10 semne ale bolii care distruge creierul și ucide peste 50.000 de români în fiecare an. Dacă se intervine în primele 3 ore, șansele de recuperare sunt maxime!

Starea de slăbiciune, durerea de cap apărută brusc și puternică sunt semnele accidentului vascular cerebral, din cauza căruia mor 4 romani mor în fiecare oră.
04.08.2022

Simptomele accidentului vascular cerebral pot apărea în combinații diferite, în funcție de persoană și de severitatea accidentului. Dacă nu se intervine în primele 3 ore, creierul este grav afectat, pacientul prezentând un risc crescut de sechele neurologice, dizabilități motorii sau chiar de deces. 

Potrivit studiului „Povara accidentului cerebral vascular în Europa”, 45,8% dintre români au un nivel al colesterolului ridicat, 32,5% prezintă hipertensiune arterială, în timp ce 30,5% fumează în mod regulat. Toate acestea reprezintă potențiali factori declanșatori ai accidentului vascular cerebral, cărora li se adaugă diabetul scăpat de sub control, obezitatea și consumul cronic de alcool.

Semnele accidentului vascular cerebral

 • Durere bruscă și foarte puternică de cap;
 • Amețeală;
 • Pierderea stării de conștiență;
 • Dezechilibru, tulburări de mers și de coordonare a mișcărilor;
 • Probleme de vorbire – persoana care suferă un AVC poate rosti cuvinte fără sens, inteligibile și încurcate. Există cazuri în care aceasta nu mai poate vorbi deloc;
 • Stare de confuzie – o privire „în gol”, încurcată;
 • Deformarea feței – o parte a feței pare căzută, iar bolnavul nu își poate mișca gura;
 • Paralizia – bolnavul nu își mai poate mișca jumătatea dreaptă sau stângă a corpului;
 • Slăbiciune și amorțeală – dacă nu a apărut paralizia, este posibil ca bolnavul să cadă din picioare, de obicei pe o parte. Membrele de pe partea respectivă devin slabe și le mișcă cu greutate;
 • Tulburări de vedere – vedere dublă, neclară, deformată sau chiar pierderea vederii.

Acționează FAST dacă observi aceste simptome!

Diagnosticul de accident vascular cerebral. Dacă există suspiciunea că cineva suferă un AVC, trebuie acționat rapid (fast – termenul în limba engleză).

Fiecare literă din acronimul F.A.S.T. reprezintă un semn, iar dacă acea persoană prezintă unul dintre ele, atunci suspiciunea este înaltă pentru AVC:

 • F – Face (Față) – Cere persoanei să zâmbească. Ți se pare că fața e asimetrică sau gura e căzută într-o parte?
 • A – Arms (Brațe) – Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celălalt?
 • S – Speech (Vorbire) – Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu „Cerul este albastru”). Nu poți distinge ce zice sau vorbește ciudat?
 • T – Time (Timp) – Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112! Pentru ca persoana să fie transportată cât mai repede la spital, spune-i operatorului că suspectezi că aceasta a suferit un accident vascular cerebral și transmite-i ora la care au apărut primele simptome.

Tratamentul accidentului vascular cerebral depinde de tipul acestuia (ischemic sau hemoragic).

În regim de urgență, tratamentul pentru un AVC ischemic urmărește dizolvarea cheagurilor și restabilirea fluxului sangvin la nivelul creierului cu ajutorul medicamentelor. În cazul unui AVC hemoragic este foarte important ca hemoragia să fie oprită. De aceea, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală sau, în anumite cazuri, de implantarea unui dispozitiv denumit „coil”.

Este important ca tratamentele să fie efectuate în primele ore de la declanșarea AVC-ului. Persoana care suferă un AVC prezintă un risc ridicat de deces!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Tudor Ciprut, SANADOR: cum se diagnostichează cancerul de colon