Dr. Ana-Maria Balahura, cardiolog: Ce înseamnă ”a muri de inimă rea”?

Cu ocazia Zilei Inimii, am aflat mai multe despre cum putem avea grijă de sănătatea organului vital.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Ana-Maria Balahura, cardiolog: Ce înseamnă ”a muri de inimă rea”?
foto: Shutterstock

Inima este organul în jurul în care se învârte întreaga noastră viață. Este fascinantă și oamenii de știință încă  descoperă multe lucruri neștiute. Am stat de vorbă despre cum influențează stresul sănătatea inimii cu dr. Ana-Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, secretarul Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

 

CSÎD: În trecut se spunea despre cineva care a decedat… că a murit de inimă rea…. La ce se refereau?

Dr. Ana-Maria Balahura: Utilizarea expresiei „a muri de inimă rea” face referire la impactul major pe care îl are stresul fizic sau psihic la nivel cardiac. Știm astăzi că un stres major poate declanșa așa zisul „sindrom al inimii frânte” („the broken heart syndrom”) sau cardiomiopatia „de stres”, o boală care implică o disfuncție a mușchiului inimii, instalată brusc, cu simptome care mimează infarctul de miocard și care, poate fi asociată și cu evenimente adverse importante.

Și în vremurile noastre se moare de inimă rea, adică din cauza stresului ridicat

CSÎD: Trăim vremuri stresante pentru inimile fragile…

Dr. Ana-Maria Balahura: Putem să ne gândim însă și că a „muri de inimă rea”, adică de supărare, poate fi asociat ritmului tot mai stresant al vieții de zi cu zi de astăzi. Desigur, stresul este o cauză a unui regim de viață dezechilibrat iar acesta poate determina apariția hipertensiunii arteriale, o afecțiune silențioasă care nu doare dar care are ca urmări severe accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența renală, insuficiența cardiacă. În fiecare an în România mor aproximativ 30.000 de oameni din cauza urmărilor hipertensiunii arteriale. Știind cât de simplu poate fi diagnosticată printr-o simplă măsurare a tensiunii și că avem la dispoziție mijloace terapeutice prin care valorile tensionale pot fi ținute sub control. Este mare păcat să avem atât de multe decese ce ar fi putut fi prevenite.

Hipertensiunea arterială pune multe inimi în pericol

CSÎD: Ce boli ale inimi s-au eradicat între timp?

Dr. Ana-Maria Balahura: Din păcate nu putem vorbi despre eradicare în bolile cardiace ci o optimizare a managerizării acestora. Cu atât mai mult în hipertensiunea arterială suntem departe de eradicare. Vedem o creștere a incidenței bolilor cardiovasculare și în România, ca în toată lumea. Între acestea, prevalența hipertensiunii în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populația adultă iar 2 din 10 hipertensivi nu știu că au această afecțiune. Evident că, având hipertensiune, pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să știe și să ia măsuri.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”