Ai amețeli și palpitații? Iată cum recunoști simptomele hipotensiunii arteriale

Ce este hipotensiunea arterială? Ce valori ale presiunii sângelului indică hipotensiune arterială?
  • Publicat:
Ai amețeli și palpitații? Iată cum recunoști simptomele hipotensiunii arteriale
Cum recunoști simptomele hipotensiunii arteriale? Foto: Pexels.com

Una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel global este reprezentată de bolile cardiovasculare. La baza multora dintre bolile de inimă stă hipertensiunea arterial. Pentru că nu are simptome vizibile în foarte multe cazuri, pacienții hipertensivi rămân nediagnosticați ani de zile. Iar unii dintre ei află de valorile crescute ale presiunii sângelui atunci când au complicații precum infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Pe de altă parte, valorile prea mici ale tensiunii arteriale nu trec neobservate.

Când este un pacient diagnosticat cu hipotensiune arterială? Se pune diagnosticul de hipotensiune arterială atunci când valorile tensionale scad sub 110/70 mmHg. ”Totuși, dacă la o persoană tensiunea arterială are în mod constant valori între 90-110/50-70 mmHg iar persoana în cauză se simte bine (vezi tinerii), aceste valori trebuie acceptate ca atare și nu constituie un semnal de alarmă” explică dr. Ana Maria Vintilă, medic cardiolog.

Se poate întâmpla ca valorile tensiunii arteriale să scadă brusc

Dar dacă persoana respectivă a obișnuit să aibă valori considerate în limite normale ale presiunii sângelului 130-140 mmHg tensiune arterială sistolică, o valoare care scade cu 20 mmHg față de cea obișnuintă, să însemne hipotensiune. Și este cazul să se apeleze la medical cardiolog pentru investigații amănunțite și stabilirea unei conduite de viață și a unui eventual tratament. Hipotensiunea se poate instala la seniori. Aceștia trebuie să recunoască semnele și simptomele hipotensiunii arteriale și să ia o pauză, să se așeze.

Semne și simptome des întâlnite la pacienții cu hipotensiune arterială

Cum să recunoști semnele și simptomele hipotensiunii arteriale? Pacientul cu hipotensiune arterială poate resimți senzația de amețeală, încețoșarea vederii, oboseală, palpitații. O altă situație este cea în care poate scădea debitul urinar și se poate produce modificarea culorii urinei din cauze valorile tensionale mult scăzute. Tot la hipotensivi se pot întâlni și mâini și picioare reci uneori marmorate (cu zone palide alternând cu zone violacee).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”