fumatul, primul pe listă, urmat de consumul excesiv de alimente nesănătoase, cafea, alcool, radiografii, substanţe chimice folosite pentru curăţenia casei, dar şi stresul.

Pilulele contraceptive – dacă iei decizia să rămâi însărcinată, este indicat să renunţi la această metodă contraceptivă cu minimum 3 luni înainte. Discută cu medicul ginecolog despre acest aspect şi despre alte metode contraceptive pe care le poţi folosi, dacă doreşti să rămâi gravidă într-o anumită perioadă.

Interesează-te dacă asigurarea medicală acoperă costurile analizelor şi ale naşterii – este un sfat de care neapărat trebuie să ţii cont, pentru a te asigura că nu vei avea parte de surprize neplăcute în ceea ce priveşte costul analizelor necesare pe parcursul sarcinii.

În majoritatea cazurilor, asigurarea de sănătate de la angajator acoperă aceste cheltuieli, sunt şi investigaţii care nu beneficiază de gratuitate, aşa că este bine să fii pregătită financiar din acest punct de vedere.

Aminteşte-ţi să îl incluzi pe partener în această „aventură” pregătitoare, deoarece amândoi sunteţi responsabili de bunul mers al lucrurilor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc