Simptomele accidentului vascular cerebral pot apărea în combinații diferite, în funcție de persoană și de severitatea accidentului. Dacă nu se intervine în primele 3 ore, creierul este grav afectat, pacientul prezentând un risc crescut de sechele neurologice, dizabilități motorii sau chiar de deces.
Potrivit studiului „Povara accidentului cerebral vascular în Europa”, 45,8% dintre români au un nivel al colesterolului ridicat, 32,5% prezintă hipertensiune arterială, în timp ce 30,5% fumează în mod regulat. Toate acestea reprezintă potențiali factori declanșatori ai accidentului vascular cerebral, cărora li se adaugă diabetul scăpat de sub control, obezitatea și consumul cronic de alcool.
Diagnosticul de accident vascular cerebral. Dacă există suspiciunea că cineva suferă un AVC, trebuie acționat rapid (fast – termenul în limba engleză).
Fiecare literă din acronimul F.A.S.T. reprezintă un semn, iar dacă acea persoană prezintă unul dintre ele, atunci suspiciunea este înaltă pentru AVC:
Tratamentul accidentului vascular cerebral depinde de tipul acestuia (ischemic sau hemoragic).
În regim de urgență, tratamentul pentru un AVC ischemic urmărește dizolvarea cheagurilor și restabilirea fluxului sangvin la nivelul creierului cu ajutorul medicamentelor. În cazul unui AVC hemoragic este foarte important ca hemoragia să fie oprită. De aceea, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală sau, în anumite cazuri, de implantarea unui dispozitiv denumit „coil”.
Este important ca tratamentele să fie efectuate în primele ore de la declanșarea AVC-ului. Persoana care suferă un AVC prezintă un risc ridicat de deces!