Este dieta vegană cea mai bună pentru sănătatea inimii? Ce spun cardiologii

  • Publicat:
Este dieta vegană cea mai bună pentru sănătatea inimii? Ce spun cardiologii

Faptul că boala cardiacă este principala cauză a decesului în multe țări din lume este descurajator. Dar vestea bună este că în mare parte poate fi evitată. Se estimează că până la 80% din bolile de inimă pot fi prevenite prin dietă și exerciții fizice.

Dacă prioritizarea sănătății inimii este unul dintre obiectivele tale la capitolul sănătate, este normal să te întrebi cum poate avea impact o dietă. Conform unui nou studiu al Universității Stanford, adoptarea unei diete vegane îmbunătățește sănătatea cardiovasculară mai mult decât una omnivoră, chiar dacă dieta omnivoră este una echilibrată și constă în alimente bogate în nutrienți, precum cea mediteraneană. 

Dacă ai studiat chiar și superficial alimentația pentru sănătatea inimii, acest lucru poate părea surprinzător. Așa cum știm, dieta mediteraneană, care este omnivoră, este modul de alimentație recomandat cel mai des de către cardiologi și a fost numită cea mai sănătoasă dietă pentru al șaptelea an consecutiv, în SUA.

Este o dietă vegană mai bună pentru sănătatea inimii decât dieta mediteraneană? Iată ce cred cardiologii:

Cum influențează o dietă vegană sănătatea inimii

Studiul Stanford Medicine, care face senzație, este cea mai recentă cercetare științifică despre dietă și sănătatea inimii. Studiul a luat în considerare 22 de perechi de gemeni identici. Fiecare pereche de gemeni a crescut în aceeași gospodărie și a avut stiluri de viață similare. 

Cercetătorii au efectuat experimentul timp de opt săptămâni, solicitând unui geamăn din fiecare pereche să urmeze o dietă vegană, în timp ce celălalt a urmat o dietă omnivoră care includea carne de pui, ouă, lactate și alte alimente de origine animală. Ambele diete erau sănătoase și includeau multe legume, fructe, cereale integrale și leguminoase, cu o cantitatea scăzută de alimentele ultra-procesate bogate în zahăr sau amidon rafinat.

Chiar și într-un interval de timp atât de scurt precum cel de două luni, cercetătorii au observat îmbunătățiri ale sănătății inimii la cei care adoptaseră dieta vegană, datorită nivelurilor mai scăzute de colesterol cu densitate mică (colesterolul rău), niveluri mai scăzute de insulină și pierdere în greutate mai mare. Cei care au ținut dieta vegană au experimentat o scădere medie a insulinei de 20%, ceea ce este remarcabil deoarece nivelurile ridicate de insulină sunt un factor de risc pentru diabet, care, la rândul său, crește riscul de boli cardiovasculare.

Ce spun cardiologii despre rezultatele noului studiu Stanford Medicine

„Noul studiu a confirmat tot ceea ce știm despre dieta vegană și sănătatea inimii. Știm deja că veganii de obicei au un profil de sănătate cardiovasculară mai bun în comparație cu omnivorii”, a spus Dr. Adedayo Adeboye, cardiolog din Memphis, Tennessee.

Dr. Ailin Barseghian El-Farra, cardiolog la UCI Health, a spus că dieta vegană este benefică pentru sănătatea inimii deoarece este bogată în fibre și săraca în grăsimi saturate, două elemente ale alimentației care previn colesterolul LDL să ajungă la niveluri nesănătoase.

Desigur, acest lucru se întâmplă doar atunci când cineva urmează o dietă vegană bogată în nutrienți. 

Dr. Ajay J. Kirtane, directorul programului de îngrijire cardiovasculară intervențională de la Columbia și profesor de medicină la New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center, a subliniat că poți fi vegan și să ai o dietă săracă în nutrienți, bazată în principal pe carbohidrați și zahăr. „Cheia este să te asiguri că aportul de proteine este menținut și, de asemenea, că atât carbohidrații, cât și zahărul nu sunt supra-reprezentați în locul alternativelor nutritive mai sănătoase”, a spus el. 

Cu toate beneficiile sale, Adeboye a spus că există și dezavantaje ale dietei vegane care pot afecta sănătatea inimii. „Deficiențele de vitamina B12, fier și calciu pot fi comune în rândul veganilor”, a spus el. Vitamina B12 este importantă pentru sănătatea inimii deoarece descompune proteina homocisteină, care poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral atunci când nivelurile ei sunt ridicate.

Fierul este necesar pentru a produce hemoglobina, care livrează oxigen organismului. Calciul este important deoarece ajută celulele din inimă să comunice. Din acest motiv, Adeboye a spus că este important ca cei care adoptă dieta vegană să fie deosebit de conștienți să consume suficiente din aceste substanțe nutritive și să ia suplimente dacă este nevoie.

Toți cei trei medici au spus că motivul pentru care o dietă vegană este benefică pentru sănătatea inimii este că ajută la menținerea nivelurilor scăzute de colesterol LDL și reduce riscul de a lua nesănătos în greutate – doi factori de risc majori pentru boala de inimă, așa cum o arată o multitudine de studii științifice.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân