5 probleme bizare de sănătate, de care poate nici nu ai auzit, și simptomele lor

De la sindromul auto-berării la insomnie fatală, descoperă 5 probleme de sănătate extrem de rare, și cum se manifestă ele!
  • Publicat:
5 probleme bizare de sănătate, de care poate nici nu ai auzit, și simptomele lor
Shutterstock

Cei mai mulți dintre noi cunoaștem și vorbim destul de des despre afecțiuni comune, cum ar fi diabetul, infarctul sau probleme ale pielii, însă există și unele ciudate și rare de care poate nici nu suntem conștienți.

Așadar, fie că vorbim despre cancer sau diabet, suntem cumva pregătiți să le identificăm, să le prevenim sau să căutăm măcar soluțiile cele mai eficiente.

Însă, în cazul în care există unele simptome aproape bizare, suntem în imposibilitatea de a le face față, în primul rând pentru că nici măcar nu credem că există și nu ne putem lupta cu ce nu cunoaștem.

În cazul bolilor mintale, de exemplu, cel mai probabil nu ai auzit de sindromul mânii extraterestre, când o persoană pierde contactul cu unul dintre membrele ei, experimentând sentimentul că pur și simplu nu îl mai are.

Provocată de anevrisme sau atacuri cerebrale, această afecțiuni neurologică face imposibil de controlat o mână sau un picior.

În același registru, putem aminti de sindromul Alice în Țara Minunilor: persoanele care suferă de acest sindrom văd lucrurile din jur fie mai mici, fie mai mari – ceea ce poate induce o stare de confuzie copleșitoare.

Mai jos, descoperă 5 afecțiuni fizice care ar putea să te surprindă:

Sindromul auto-berării

Sindromul auto-berării, denumit și sindrom de fermentație intestinală, este o afecțiune care crește nivelul de alcool din sânge. Altfel spus, te poți îmbăta chiar dacă nu ai consumat alcool. Sună bizar, nu?!

Simptomele sunt cele specifice unei beții adevărate, având chiar și experiența mahmurelii de după o noapte de peterecere.

Însă există o explicație: doctorii au remarcat că, în aceste situații, persoanele în cauză au în tractul gastrointestinal cantități în exces de Saccharomyces cerevisiae, drojdia folosită pentru prepararea berii, vinului sau altor tipuri de alcool.

Medicii de la Spitalul Universitar Stony Brook din New York, SUA, au corelat excesul de drojdie fermentată din organism cu dietele bogate în zaharuri și carbohidrați, precum fructele în exces, pâinea sau pastele.

Insomnie familială fatală

O boală foarte gravă, insomnia familială fatală afectează partea creierului care controlează ciclul somn-veghe – talamusul.

Descrisă pentru prima oară în 1986 drept o boală genetică autozomal dominantă este o formă severă de insomnie ale cărei simptome pot fi următoarele.

Posibile simptome:

  • insomnie netratabilă progresivă;
  • hipotensiune ortostatică (scăderea excesivă a tensiunii arterială);
  • tensiune arterială ridicată;
  • tulburări psihice;
  • tulburării motorii, spasme musculare;
  • pierdere severă de neuroni;
  • transpirație în exces;
  • dificultăți în controlarea temperaturii corpului;
  • atacuri de panică;
  • instalarea fobiilor, halucinații.

Simptomele se agravează odată cu trecerea timpului, în faza a patra a acestui sindrom, pacienții ajung să sufere de demență și lipsă de reacție, până la a intra în stare de comă.

Experții consideră că insomnia familială fatală este cauzată de o schimbare a ADN-ului.

Sindromul mirosului de pește

Trimetilaminuria (sindromul mirosului de pește) este o afecțiune care provoacă un miros corporal neplăcut, asemenea mirosului de pește alterat eliberat prin transpirație, respirație, urină sau fluide reproductive.

Poate fi cauzată de o malformație genetică, dar nu întotdeauna cazul, confirmă medicii (descoperă mai multe despre această boală misterioasă).

Altfel spus, sindromul mirosului de pește apare când gena FMO3 nu funcționează în parametrii normali, când moștenești o genă defectuoasă de la ambii părinții (două copii ale unei gene defecte). Organismul nu poate descompune trimetilaminuria care provine din anumite substanțe chimice.

O provocare socială și psihică, această boală este deseori nediagnosticată.

În cazul în care observi apariția unor mirosuri neagreabile la nivel corporal, cel mai bine este să consulți un medic specialist și să înlături cauzele comune precum afecțiuni ale gingiilor, infecții ale tractului urinar, vaginoza bacteriană.

Sindromul accentului străin

Sindromul accentului străin este o tulburare rară, care se manifestă ciudat, identificată pentru prima oară în 1907.

Cei care suferă de această anomalie pronunță cuvintele cu un accent diferit de cel nativ, de parcă ar fi de altă naționalitate, explică experții de la Spitalul Winchester.

Poate fi o afecțiune trecătoare, care să dureze câteva luni sau câțiva ani, sau poate fi permanentă.

Oamenii de știință au corelat această afecțiune cu cauze neurologice, leziuni la nivelul creierului cum sunt cele produse de un accident vascular cerebral.

Alte cauze posibile:

  • anevrism;
  • tumori cerebrale;
  • scleroză multiplă.

Posibile simptome:

  • emiterea de vocale mai lungi și mai joase;
  • modificări subtile ale consoanelor;
  • schimbarea calității sunetului prin mișcarea diferită a limbi sau maxilarului;
  • înlocuirea unor cuvinte;
  • folosirea în mod eronat a unor cuvinte;
  • frazeologie ambiguă, fără sens;
  • schimbarea ritmului, a intonației;
  • reducerea timpului dintre silabe.

Sindromul Proteu (sindromul Proteus)

Sindromul Proteu, cunoscut și sub numele de sindromul lui Wiedemann (după pediatru cu același nume) este o afecțiune medicală ce provoacă creșterea disproporționată a țesuturilor: osos, pielea, țesutul vascular, explică medicii de la Spitalul Great Ormond Street.

Altfel spus, acest sindrom determină hiperplazia pielii și dezvoltarea anormală a oaselor asociată cu localizarea unor tumori într-o jumătate a corpului.

Denumirea îi poartă numele zeului grec Proteu care avea capacitatea de a-și schimba forma.

O afecțiune genetică, sindromul Proteu nu se transmite de la părinte la copil ci este cauzat de o mutație atipică a unei gene numită AKT1.

Posibile simptome:

  • creșterea excesivă și asimetrică a unor părți ale corpului
  • trăsături faciale distinctive: o față foarte lungă, punte nazală joască, nări mari, partea exterioară a ochiului înclinată.

Simptomele de obicei nu sunt vizibile la naștere, încep să se manifeste în timp.

Citește și: Peste 1 milion de români suferă de boli rare, 90% dintre acestea fiind nediagnosticate sau diagnosticate greșit

Citește și: 10 semne ale bolii care distruge creierul și ucide peste 50.000 de români în fiecare an. Dacă se intervine în primele 3 ore, șansele de recuperare sunt maxime!

Citește și: Obezitatea sindromică – ce complicații medicale are

Sursă: thesun.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân