Obezitatea sindromică – ce complicații medicale are

Pacienții cu obezitate sindromică au și mai multe riscuri asupra sănătății, inclusiv asupra dezvoltării intelectuale.
  • Publicat:
Obezitatea sindromică – ce complicații medicale are
Ce complicații apar la persoanele care suferă de obezitate sindromică? foto: Pexeles.com

Statisticile arată că unele persoane care suferă de obezitate au de fapt un tip de obezitate genetică ce se numește obezitate sindromică. Pe lângă riscurile asociate obezitatății apar și alte riscuri suplimentare pentru sănătate și pentru starea de bine a persoanei respective. Din fericire, obezitatea sindromică este considerată ca fiind o boală rară, deoacere afectează cel mult o persoană din 2000 in populația generală. Concret, printre pacienții cu obezitate, cei cu obezitate sindromică reprezintă 5% din cazuri. 

Obezitatea sindromică este un tip de obezitate genetică, care asociază pe lângă obezitate și alte semne clinice precum: malformații ale organelor interne, dismorfism craniofacial, retard de dezvoltare intelectuală. Mai pot apărea în cazul pacienților și alte boli neuropsihiatrice.

La ce complicații poate duce obezitatea sindromică

Pacienții care suferă de obezitate se expun la următoarele afecțiuni asociate: diabet de tip 2, dislipidemia, steatoza hepatica, insulinorezistența, intoleranța la glucoza. Pot apărea și diverse afecțiuni din sfera ortopedică din cauza greutății crescute și a presiunii ce se efectuează asupra articulațiilor: epifizioliza capului femural, piciorul plat, genu valgum, lombalgii, cifoscolioză, gonalgii, talalgii (epifizite).

Hipertensiune arterială, boli endocrine, probleme psihoafective – depistate la persoanele obeze

De asemenea, deseori persoanele care suferă de obezitate pot avea și probleme cardiorespiratorii. Hipertensiune arterială, astm broșic, intoleranța la efort sunt doar câteva probleme asociate greutății corporale crescute. Unele persoane au probleme cu respirația în timpul somnului. Obezitatea este des asociată și cu afecțiuni endocrine. De asemenea, și unele afecțiuni din sfera psihologică sunt asociate obezității. În plus, la pacienții care suferă de obezitate sindromică mai apar și alte complicații: boli endocrine, boli din sfera renală, boli de inimă dar și boli oftalmologice. La unii pacienți cu obezitatea sindromică se diagnostichează și dizabilități intelectuale.

De ce apare obezitatea sindromică?

Când se poate declanșa obezitatea sindromică? Studiile arată că obezitatea sindromică este asociată cu momentul concepției fătului. Poate apărea din cauza unor modificări genetice accidental produse în gametogeneza feminină sau masculină. Semnele obezității sindromice se obervă însă după nașterea copilului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân