5 obiceiuri pentru o inimă tânără la orice vârstă

Bolile cardiace sunt aproximativ 80% prevenibile, deci chiar și schimbări mici în stilul de viață pot face mult pentru a reduce vârsta inimii tale. Încearcă aceste obiceiuri pentru a te menține, în sens propriu, cu inima tânără.
  • Publicat:
5 obiceiuri pentru o inimă tânără la orice vârstă

Ai făcut ceva astăzi pentru sănătatea inimii? Este o realitate că, la fel cum protecția solară încetinește îmbătrânirea pielii, ajustările potrivite în stilul de viață te pot ajuta să-ți menții inima tânără. O vârstă mai mică a inimii nu doar reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, ci te poate și ajuta să trăiești mai mult și mai sănătos.

Pe de altă parte, dacă ai neglijat sănătatea inimii, consumând prea multe mese la fast food, făcând maratoane de seriale pe Netflix până târziu noaptea, exagerând cu chardonnay-ul la cină și renunțând la exerciții fizice, inima ta ar putea îmbătrâni mai rapid. 

S-ar putea să nu observi sau să ignori semnele de avertisment ale problemelor cardiace, cum ar fi umflarea gleznelor și a picioarelor, amețeli, crampe la picioare, schimbări în ritmul cardiac, o tuse persistentă, mâini reci și unghii care se curbează în partea de sus. Dar nu-ți face griji – nu este niciodată prea târziu să întorci ceasul de îmbătrânire inimii tale. Iată 5 obiceiuri pentru o inimă tânără la orice vârstă: 

Plimbă-te și vorbește cu un prieten

Asigură-te doar că păstrezi ritmul. Treizeci de minute de exerciții moderate pe zi reduc tensiunea arterială și nivelurile de colesterol și te ajută să-ți menții o greutate sănătoasă – toate beneficii care contribuie la scăderea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral. Studiile au demonstrat că și socializarea cu prietenii reprezintă un avantaj pentru sănătatea inimii, aceasta contribuind la o tensiune arterială mai sănătoasă și niveluri mai scăzute de hormoni de stres. Deci, invită-ți prietena cea mai bună la o plimbare, pentru un plus de energie și stare de bine.

Transformă-ți dormitorul într-un sanctuar al somnului

Șapte-opt ore de somn de calitate pot reduce tensiunea arterială și glicemia, îți îmbunătățesc starea de spirit și te ajută să-ți menții o greutate sănătoasă. Pentru a maximiza calitatea somnului, transformă-ți dormitorul într-un refugiu liniștitor pentru somn. Pune un mic săculeț cu flori de lavandă sub pernă – numeroase studii arată că acest miros aromatic poate îmbunătăți calitatea somnului. Asigură-te și că îndepărtezi computerul, laptopul și telefonul din cameră. Chiar dacă ai senzația că te relaxezi când te uiți pe Instagram, de fapt, ochii tăi se mișcă pentru a ține pasul cu mișcarea de pe ecran, ceea ce menține simțurile și creierul alerte, deci, îți va fi mai greu să adormi.

Bucură-te de timp de calitate citind o carte

Cititul te relaxează mai rapid decât ascultatul muzicii, reducând stresul cu până la 68%, arată câteva studii recente. Stresul te menține într-o stare continuă de alertă, prin inundarea corpului cu cortizol, iar acest lucru poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Când ești anxios, te îndrepți și către obiceiuri nesănătoase, cum ar fi supraalimentarea sau consumul excesiv de alcool. Prin urmare, destresarea prin activități precum lectura, yoga și meditația este importantă pentru reducerea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale și diminuarea riscului de boli de inimă.

Fă din când în când o pauză de cei

Atunci când bei o cană de ceai, oferi organismului un impuls instantaneu de antioxidanți, numiți flavonoizi. Aceștia reduc inflamația și ajută la îmbunătățirea stratului endotelial al arterelor, menținându-le moi și mai flexibile, ceea ce poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială. Acesta ar putea fi motivul pentru care persoanele care beau ceai de mai mult de trei ori pe săptămână au o incidență cu 39% mai mică de boli de inimă și accident vascular cerebral și un riscur redus cu 56%, conform unei studiu care a implicat peste 100.000 de participanți. Ceaiul verde primește cele mai mari aprecieri pentru beneficiile maxime pentru inimă.

Răsfață-te cu ciocolată neagră

Plină de flavonoizi și magneziu sănătos, care ajută la reducerea colesterolului, ciocolata neagră conține, de asemenea, acid stearic, unul dintre puținele grăsimi saturate prietenoase cu inima. Limitează-te doar la câteva pătrățele. Alege ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao (dar 80% este mai bine) și evită aromele precum caramelul sărat, menta și portocala, deoarece acestea conțin de obicei mai mult zahăr.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân